Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Terörle mücadelede "ATAK" dönemi

        Yüksek manevra kabiliyeti, yeni nesil hedef tespit sistemi, etkin ve özgün silah teknolojisiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) gücüne güç katan milli taarruz helikopteri ATAK, son bir yıldır terörle mücadele operasyonlarının sürdürüldüğü bölgelerde aktif görev alarak dosta güven, düşmana korku salıyor.

        Türkiye'yi milyarlarca dolar ödeme yaparak helikopter satın alan bir ülke konumundan helikopter üreten ve satan bir ülke konumuna yükselten ATAK'ın TSK envanterindeki sayısı her geçen gün artıyor. 10 Haziran 2014 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen törenin ardından TSK'ya teslim edilmeye başlanan ATAK'ın gökyüzündeki uçuşları, Türk millletini gururlandırıyor.

        Milli taarrruz helikopterlerinin konuşlandırıldığı Kara Havacılık Komutanlığına bağlı 2. Kara Havacılık Alay Komutanlığı da kapılarını ilk kez Anadolu Ajansına açtı.- ATAK seçkin Türk pilotlarına emanetGünlük görev ve eğitim uçuşları öncesi komutanlarından brifing alan ATAK pilotları, Kara Havacılık Komutanlığında aldıkları eğitimle diğer taarruz helikopterlerinde de görev alabiliyor.

        ATAK'ların sahip olduğu son teknoloji silah sistemleri ve manevra kabiliyeti ise Türk pilotlara ayrı bir onur yaşatıyor. Milli helikopteri kullandıkları için mutlulukları yüzlerinden okunan seçkin Türk pilotları, ATAK'larla gökyüzünde adeta kuş gibi süzülüyor.

        Pilotların uçuşa hazırlanmaları, helikopterdeki son kontrolleri de askeri disiplin içerisinde gerçekleştiriliyor.TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından yapılan tanıtım gösterilerinde halk arasında "takla" diye nitelendirilen 360 derece manevra gücüyle hafızalara kazınan ATAK helikopterleri, sahip olduğu üstün özelliklerle de dikkati çekiyor.

        T-129 ATAK, 5 palli ana rotor, güçlü motoru, yeni nesil hedef tespit sistemi, entegre kask sistemi, etkin ve özgün silah teknolojisi, sayısal kokpit mimarisi, görev bilgisayarları ile gelişmiş uçuş ve atış kontrol istemleriyle öne çıkıyor.

        ATAK, 90 dereceye yakın açılarla yükselme, dalma, burun ya da kuyruk sabit kalacak şekilde kendi etrafında dönme ve yana uçuş gibi helikopterler için zor kabul edilen manevraları başarıyla yapıyor.- Avcı kaskıHelikopter, tamamen milli imkanlarla üretilen silah ve güç kontrol sistemine sahip. Türk yapımı lazer güdümlü Cirit füzesi ve uzun menzili Mızrak tanksavar füzesi ATAK'ın silahları arasında yer alıyor.

        Helikopterde ayrıca 4 istasyona ihtiyaca göre yüklenen antitank füze, güdümlü-güdümsüz roket ile havadan havaya füze sistemi ve 500 mermi atabilen 20 milimetrelik burun topu da bulunuyor.ATAK, yeni nesil gece görüş sistemi ve gelişmiş termal görüş sistemi sayesinde hedefi uzak mesafeden ateş altına alabiliyor.

        Helikopterde ASELSAN özgün üretimi ASELFLIR-300T gece-gündüz termal görüş ve hedefleme sistemi ile avcı kaska montajlanmış nişangah sistemi bulunuyor. Tamamen milli imkanlarla üretilen kaska entegre görüş sistemi ile ihtiyaç duyulan tüm uçuş gösterge ve referans bilgileri kasktaki vizöre taşınabiliyor.

        ATAK helikopteri hedefi çıplak gözle görmeden de vurabiliyor. Öyle ki belirlenen hedefi lazer sistemiyle koordinatlayan ATAK, dağın diğer yakasındaki herhangi bir hedefi kilometrelerce uzaklıktan imha edebiliyor. Ulusal ve uluslararası tatbikat ve savunma sanayi fuarlarında dünya kamuoyunun karşısına çıkarak takdir toplayan ATAK'ın burun kısmında yer alan ve ASELSAN tarafından geliştirilen kamera sistemi de uçuşları kayıt altına alıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ