Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gaziantep’in damak çatlatan tatlısı baklava Gaziantepli baklavacılar, tarafından 60 ülkeye ihraç ediliyor. Baklavanın Gaziantep için önemli bir ihracat kalemi haline geldiğini paylaşan Cumba Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dağdelen, “Kargo ve ulaşım sorunları her geçen gün biraz daha azalıyor. Biz de firma olarak bu yüzden üretimi arttırıp farklı ülkelere ihracat yapmanın yollarını arıyoruz” dedi.

        Gastronomi kenti Gaziantep’in lezzetli tatlılarının başında gelen baklava, Gaziantepli baklavacılar tarafından dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. 2021 yılında dünyanın farklı bölgelerindeki 60 ülkeye 13 milyon dolarlık baklava ihraç eden Gaziantep, önemli bir ihracat başarısına imza attı. Geçmişte sadece bayramlarda ve özel günlerde yenilen baklava, zaman içerisinde geçirdiği değişim ve dönüşümle Gaziantep, için önemli bir ihracat kalemi haline geldi. Damak çatlatan lezzete dünya ülkelerinden gelen talep her geçen gün artarken Gaziantep’te, her gün üretilen 16 ton baklavanın 12 tonu yurt içi ve yurt dışına ihraç ediliyor.

        Lojistikle ilgili sorunların çözülmesinin ihracatta ellerini kolaylaştırdığını ifade eden Cumba Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dağdelen, artık Dubai’ye baklava göndermeye başlayacaklarını belirtti.

        Baklava ihracatında büyük payın Amerika’ya gittiğini aktaran Dağdelen, “Almanya’daki bir gurbetçimiz online siteden baklava siparişi verdiği zaman birkaç gün içerisinde baklavayı eline alabilecek. Süre kısaldıkça ihracat artıyor” dedi.

        “60 ülkeye ihraç ediliyor”

        Baklavanın çocukluk dönemlerinde bayramlarda, düğünde ve nişanda yenilen özel bir tatlı olduğunu aktaran Dağdelen, “Şuanda Gaziantep için ciddi bir ihracat kaynağı olan ürün oldu. Baklava dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan yaklaşık 60 ülkeye ihraç ediliyor. Burada en büyük ihracatı Amerika’ya yapıyoruz. İhracatta ikinci olarak gurbetçilerden dolayı Almanya ve Avrupa ülkeleri geliyor. 3’üncü sırada da Ortadoğu ülkeleri geliyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Katar ve Suudi Arabistan’a kadar baklava ihraç ediliyor. Gaziantep’e yakın olmasından dolayı komşumuz Irak’a da çok ciddi ölçülerde ihracat yapıyoruz. En son verilere göre Gaziantep’te günlük 1516 ton civarında baklava üretimi yapılıyor. Bunun 4 tonunu Gaziantep kendi içinde tüketmekte geri kalanı ise yurt içi ve yurt dışına ihraç ediliyor” ifadelerini kullandı.

        “Baklava ihracat kalemi haline geldi”

        Resmi kaynaklardan aldıkları verilere göre baklavadan yılda13 milyon dolar gelir elde edildiğini aktaran Dağdelen, “Baklava ciddi bir ihracat kalemi haline geldi. Bu rakamda her geçen gün artıyor. Gelişen teknoloji ve artan lojistik imkanları baklavanın üretimini ve satışını arttırıyor. Kargo ve ulaşım sorunları her geçen gün biraz daha azalıyor. Biz de firma olarak bu yüzden üretimi arttırıp farklı ülkelere ihracat yapmanın yollarını arıyoruz. Mesela biz yarın Dubai’ye baklava göndereceğiz. Baklavayı kargo uçağına verdiğimiz zaman aynı gün içerisinde Dubai’deki müşterimiz baklavasına ulaşacak. Almanya’daki bir gurbetçimiz online siteden baklava siparişi verdiği zaman birkaç gün içerisinde baklavayı eline alabilecek. Süre kısaldıkça ihracat artıyor” dedi.

        Kaliteli baklavanın sırları

        İyi baklavanın sırrını anlatan Dağdelen, “Baklava gerçekten çok emek ve zahmet gerektiren bir ürün. İyi baklavayı tabi Gaziantepliler görünüşünden anlar. Ama dışarıdaki insanlar baklavayı eline aldıklarında üstü ve altının altın sarısı, ortası zümrüt yeşili renginde olmasına dikkat etmeliler. Baklava ters çevirip ağza alındığında çıkan hışırtı ve ağza dağılan lezzeti onun Gaziantep baklavası olduğunu gösterir. Gaziantep gastronomi şehri olmasından dolayı çok ciddi turist çekiyor. Onlarda artık Gaziantep baklavasının nasıl olduğunu anlayabiliyor. Hamurunun açılması, şerbetinin dökülmesi, fırında pişmesi, içinin ayarı çok önemlidir. Yapan ustalarımız büyük hassasiyetle çalışıyor. Çünkü bir aşamada yapılan hata baklavanın tüm lezzetini bozabiliyor” diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler