Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler EYT'DE TARİH BELİRLENDİ! 7 soru 7 cevap! Prim borcu olanlar EYT'den yararlanacak mı ve staj sigortası başlangıç sayılacak mı? EYT son dakika haberleri... - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Emeklilikte yaşa takılanlar EYT düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Düzenlemeyle iligili çalışmalar sona erdi. Düzenleme tasarısı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulmasının ardından TBMM'ye gelecek. Peki, EYT ne zaman çıkacak? Prim borcu olanlar EYT'den yararlanacak mı, staj sigortası başlangıç sayılacak mı? Merak edilen sorular, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu'ndan gelen açıklamalar sonrası netlik kazandı. İşte 7 soruda EYT'de merak edilenler...

        2

        EYT NEDİR?

        8 Eylül 1999'da çıkan yasa ile emeklilik şartı içi geçerli olan prim gün sayısına yaş şartı da eklendi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı olanlar dolayısıyla prim günleri dolsa da emekli olabilmek için yaş şartına takıldılar. Bu nedenle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için emeklilikte yaşa takılanlar kısaltması olan EYT kısaltması kullanılmaya başlandı. Yani EYT, 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı bulunup prim gün sayısını tamamlamasına rağmen yaş şartına takıldığı için emekli olamayan çalışanları ifade eden kısaltmadır.

        EYT NEDİR? DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

        3

        EYT DÜZENLEMESİNDEN KİMLER YARARLANACAK?

        8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduran çalışanlar EYT düzenlemesi kapsamında değerlendirilecek ve bu kapsamda EYT düzenlemesinden yararlanacak.

        SSK VE BAĞ-KUR'LULARIN DURUMU İÇİN TIKLAYIN

        4

        EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

        Bakan Bilgin'in açıklamalarına bakıldığında EYT ile ilgili düzenleme Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduktan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayını aldıktan sonra TBMM'ye gelecek. Düzenleme Meclis'e geldiğinde ise AK Parti ve MHP milletvekili sayısının yasa onay sayısı olan 300'ün üzerinde olması gözönünde bulundurulduğunda görüşmelerin ardından ay sonuna kadar düzenlemenin yürürlüğe girmesi bekleniyor.

        EYT'YLE İLGİLİ BAKAN BİLGİN'İN TAM AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYIN

        5

        STAJ SİGORTASI BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI?

        Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.

        STAJ EYT'DE BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI? DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

        6

        EYT'DEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi ile ilgili olarak;

        Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Dosya bazlı yaklaşık 12.5 milyon emeklimiz var. İlk etapta 1.5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacak.

        7

        PRİM EKSİĞİ OLANLAR EYT'DEN YARALNABİLECEK Mİ?

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu'nun yaptığı açıklama bu soruya cevap olarak değerlendirildi.

        Jülide Sarıeroğlu EYT ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

        Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Dosya bazlı yaklaşık 12.5 milyon emeklimiz var. İlk etapta 1.5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacak.

        Yaklaşık 3-4 milyon arasında bir vatandaşımızın bu kapsamda olduğunu tahmin ediyoruz.

        Hepsi bir anda olmayacak. Tabii detaylar için en doğru ağız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, benim de hocam olan sayın Vedat Bilgin olacak.

        Eroğlu'nun açıklamasına göre 8 Ekim 1999 öncesinde sigorta kaydı olan ancak prim gün sayısını tamamlayamayanlar günlerini tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler.

        8

        EYT MAAŞ HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

        EYT’li bir kişi bugün emeklilik başvurusunda bulunduğunda öncelikle her dönemin kuralları ile üç dönem için ayrı ayrı “tam aylık” hesaplanıyor. Daha sonra her bir dönemdeki çalışma süresi toplam prim gününe bölünerek o dönem için “kısmi aylık” tutarı belirleniyor. Üç dönemin kısmi aylığı toplanarak emekli aylığı bağlanıyor.

        EYT'DE MAAŞ HESAPLAMASININ DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ