HSYK yasasına onay
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nu onayladı.
ABONE OLCumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün 6087 sayılı ''Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu''nu Anayasanın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan ''Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu''na göre, kurul 3 daire halinde çalışacak.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu''nu onaylayarak yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.
Kanuna göre, HSYK 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşacak. Kurul, üç daire halinde çalışacak. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulda tabii üye olarak yer alacak. Müsteşar bulunmadığı zaman kendisine vekalet eden kişi kurul toplantılarına katılacak.
HSYK'nın diğer üyeleri Cumhurbaşkanınca seçilecek dört asıl, Yargıtay'dan seçilecek üç asıl ve üç yedek, Danıştaydan seçilecek iki asıl ve iki yedek, Türkiye Adalet Akademisinden seçilecek bir asıl ve bir yedek, birinci sınıf olan adli yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek yedi asıl ve dört yedek ile birinci sınıf olan idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek üç asıl ve iki yedek üyeden oluşacak.
HSYK, Adalet Bakanlığının, bir mahkemenin kaldırılması veya yargı çevresinin değiştirilmesi konusundaki tekliflerini karara bağlayacak, hakim ve savcıları mesleğe kabul edecek, atayacak, nakledecek, geçici yetki verecek, her türlü yükselme ve birinci sınıfa ayırma işlemini yapacak, kadro dağıtacak, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verecek, disiplin cezası verebilecek, görevden uzaklaştırma işlemi yapacak, Yargıtay ve Danıştaya üye seçecek.
-BAKAN VE BAŞKANVEKİLİNİN YETKİLERİ-
Adalet Bakanı, Kurul Başkanı sıfatıyla Kurulu yönetecek ve temsil edecek, kanunlardaki istisnalar saklı kalmak üzere, Genel Kurul çalışmalarına başkanlık edecek ve oy kullanacak, Genel Kurulun teklif ettiği üç aday arasından Genel Sekreter atayacak, ilgili dairenin teklifi üzerine, hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma işlemlerine ''olur'' verecek.