Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Futbolun 30 milyarlık borcunun 10 milyarı batık - İş-Yaşam Haberleri

        Suların bir türlü durulmadığı Türk futbolunun ekonomik yapısı içler acısı. Normal şartlarda her biri milyar dolarlık marka değerine sahip futbol kulüpleri İngiliz, Fransız, Alman kulüpleri gibi futbolunu güzelleştirip maddi kazanç elde etmek yerine kısır iç çekişmelere girince 30 milyar liralık borçla bile baş edemez hale geldi. Toplam 30 milyar lira, 16,7 milyar lirası 1 yıldan kısa vadeli olan toplam borcun yıllık 4 milyar lirayı (6 aylık 1,8 milyar lira) bulan faaliyet zararı da gözönüne alındığında katlanarak artacağı da görülüyor. Halka açık olan 4 büyük kulübün açıkladıkları son bilanço ve finansal rapordaki rakamlar kulüplerin çarkı durdurup terse çevirmediği müddetçe geleceklerinin çok karanlık olduğunu söylüyor. (Fenerbahçe'nin 29 Şubat 2024, diğerlerinin 30 Kasım 2023 bilançoları açıklandığı için son açıklanan tablolar dikkate alınmıştır.)

        REKLAM

        YILLIK 4 MİLYAR LİRA FAALİYET ZARARI

        Rakamlara adım adım bakarsak daha iyi anlayabiliriz. Önce varlıklarına bakalım. Başta futbolcu lisansları olmak üzere 4 kulübün duran ve dönen varlığı toplam 22 milyar lira. Buna karşılık 29.4 milyar lira borçları bulunuyor. Aslında eğer kulüpler varlıklarını karlı bir şekilde sürdürseler çok da büyük rakam değil. Ancak durum öyle değil. Son finansal raporlarda kulüplerin son 6 ayda (Fenerbahçe 9 ay) futbol ve mağazacılık işinden yani faaliyetlerinden 2 milyar lira zarar ettiği açıklanmış durumda. Yani kulüpler dükkanı açtığında zaten yıllık yaklaşık 4 milyar liralık zararla kapatıyor. Borç da yerinde durmuyor tabi.

        7 YILDA KENDİNİ İMHA EDECEK TABLO

        Her ne kadar Bankalar Birliği ile anlaşma yapılıp faiz biraz daha insaflı da olsa kulüplerin 6 ayda (Fenerbahçe 9 ay) toplam 10.4 milyar liralık banka borcuna karşı 1.6 milyar lira da faiz gideri oldu. Yılda yaklaşık 3,1 milyar liralık finansman gideri demek bu. Dile kolay üste ek faaliyet zararı olmasa bile kulüplerin 7 yılda ödeyeceği faiz tutarı 22 milyar liralık tüm varlıklarına eşit. Banka borcu 3.5 milyar lira ile en çok Fenerbahçe'ye ait. Bilançolarda Fenerbahçe'nin 1 milyar 368 milyon liralık Yatırım Faaliyetlerinden Gelirler kalemi bulunuyor. Bu kazanç Arda Güler ve Atilla Szalai'nin bonservis ücretleri kaynaklı.

        10.4 MİLYAR LİRASI RESMEN BATIK

        Konunun daha da kötü yanı bizzat bağımsız denetçi kuruluşların son finansal raporlarında 4 büyük kulübün 30 milyar lirayı bulan toplam borcunun 10 milyar lirasının resmen borca batık olduğunu tespit etmesi. En büyük batık borç 3,3 milyar lira ile Beşiktaş ve Fenerbahçe'de. Galatasaray'da da rakam 2,6 milyar lira. Futbolun devlerinin en büyüğü Beşiktaş'ta toplam 7.6 milyar liralık özsermaye açıkları bulunuyor.

        Borca batıklık kısa vadeli yükümlülüklerin dönen varlıklarını (İlişkili taraflardan diğer alacaklar hariç olmak üzere) ne kadar geçtiğini gösteriyor. Kulüpler resmen iflas etmemek için aktiflerinde bulunan futbolcuların bonservisleri, Lisans Kiralama Sözleşmelerini dikkate alınarak Türk Ticaret Kanunu (TTK) 376 bilançosuna göre değerleme yaparak özkaynaklarını artıya döndürüyor. Hayatlarına böyle devam ediyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ