Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Evin bahçesinde açtı! Çürümüş et gibi kokuyor - Haberler
        1

        Endonezya'nın Bengkulu kentinde bir evin bahçesinde ceset çiçeği olarak da bilinen Rafflesia Arnoldii açtı.

        2

        Sumatra ve Borneo'nun yağmur ormanlarına özgü olan ve güçlü ve nahoş bir çürüyen et kokusuna sahip çiçeğe çevredeki insanlar ilgi gösterdi.

        3

        Çiçeği gören bölge sakinleri cep telefonlarına sarılarak nadir rastlanan oluşumu kayıt altına aldı.

        4

        Dünyanın en büyük tek çiçeği olan Rafflesia Arnoldi, genellikle Endonezya’nın Sumatra ve Borneo adaları ile Tayland'daki Khao Sok Milli Parkı'nda görülüyor.

        5

        Boyutuna nazaran ömrü kısa olan bu bitkinin ortalama yaşama süresi 2 hafta.

        6

        Taç yapraklarının uzunluğu 1 metre civarında olan Rafflesia, tohumu olmayan bir çiçek.

        13

        BİRBİRİNDEN İLGİNÇ BİTKİLER

        Aşağıda göreceğiniz fotoğraflar, bitkiler aleminin kendi içlerindeki işleyişini en doğal halleriyle gösteriyor. İşte birbirinden tuhaf bitkiler

        14

        CESET ÇİÇEĞİ (CORPSE FLOWER) YA DA AMORPHOPHALLUS TITANIUM

        Dünyanın en kötü kokusuna sahip olan bitkidir. Kötü kokulu olması nedeniyle ceset çiçeği de deniyor. Latince adı Amorphophallus titanum olan bitkinin boyu 3 metreye kadar çıkabiliyor. Bitki, çiçek açarken çürüyen ete benzer bir koku yayıyor. Ceset çiçeği aslında ölü bir hayvanı taklit etmek için kötü koku yayıyor. Böylelikle leşlerden beslenen sinekleri kendisine çekiyor. Ceset çiçeği genellikle Sumatra Adası'nın yağmur ormanlarında görülüyor.

        15

        SANDBOX TREE (KUM HAVUZU AĞACI) YA DA HURA CREPITANS

        Kuzey ve Güney Amerika'da, Amazon ormanlarında bulunun bu ağaç, kimsenin kendine tırmanmasını ve yakınından geçmesini istemiyor. Bu nedenle gövdesi dikenlerle kaplı. Hatta herhangi bir tehditle karşılaştığında meyvelerini dinamit gibi patlatıp etrafına zarar verebiliyor. Bu nedenle dinamiç ağacı olarak da biliniyor. Yerliler zehirli oklar yapmak için ihtiyaçları olan zehri de bu ağaçtan temin ediyor.

        16

        KÜSTÜM OTU

        Küstüm otu veya küstüm çiçeği olarak da bilinen Mimosa pudica'nın çiçeği ve yapraklarıyla oldukça ilginç. Çünkü ufak yapraklar, dokunduktan sonra katlanıp kapanıyor.

        17

        WHISTLING THORN YA DA VACHELLIA DREPANOLOBIUM

        Bu bitki hayvanları kendinden uzak tutmak için dikenleriyle ıslık sesi çıkarıyor. Zarar görmemek için hayvanları kendisinden kaçırsa da karıncalarla karşılıklı birbirlerine yardım ediyorlar. Karıncalar, dikenlerin içerisindeki toplara delik açarak yuva kuruyor. Delikler, hayvanları bitkinin dallarından ve yapraklarından uzak tutması gereken ıslık sesi çıkarıyor. Genellikla Afrika kıtasında görülüyor.

        18

        AMAZON NİLÜFERİ YA DA VICTORIA AMAZONICA

        İngiltere'nin Kraliçesi Viktorya şerefine isimlendirilmiş dev bitki Amazon Nehri üzerinde yaşıyor ve 35 kilograma kadar cisimleri taşıyabiliyor! Vahşi doğada çapları 3 metreye kadar çıkabiliyor. Kökleri ise suyun 8 metre altına kadar inebiliyor. Bitkinin çiçekleri de devasa... 40 santimetre çapa sahip olabiliyorlar ve genelde böceklerle tozlaşıyorlar.

        19

        SUİBRİĞİGİLLER YA DA NEPENTHES

        Uzak doğuda özellikle Filipinlerde yayılan suibriğigillerin 120 kadar türü var. Yapraklarıyla böcekleri avlıyorlar. Böcek yemesiyle bilinen suibriğigiller kimi zaman küçük kuşları, kurbağaları ya da sürüngenleri yiyebiliyor.

        20

        OKALİPTÜS

        Dünyanın en uzun boylu çiçekli ağaçlarındandır okaliptus. Okaliptus ağaçları bünyelerinde yüksek miktarda su tutabildikleri ve hızlı büyüyebildikleri için bataklıkları kurutmak için kullanılıyor Okaliptusun ilginç bir özelliği ise salgıladığı kendine özgü kimyasallar nedeniyle civarında başka bitkilerin yaşamasına izin vermemesi. Yapraklarından elde edilen uçucu bir yağ olan cineol uçucu olduğu kadar da yanıcı. Bu nedenle yangın tehlikesine yol açabildiği söyleniyor. Okaliptüs ağaçlarının anavatanı ise Avustralya.

        21

        CLARHRUS ARCHERI

        Clathrus archeri olarak bilinen ve Avustralya'da yetişen bu mantar, uzaylı filmlerindeki canavarları andırıyor ve korkunç görüntüsüyle dikkat çekiyor.

        22

        Dünyanın en ilginç ve sıra dışı mantar türü olan bu bitkiye halk dilinde şeytanın parmağı deniyor. Parlak kırmızı renklerdeki mantar türü, uzaylı bir canavara da banzetiliyor.

        23

        Avustralya ve Avrupa ormanlarında da görülebilien şeytanın parmağı üstündeki jel madde sayesinde etrafa kötü bir koku saçıyor, fakat bu koku sinek ve böcekleri kendine çekiyor. Böylece beslenmeye gelen minik yaratıklar, mantarların üremelerine katkıda bulunuyorlar.

        24

        ÖLÜ ADAMIN PARMAKLARI

        Xylaria Polymorpha, (ölü adamın parmakları) olarak bilinen bir mantar türü. Nadir bulunan bu mantar türü görüntüsüyle herkesi ürkütüyor.

        25

        HYDNORA AFRICANA

        Bu kadar bitki arasında en korkutucu olanı, pirananın bitki versiyonu olan bu etobur bitki muhtemelen... Aynı zamanda kendisi büyük bir parazit. Fotosentesez yapmıyor, yanındaki bitkilerden mineral çalıyor.

        26

        PODOSTROMA CORNU-DAMAE

        Japonya topraklarında yetişen ölümcül kırmızı mantarlar, bilimsel adıyla "Podostroma Cornu-damae."

        27

        KANAYAN DİŞ MANTARI

        Yenilmez olarak sınıflandırılmış bu mantar türünün görünüşü oldukça ilginç. Üstünde gördüğünüz kırmızı kan gibi sıvılar da bir tür antibakteriyel savunma mekanizması.

        28

        ARISTOLOCHIA SALVADORENSIS

        Kanlı bir kuru kafaya benzeyen "Aristolochia Salvadorensis" bitkisi korkunç olduğu kadar da zehirli.

        29

        ASLANAĞZI

        Aslanağzının tohum kapsülleri kuruduğunda ortaya böyle kuru kafaya benzer bir görüntü çıkıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ