Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP'de muhaliflerle, genel merkez arasında taktik savaşı

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        MHP’de 1 Kasım seçimleri sonrasında kongre isteyen muhaliflerle, genel merkez arasında kıyasıya bir taktik savaşı yaşanıyor. Muhalifler 543 imza ile kongre toplanması için başlattıkları resmi süreçten sonuç almaya, genel merkez de tüm yasal yetkilerini kullanarak süreci engellemeye çalışıyor. MHP’de muhalefet ve genel merkezin kritik hamleleri şöyle:

        MUHALEFET: Olağanüstü kongre için gerekli imzaya ulaşmasına rağmen, imzaların geri çektirilmesi ihtimaline karşı 550’nin üzerine çıkmak için çalıştı.

        GENEL MERKEZ: “İmza toplama”nın önüne geçmek için olağan kongrenin tarihi açıklandı. “Zaten yönetim değişecek, bizde olağanüstü kongrede genel başkan değiştirme geleneği yok, geleneklere uyulsun” mesajı verildi.

        TARİH ATAĞI: Genel Başkan Devlet Bahçeli. Kızılcahamam kampında, imzaların kendileri için anlamı olmayacağını, muhaliflerin mahkemeye gidebileceğini söyledi, ilçe kongreleri için 9 Ekim 2016 tarihini açıkladı. Mahkeme sürecinin bu tarihe kadar tamamlanamayacağı düşünülerek “Zaten olağan kongreler başladı” savunmasıyla olağanüstü kongre talebinin düşürülmesi hedeflendi.

        MUHALEFET: 3 genel başkan adayı, 543 imzayı genel merkeze sunup olağanüstü kongrede genel başkan seçimi yapılabilmesine ilişkin değişiklik için tüzük kongresi toplanmasını istedi.

        GENEL MERKEZ: İmzaların tek tek inceleneceği, bu işlemin de zaman alacağı açıklandı. İnceleme için süre sınırı olmadığı hatırlatıldı.

        MUHALEFET: Başvurudan 1 ay sonra genel merkezin gereğini yerine getirmediğini belirterek, kongre toplanması için mahkemeye başvurdu.

        GENEL MERKEZ: Mahkeme MHP’den 15 gün içinde savunma istedi. Mahkemenin öngörülerin aksine kısa sürede sonuçlanacağı anlaşılınca önce ek süre istendi, ardından muhalif imzacıların bulunduğu il ve ilçeler kapatılmaya başlandı.

        MUHALEFET: Teşkilat kapatma kararı tabanda desteği artırmaya dönük, propaganda aracı olarak kullanıldı.

        GENEL MERKEZ: Dava, Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Yücel Bulut’a verildi. Bulut böylece, hem davada üst kurul delegelerine karşı partinin avukatlığını yapacak hem de bu delegelerin partiden ihracı için açılan soruşturmada kararı verecek heyette yer alacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ