Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Uma Shadi washing clothes near the tents BBC

Um Şadi, Gazze kentindeki evini terk etti ve Han Yunus'ta 14 yakınıyla birlikte derme çatma bir çadırda yaşıyor.

Um Shadi shows Adnan El-Bursh how she keeps rainwater from accumulating on the roof of her tent BBC

Um Şadi, aşırı yağışların çadırı yıkmasından korkuyor. Bu yüzden bir süpürgeyle biriken suyu atmaya çalışıyor.

Um Şadi el-Tarabiş toprağın üzerine oturmuş halde, elinden geldiğince küçük siyah bir kovanın içinde çamaşır yıkamaya çalışıyor. Yakında tahta direkler ve beyaz plastik örtülerle yapılmış, ailesinden 14 kişinin yaşadığı bir çadır var. Üç oğlu ve bir yaşındaki kız torunu Misk burada, onunla birlikteler.

Çadır derme çatma ve pek koruma sağlamıyor.

"Yağmur yağdığında ben ve kocam bir süpürgeyle çadırın tepesini kaldırıp, biriken suyu atıyoruz. Suyun ağırlığından çökmesinden korkuyorum" diyor.

Çadır, Gazze'nin güneyindeki Nasır Hastanesi'nin arkasına kurulan bir mülteci kampında. Çevresi çöple dolu ve içeri sızan yağmur kuru kalmayı imkansız kılıyor.

Aile, çöplükte üzerlerinde uyuyabilecekleri bir kaç şilte bulmuş. Ancak sahip oldukları her şey gibi şilteler de yağmurla birlikte ıslanmış.

Um Şadi "Temizlik yapmaya devam etmeliyim. Bebek her yere emekliyor ve bir şeylere dokunup, hastalık kapmasın diye dikkatli olmalıyım" diyor.

Um Şadi ayrıca, ailesinin gıda, hatta ekmek pişirecek un bulamadığını söylüyor. Su için her gün sıraya gitmek zorundalar. Seyyar tuvalet çadırın çok uzağında ve "insani koşullara" uygun değil.

Misk'e bakmak zor bir iş. Um Şadi "Daha bu sabah bebeği dondurucu suda yıkamak zorunda kaldım" diyor.

İçme suyunu, odun ateşinde kaynatarak elde ediyorlar. Bulabildikleri yiyecekleri de aynı şekilde pişiriyorlar. Üstelik astım hastası Um Şadi'ye duman hiç iyi gelmiyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ