Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kongreden "Tek takvim uygulansın" kararı çıktı

        GAZETE HABERTÜRK

        Diyanetİşleri Başkanlığı, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İslam Hilal Gözlem Projesi (ICOP) işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen ve 3 gün süren Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi dün sona erdi. Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Katar, Fas, Mısır ve Ürdün’ün de aralarında olduğu 50’ye yakın ülkeden ilim insanları, astronomlar ve karar merciinde yetkililerin katıldığı kongreden oylama sonucu “Tek takvim uygulansın” kararı çıktı.

        ‘ORUÇ VE BAYRAM BİRLEŞECEK’

        Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, tek takvimin oruç, bayram gibi Müslümanlar için sembol manası olan günleri birleştireceğini belirterek şunları söyledi:

        “Bu takvim, Müslümanlar ama özellikle Müslüman azınlıkların karşı karşıya olduğu bazı sorunları çözme yönünde önemli katkılar sunacaktır. Bu sonuçlardan biri, oruç, bayram gibi Müslümanlar için sembol manası olan günleri birleştirmesidir. Bir diğeri ise bunun Müslümanlar arasındaki meşru ve makul sınırları aşan tefrikayı/ ayrışmayı ortadan kaldırma yönünde bir karar olmasıdır. Zira özellikle azınlık halinde yaşayan Müslümanlar arasında bu sorun tek bir devlet içinde bazen 2 bazen de 3 farklı günde oruç ve bayram yapma noktasına varacak aşırı durumlara yol açabilmektedir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ