Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Demirtaş: Anayasa Komisyonu'nda olacağız

        Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 6. Genel Kurulu toplandı. İnşaat Mühendisleri Odası'nda gerçekleştirilen genel kurula katılan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, bugün HDK için en önemli konunun örgütlenme olduğunu gördüklerini, bir bileşeni olarak HDK hak ettiği gücü kazanana kadar da birlikte mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

        Demirtaş, "HDK politik, örgütlü ve ahlaki değerlerini yeniden güçlendirmiş toplumun bizatihi kendisidir" ifadesini kullandı.

        HDK'yı, içinde çalışanlar dışında birçok kesimin bilmediğini ifade eden Demirtaş, şunları anlattı:

        "Bu bir eksikliktir. Bu eksikliği gideremezsek, bu kurumu örgütlemek kolay bir iş değildir. Biz doğrudan demokrasiyi savunuyoruz. Bir mahallede yaşayan kadının, gencin, yaşlının, kim varsa, o mahallede temsilcilerin olduğu bir Meclis'te sorunların tartışılması bir demokrasi kültürüdür. Toplumdaki savaşların tamamının altında yatan şey, toplumu hücrelerine kadar parçalarına ayırmaktır. HDP siyaset arenasında başarılı olabilir fakat bu tek başına bir demokrasi zaferi değil. Asıl demokrasi zaferi, HDP'nin üzerinde yükseleceği örgütlü halk topluluklarıdır. Demokrasi bir kültür, bir yaşam biçimidir. HDP'nin konjonktürel başarıları bizim açımızdan asıl zafer değildir. Asıl zafer öz yönetim olarak kavramsallaştırdığımız, halkın kendini yönetebileceği mekanizmaların kurulduğu örgütlü toplumdur."

        Kongrenin alacağı en etkili kararın, HDK'nın tanıtım ve propaganda faaliyetlerinin mahalleye, sokağa kadar örgütlenmesi olduğunu savunanDemirtaş, "Bunun kıymetini doğru anlatamazsak, HDK'yı büyütemeyiz. Bunu başaramazsak, bizim açımızdan zafer çok uzak bir tarihe ertelenmiş olur" diye konuştu.

        Güneydoğu'da yaşananlara değinen Demirtaş, Cizre'de şu anda 20 sivilin yaralı olduğunu ve bulundukları yerden hastaneye kaldırılamadıklarını iddia etti.

        Devletin tüm yetkili organlarıyla görüştüklerini anlatan Demirtaş, şunları söyledi:

        "Biz 2016'da sivil yaralıyı bir evden aldırabilmenin, kan kaybından ölmek üzere olanları ambulansla aldırabilmenin mücadelesine sıkıştırılıyoruz. Bu, küçümsenecek bir durum değil. Orada acil bir durum var. Bizi böyle bir alana sıkıştırmalarına izin vermeyelim."

        Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

        "Kendi yurttaşının kan kaybından ölümünü izleyen bir bakanlık, bir devlet asla ama asla yurttaşın devleti olamaz. İnsanın yaşamının amacı devletin yaşamına endekslenmiş durumda. Böyle lanet bir anlayışı bize asla normal bir işleyiş olarak kabul ettiremeyecekler. Hekimlerin bir hipokrat yemini vardır ve devletler de buna uymak zorundadır. Sağlık hizmeti ayrımsız verilmek zorundadır. Devlet, ambulansı kendi malı olarak görüyor, doktoru, hemşireyi kendi malı olarak görüyor. Oysa doktor da ambulans da halkın öz varlığıdır."

        "KOMİSYONDA OLACAĞIZ"

        HDP'ye yeni anayasa süreci kapsamında oluşturularak komisyon için davet gönderildiğini hatırlatan Demirtaş, "Bu devlet bize 'hadi gelin anayasa yapalım' diyor. Eğer karşınızdaki zihniyet bu şekilde bir anlayışa sahip olmasa biz bundan mutluluk duyarız. Darbe anayasasından kurtulmak bizim ideallerimiz, hedeflerimiz arasındadır. Fakat böyle bir devlet 'gelin anayasa yapalım' dediğinde bin defa düşünmek zorundayız. Evet anayasa çalışmalarında olacağız. Onların özgürlükçü bir anayasa yapacağı inancıyla değil, bunların hangi amaçla masada olduklarını halkımıza anlatmak için orada olacağız. O komisyonda bu niyetle olacağız" dedi.

        "DİRENMEK KAZANMAKTIR"

        HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkcü de Genel Kurul'da, birlikte geçirilen 5 yılın muhasebesinin yapılacağını, HDK'yı, savaşa karşı barışı savunmak için kurduklarını ifade ederek, "Halklarımız son derece güçlü. Kararlılıkla kendi durdukları yeri belli ediyorlar" dedi.

        Kürkcü, "Türkiyeyi yeniden insanlığa çağırmak HDK'nın en önemli görevlerinin başında gelmektedir" diye konuştu.

        "ÖCALAN'LA MÜZAKERELER BAŞLAMALI"

        HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel ise tüm toplumsal kesimlerle yeni bir yol haritası çizme hedefinde olduklarını belirterek, "Aksi takdirde bize dayatılanı yaşamak zorundayız. Devletin politikalarının yanında olanlar iyi, karşısında olanlar kötü. O zaman bütün kötüler bir araya gelmeli. HDK olarak tüm bu toplumsal kesimlerle yeni bir yol haritası ortaya çıkaracağız. Bunları yapmak için de örgütlenme kararı aldık" dedi.

        Tuncel, "Hendeklerin kapatılmasının yolu Öcalan'la müzakerelere başlamaktır, başka da yolu yoktur" ifadelerini kullandı.

        Konuşmaların ardından, basına kapalı devam eden kongrenin sonunda HDK eş sözcüleri ve genel merkez yöneticileri seçilecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ