Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Esenyurt'ta 11 işçinin ölümüne ilişkin davada karar

        Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Abdullah Altun, Kadir Altun, Mehmet Altun ve Hikmet Tezcan ile tarafların avukatları katıldı.

        Söz alan sanıkların avukatları, müvekkillerinin beraatini istedi.

        Katılanların avukatı Berrin Demir, olayın olası kasıtla ilgili örnek olarak üniversitede öğretildiğini ifade ederek, ''Çadırda yangın çıkacağı daha önce tespit edilmiş olması karşısında, sanıkların olası kasıtla cezalandırılmalarına karar verilmesini talep ediyorum'' dedi.

        Katılanların avukatı Gökhan Küçük de olayda 11 kişinin yanarak öldüğünü hatırlatarak, Kayı İnşaat ve Marmara Park yönetim kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını ve sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istedi.

        Son sözleri sorulan sanıklar ise beraatlerini talep etti.

        Mahkeme heyeti, sanıklar Kaldem İnşaat'ın mühendisi Kaan Akarsu, demirci ustaları Sezgin Atalay, Süleyman Aslan ve Arif Korkmaz ile Kayı İnşaat şantiye şefi Erdal Gümüş ve Marmara Park AVM Genel Müdürü Andreas Micheal Hohlmann'ın ''bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'' ve ''taksirle yangına sebebiyet vermek'' suçlarından toplanan deliller, bilirkişi raporları, sanıkların savunmaları, tanık beyanlarını değerlendirerek, olayda kusuru bulunmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

        Sanıklar Kaldem İnşaat'ın ortakları Mehmet Altun, Abdullah Altun, Kadir Altun ve elektrik teknikeri Şaban Bakırcı'nın ''1. derece asli kusurlu olarak taksirle 11 kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' suçundan ayrı ayrı 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmeden mahkeme, sanıklar Kaldem Firması'nın İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlusu Cem Yıllar ve Miratek Firması İş Sağlığı Güvenliği Sorumlusu Ömer Faruk Gülmez'in ''1. derece tali kusurlu olarak taksirle 11 kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırdı.

        Mahkeme, bir diğer sanık TAPAS İnşaat İş Sağlığı Güvenliği Sorumlusu Hikmet Tezcan'ın ise ''2. derece tali kusurlu olarak taksirle 11 kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' suçundan 5 yıl hapsine karar vererek, sanıkların ekonomik durumu göz önüne alarak, cezaların uyarıcı ve etkili olmayacağından paraya çevrilmemesine hükmetti.

        Ayrıca mahkeme, Cem Yıllar, Mehmet Altun, Kadir Altun, Abdullah Altun, Arif Korkmaz, Ömer Faruk Gülmez ve Hikmet Tezcan'ın ''taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' suçunu oluşturduğu için sanıklar hakkında ''taksirle yangına neden olmak'' suçundan haklarında ceza tayinine yer olmadığına karar verdi.

        Duruşma çıkışında konuşan Avukat Gökhan Küçük, davada gerçek sorumluların ceza almadığını ve kararın adaleti tesis etmekten uzak olduğunu söyledi.

        Olayda eşi Ahmet Yağal'ı kaybeden Semra Yağal ise 2012'deki yaşadığı acıyı bugün bir kez daha yaşadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

        "3 sene boyunca mahkemeye çıktık. Tutuklanması gereken kişileri sanık sandalyesinde görmedik. İstediğimiz şekilde de sonuç alamadık. Acımız halen büyük. Ülkede hayvana değer veriliyor, insana ve işçiye değer verilmiyor. Naylon çadırlara sarılarak göz göre göre 11 işçiyi yaktılar. Halen de bu olaylar devam etmektedir. Buna bir 'dur' demek lazım. Buradan devlet büyüklerimizi sesleniyoruz. 'Artık yeter' diyoruz. Gerekli cezayı, gerekli kişilerin almasını istiyoruz. Bundan sonraki Ahmetler babasız kalmasın. Bundan sonraki anneler evlatlarını kaybetmesin."

        İDDİANAMEDEN

        Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 11 Mart 2012'de Esenyurt Güzelyurt Mahallesi'ndeki Marmara Park şantiyesinde, alışveriş merkezinin kaba inşaatını üstlenen Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin işçi barınma çadırlarında yangın çıktığı belirtildi.

        Yangında, 11 işçinin hayatını kaybettiği ifade edilen iddianamede, şüpheliler Abdullah Altun, Kadir Altun, Şaban Bakırcı, Erdal Gümüş, Cem Yıllar, Sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz, Kaan Akarsu, Ömer Faruk Gülmez, Hikmet Tezcan, Andreas Michael Hohlmann ve Mehmet Altun'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" ve "taksirle yangına neden olmak" suçlarından 2 ile 23 yıl altışar ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istenmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ