Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Devlet Bahçeli koalisyon kurulamazsa görevin iadesini isteyecek

        Saliha ÇOLAK/HABERTÜRK

        AK Parti Lideri Davutoğlu ile görüşecek olan MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, “Cumhurbaşkanı’nın konumu, çözüm süreci, 17-25 Aralık iddiaları ve ‘Anayasa 4 madde’ ile özetlenen koşullarının kabulü” halinde koalisyona “Evet” demesi; erken seçim, azınlık ve seçim hükümeti modellerini reddetmesi bekleniyor

        Bahçeli ile bugün saat 14.00’te kritik bir görüşme gerçekleştirecek. Bahçeli, Davutoğlu ile yapacağı görüşme öncesinde, koalisyon için koşullarını belirledi. MHP; Anayasa’nın ilk 4 maddesine dokunulmamasını, çözüm sürecinin tamamen ortadan kaldırılmasını, rüşvet ve yolsuzluk iddialarının araştırılmasını ve 17-25 Aralık dosyalarının yeniden ele alınmasını, Cumhurbaşkanı’nın görevinin gerektirdiği meşru ve hukuki zeminde kalmasını şart olarak öne sürecek. Meclis’teki makam odasında gerçekleşecek görüşme öncesinde Bahçeli, basın üzerinden Davutoğlu’na, “Erdoğan’ın vesayetinden kurtul gel; erken seçime destek yok, azınlık ya da seçim hükümetine karşıyız” mesajları verdi. MHP’nin “şartlarının kabul edilmesi kaydıyla bir koalisyon hükümeti kurulmasına” yeşil ışık yakan Bahçeli, görüşmede erken seçim kararı için destek isteyeceği belirtilen Davutoğlu’na bu konuda olumsuz yanıt verecek.

        Davutoğlu’nun, “Hükümet kurulamıyor, Meclis’ten seçim kararı alalım, inisiyatifi Cumhurbaşkanı’na bırakmayalım” teklifine karşılık da Bahçeli’nin, erken seçimin olası risklerine dikkat çekerek, “Silahların gölgesinde seçim aşı değil zehir olur” görüşünü tekrar edeceği belirtiliyor. Koalisyon kurulamıyorsa görevin iade edilmesini isteyeceği kaydedilen Bahçeli, Cumhurbaşkanı’nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na hükümeti kurma görevini vermesinin denenebileceğini vurgulayacak. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rize’den “sistemin değiştiğine” ilişkin yaptığı açıklama, kritik buluşma öncesinde MHP cephesinde tepkiyle karşılandı. MHP Lideri Bahçeli’nin Erdoğan’a yönelik sert sözleri dün basına yansıdı.

        İŞTE O 4 MADDE VE GEREKÇELERİ

        HABERTÜRK TV’nin ayrıntılarına ulaştığı o 4 madde şöyle: 1- Anayasa’nın ilk 4 maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Bu, MHP’nin vazgeçilmez temel şartıdır. 2- Yıkım (çözüm) süreci eksiksiz ve bahanesiz olarak ortadan kaldırılmalı. Sürecin tümüyle tasfiyesi, müzakere kabul etmeyen talep ve beklentimizdir. Çözüm buzdolabında ise fişinin tamamen çekilip çürümeye terk edilmesi gerekir. 3- Toplum hayatını felç eden, adalet ve ahlak kurallarını hiçe sayan rüşvet ve yolsuzluk vakalarının, 17-25 Aralık kapsamında tekrar ele alınarak, ucu kime dayanırsa dayansın üzerine gidilmesi tartışmasız isteğimizdir. 4- Anayasal yetki ve sorumluluklarını inat ve ısrarla çiğneyen, hiçbir kural tanımayan Cumhurbaşkanı’nın görevinin gerektirdiği meşru ve hukuki zeminde bulunmasının yanı sıra kuvvetler ayrılığı prensibinin parlamenter demokrasiyle muhafazası sağlıklı bir koalisyon için aradığımız temel kriterdir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ