AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "AK Parti'nin başkanlık sisteminde durduğu yer her şeyden önce demokratik özgürlükçü, kuvvetler ayrılığını esas alan, yetkilerin dağıtıldığı bir başkanlık sistemidir. Tartışmaların böyle bir esas üzerinden yürütülmesi doğru olur." dedi.
Bostancı, AA muhabirine başkanlık sistemi konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Son dönemde ülkede "Türk tipi", "Amerikan tipi" başkanlık sistemi tartışmalarının yaşandığını anımsatan Bostancı, "Dünyada çeşitli başkanlık sistemleri var. Çeşitli olmasının sebebi de her bir ülkenin tarihi, sosyolojisi, gelenekleri, normları farklı olduğu için başkanlık sistemini o çerçevede toplumsal ve politik bir uyumu esas alarak kurmaya çalışmışlar. O yüzden de farklı başkanlık sistemleri ortaya çıkmış." ifadesini kullandı.
"Amerikan tipi" denildiğinde insanların zihninde canlananın her şeyden önce demokrasiyi merkeze alan bir başkanlık sistemi olduğuna dikkati çeken Bostancı, şöyle devam etti:
"Temsilciler Meclisi ile başkan arasındaki o sistem... Kuvvetler ayrılığı, karşılıklı haklar, yetkiler, sınırlar... Bütün bunlar dikkate alındığında siyasi kuvvetin çok dengeli bir şekilde dağıtıldığı bir yapı görüyoruz. Öte taraftan, Türkiye'nin kendine has gelenekleri, tarihi, toplumsal durumu olduğu da muhakkak. Bizim yapmamız gereken şu, hem başkanlık sistemine ilişkin evrensel tecrübeyi esas alan, dikkate alan, ondan faydalanan hem de yerel olanı hesaba katan, bu çerçevede tecrübe olan buranın ihtiyaçlarını gözeten bir başkanlık sistemi. 'Türk tipi', 'Amerikan tipi' diyerek bağlamından kopartarak, basitleştirerek, tartışmak son derece yanlış olur. Daha çok eleştiri çıkarmak, konuyu ucuzlatmak kastıyla, bu tür tartışmalar yapılıyor."
Bostancı, hem yerli dinamikler dikkate alındığında hem de evrensel tecrübenin genel parametrelerinin oluşturduğu bir başkanlık sisteminin kastedildiğini vurgulayarak, "AK Parti'nin başkanlık sisteminde durduğu yer her şeyden önce demokratik özgürlükçü, kuvvetler ayrılığını esas alan, yetkilerin dağıtıldığı bir başkanlık sistemidir. Tartışmaların böyle bir esas üzerinden yürütülmesi doğru olur. Zaten AK Parti bu konuya ilişkin kendi anayasa teklifini sonbaharda inşallah gündeme getirecektir. Öyle görüyoruz." diye konuştu.
"SEÇİMLE GELMİŞ BAŞBAKAN YERİNE SEÇİMLE GELMİŞ BAŞKAN"
Anamuhalefetin başkanlık sistemine bakışını eleştiren Bostancı, "Bir eleştiri getiriliyorsa, ikna edici bir haklılığa yaslanması lazım. Sistem tartışmaları abesle iştigaldir. Rejim dediğimiz sonuçta cumhuriyet rejimi, sistem demokratik sistem. Buna ilişkin kim ne tartışma yürütüyor ki rejim tartışması yapılıyor. Çok manasız, abes." dedi.
Başkanlık derken, padişahlıktan değil, cumhuriyetin, demokrasinin nitelikleriyle uyumlu bir yapıdan bahsettiklerine işaret ederek, şunları söyledi:
"Demokrasinin yegane biçimi çok partili parlamenter rejim değil. Kaldı ki o da kendi içerisinde o kadar çok tartışmaya uğruyor ki... Bütün bunları atlayıp buradan bir siyasi nema ummaya çalışmak manasız. Klasik demokrasi o kadar çok eleştiriye uğruyor ki radikal demokrasi, müzakereci demokrasi, plebisiter demokrasi, katılımcı demokrasi... Yeni tarzlar konuşuluyor. Demokrasinin kendisine ilişkin dahi daha kapsayıcı olması bakımından literatürde birçok tartışmanın olduğunu biliyoruz. Bizim yaptığımız cumhuriyetle demokrasiyle bağdaşık, bunun içerisinde bir sisteme ilişkin değişiklik. Yani çok partili parlamenter yapı devam etmekle birlikte aynı zamanda sistemde seçimle gelmiş başbakan yerine seçimle gelmiş başkan üzerinden yürüyecek bir yapı."
AA
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.