Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm davaları geri çekti sadece Jan Böhmermann'a açtığı dava devam edecek

        HABERTÜRK/ANKARA

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Türkiye'de açılmış bin 500'e yakın hakaret davası ve 104 fezlekenin hepsinden vazgeçilecek. Erdoğan'ın sadece Alman komedyenJan Böhmermann'a açtığı dava devam edecek.

        Darbe girişimine karşı iktidar ve muhalefetin ortak tepkisi ve ardından Beştepe'de üç partinin liderleriyle yapılan zirveyle başlayan siyasetteki yumuşama havası devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bu yumuşama atmosferinin daha da ileri bir aşamaya getirilmesi için yeni bir adım daha geldi.

        Şahsına hakaretten açılan tüm davaları bir kereye mahsus olmak üzere geri çektiğini ve affettiğini açıklayan Erdoğan; Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve HDP Eş Başkanları'na açılan davalardan vazgeçiyor. Ayrıca bazı milletvekillerine açılan davaların da bunlar arasında yer alacağı belirtiliyor.

        Habertürk'ün edindiği bilgiye göre bu konuda 104 fezleke var. Sosyal medyada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan hakaretler de dahil açılmış dava sayısı ise bin 500'e yakın. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları açılan davalardaki müdahillik taleplerini de geri çekecek.

        Bir de bunlara ek 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla Anayasa'nın 299. maddesine göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın iznini bekleyen soruşturmalar da var. Bu yeni adımla Bekir Bozdağ, bu soruşturmalara dava açılması iznini de vermeyecek.

        Fakat bir nokta var ki, bu af sadece Türkiye'deki davalar için geçerli. Örneğin Almanya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret dolu bir şiir yazarak büyük tepkiye neden olan Alman komedyene açılan dava geri çekilmeyecek.

        ALMANYA'DAKİ AVUKATI AÇIKLADI

        Anadolu Ajansı'nın haberine göre de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki avukatı Ralf Höcker, Erdoğan'ın "şahsına karşı her türlü saygısızlığı, hakareti yapanları bir kereye mahsus affetmesi ve açtığı davaları geri çekmesine" ilişkin açıklamasının Almanya için geçerli olmadığını söyledi.

        Höcker, Alman basınına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'na hakaretten dolayı Almanya'da yapılan suç duyurularının rafa kaldırılmadığını belirtti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açtığı tüm davaları bir kereye mahsus geri çektiğiyle ilgili açıklamasına ilişkin de Höcker, "Açıklama Türkiye ile ilgili. Almanya’da şimdilik bir değişiklik yok" ifadesini kullandı.

        Ralf Hoecker
        Ralf Hoecker

        Türkiye, 31 Mart'ta Almanya'nın ZDF televizyon kanalında yayınlanan "ZDF Neo Royal" programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret içeren şiiri okuması nedeniyle Alman Ceza Kanunu'nun 103. maddesine göre Alman komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanması için Alman Dışişleri Bakanlığına nota vermişti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Böhmermann hakkında Alman Ceza Kanunu'nun 185. maddesine göre hakaretten dolayı Mainz Savcılığında şikayetçi olmuştu.

        Alman hükümeti de okuduğu şiirle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret eden komedyen Jan Böhmermann'ın yargılanması talebiyle hukuki sürecin başlatılmasına onay vermişti.

        Öte yandan Hamburg Eyalet Mahkemesi, Böhmermann'ın söz konusu şiiri okumasına ilişkin ihtiyati tedbir koyarak, komedyenin, Erdoğan'a hakaret içeren ve onur kırıcı olan şiirin belirli bölümlerini tekrarlamaması yönünde karar almıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ