Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Berat Albayrak: Kömür için ayrı bir kanun olacak

        2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı altıncı tur görüşmelerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü'nün bütçeleri ele alındı.

        YENİ KÖMÜR MADENİ YASASI GELİYOR

        Çevre ile birlikte bir diğer hassasiyetlerinin de işçi sağlığı ve güvenliği olacağının altını çizen Bakan Albayrak, "Başta maden işçilerimiz olmak üzere tüm işçilerimizin çalışma şartlarının ve imkanlarının iyileştirilmesi için bir dizi düzenlemeyi hayata geçirdik. Yaptığımız düzenlemelere rağmen gelinen noktanın bizler için yeterli olduğunu elbette söyleyemeyiz. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde özellikle madenlerde iş güvenliğini daha da artıracak yasal düzenlemeleri Meclisimize sunacağız. Bu noktada önümüzdeki dönemde Meclisin gündemine de getireceğimiz düzenlemelerden kısaca bahsetmek isterim. Kömür Kanunu; mevcut maden kanunumuz daha çok ruhsat işlemlerini işlemektedir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi biz de kömürü ayrı bir kanun içerisinde ele alacağız. Metan drenajı; ülkemizde meydana gelen maden facialarının ana nedeni grizudur. Bu vesile ile 3 Mart 1992 yılında Zonguldak'ta grizu faciası sebebiyle kaybettiğimiz 263 madencimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Maden kazalarının ana nedeni grizu patlamalarına neden olan metan gazını kömür üretiminden önce ve üretim esnasında metan drenajı drene edecek ve ekonomimize kazandıracağız" dedi.

        "HER KOŞULDA, HER SENARYOYA HAZIR VE TEDARİKLİ BİR ALTYAPI OLUŞTURMAK ADINA, A, B, C VE D SENARYOLARIMIZA ÇALIŞIYORUZ"

        Enerji alanında hedeflenen projelerin bugünden yarına hayata geçecek projeler dolmadığını, uzun soluklu orta vadeli projeler olduğunu kaydeden Bakan Albayrak, "Sabır isteyen, siyasi iktidarların sahip çıkması gereken, stratejik projelerdir. Bu kapsamda AK Parti iktidarları döneminde başlattığımız büyük enerji yatırımlarının hızlandırılması, hedeflenen tarihlerde hayata geçmesi yakın dönemde en önemli gündem maddemiz olacaktır. Bugün itibariyle, özellikle yoğun kış şartlarının yaşandığı dönemlerde, tüketimimizin pik yaptığı zamanlarda çok şükür doğalgaz arz ve temininde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Bunu sadece kriz ve anlaşmazlıklar bağlamında değerlendirmememiz gerekir. Her koşulda, her senaryoya hazır ve tedarikli bir altyapı oluşturmak adına, a, b, c ve d senaryolarımıza çalışıyoruz. Net ithalatçı olduğumuz doğalgazda, kaynak çeşitliliğini sağlamak adına enerji diplomasisi adımlarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz. Doğalgaz depolama kapasitesi noktasında 2011 yılında kararını aldığımız, 2015 yılında finansmanı da çıktıktan sonra inşaatına başlanan Tuz Gölü Doğalgaz Depolama kapasitemizin inşaatı devam etmektedir. 2017 yılında ilk fazı, 2020 yılında ikinci fazı devreye girmek suretiyle Türkiye'deki doğalgaz depolama kapasitemizi artırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

        'DAEŞ'LE TİCARET İLİŞKİSİ İDDİASI' İHANETTİR

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye Cumhuriyeti'nin, dünyada ilk terör örgütü ilan ettiği DAEŞ örgütüyle ticaret ilişkisi içerisinde bulunduğu iddiası, bu ülkeye ihanet içerisinde olan paralel başta olmak üzere şerefsiz örgütlerin propagandasıdır" dedi.

        Bakan Albayrak, "Türkiye Cumhuriyeti'nin, dünyada ilk terör örgütü ilan ettiği DAEŞ örgütüyle ticaret ilişkisi içerisinde bulunduğu iddiası, bu ülkeye ihanet içerisinde olan paralel başta olmak üzere şerefsiz örgütlerin propagandasıdır. Bu propagandayı bu çatı altında dillendirip Türkiye'yi terör örgütüyle ilişkilendirmek en ufak tabirle maalesef ve maalesef acziyettir" ifadelerini kullandı.

        AA-İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ