Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Azerbaycan'ın haklarına halel getirmeyiz"

        Davutoğlu'nun, Lahey'de Hollandalı meslektaşıyla görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

        Davutoğlu, Hollandalı yetkililerle "çok yapıcı ve yararlı" görüşmeler yaptıklarını belirterek, iki ülke arasında hiçbir siyasi sorun bulunmadığına dikkati çekti ve ekonomik ilişkileri daha da ileriye götürebilmek açısından önemli adımlar attıklarını anlattı.

        Davutoğlu, iki ülke arasında "mevcut son derece iyi" ilişkilerin bugün yapılan konferans çalışmalarıyla daha da ileriye gideceğine inandığını kaydetti.

        Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra, Türkiye'nin AB müzakere süreci, bölgesel ve öteki uluslararası sorunları da ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, birçok konuda görüş birliği içinde olduklarını ve Hollanda'nın Türkiye'nin AB'ye tam üye olması konusunda verdiği desteği sürdürdüğünü ifade etti.

        Davutoğlu, görüşmelerde Kıbrıs konusundaki gelişmelerin de ele alındığını ve Kıbrıs sorununun Türkiye'nin AB ile üyelik sürecini doğrudan etkileyecek bir konu olmadığı konusunda görüş birliği içinde bulunduklarını söyledi.

        -ERMENİSTAN-

        Türkiye'nin bölgesinde barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik komşularıyla sürdürdüğü "yakınlaşma ve ilişkileri geliştirme" politikasının da görüşmelerde gündeme geldiğini anlatan Davutoğlu, Ermenistan ile başlatılan yakınlaşmanın Hollanda'dan destek gördüğünü söyledi. Davutoğlu, Ermenistan ile başlatılan ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde kesinlikle Azarbeycan'ın haklarına zarar verecek bir çalışma içinde olmayacaklarını söyledi. Davutoğlu, Ermenistan ve Türkiye ulusal futbol takımlarının Çarşamba günü yapacakları karşılaşma öncesi imzalanan protokoller ile ilgili yeni bir gelişme beklenip beklenmediğine ilişkin soruya "göreceksiniz, göreceksiniz" demekle yetindi.

        -YUNANİSTAN-

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Yunanistan'da seçimleri kazanan PASOK'un iktidara gelmesi ve Yorgo Papandreu'nun Başbakan olmasının, ilişkilerde herhangi bir değişiklik yaratıp yaratmayacağına ilişkin soruya da ilişkilerde değişikliğin söz konusu olmadığını, bu ülkeyle devam eden olumlu ilişkilerin aynen sürdürüleceğini anlattı.

        -HOLLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI-

        Hollanda Dışişleri Bakanı Verhagen de görüşmelerin çok yararlı olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, ülkesinin en önemli müttefiklerinden biri olduğunu belirten Verhagen, Türkiye'ye AB müzakere sürecinde kimi zaman eleştirel yaklaşmakla birlikte, olumlu gelişmeleri de görmezden gelmediklerini, bu olumlu gelişmeleri yakından izlediklerini anlattı.

        Verhagen, AB'nin talep ettiği koşulların yerine getirilmesi kaydıyla Türkiye'nin tam üye olması konusundaki desteklerinin sürdüğünü de tekrarladı.

        Hollanda Dışişleri Bakanı Verhagen, Ergenekon davasıyla ilgili bir soru üzerine bu konunun görüşmelerde gündeme gelmediğini belirtti.

        Her iki dışişleri bakanı basın toplantısında birbirlerine ön adlarıyla hitap etti.

        -VATANDAŞLARLA GÖRÜŞME

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu daha sonra Türkiye Büyükelçiliğinde bu ülkedeki Türk dernek ve kuruluş temsilcileriyle bir araya gelerek Türk toplumunun sorunlarını dinledi. Kendisine iletilen bütün sorunlarla yakından ilgilenme sözü veren Bakan Davutoğlu, Hollanda'daki Türk toplumunun gösterdiği birlik ve beraberlik anlayışına teşekkür etti ve Türkiye'nin dünyaya tanıtılmasında, bu ülkelerdeki Türk vatandaşlarının da önemli rol oynadığını anlattı.

        Davutoğlu, AB üyesi ülkelerdeki Türk vatandaşlarının Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmalardan doğan ortaklık hukukuna dayalı haklarının takipçisi olacaklarını, başta Türkçe dil eğitimi olmak üzere bütün sorunları, görüşmelerde sürekli gündeme getirdiklerini kaydetti.

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu daha sonra Lahey parlamento binası yakınındaki bir salonda, katılımcılarının çoğunluğunu Hollandalıların oluşturduğu davetlilere, Türk dış politikası ve AB ilişkileri hakkında bilgi verdi.

        Davutoğlu, temaslarının tamamlamasının ardından basına yaptığı kısa değerlendirmede son derece verimli geçen görüşmelerin yanı sıra, Birleşmiş Milletler'in Cenevre ofisinde görevli Büyükelçi Ahmet Üzümcü'nün genel direktörlüğüne aday olduğu Uluslararası Kimyasal Silahları Engelleme Teşkilatı'nın Hollanda'daki merkezini de ziyaret ederek, Üzümcü lehine lobi çalışmaları yaptığını bildirdi. Davutoğlu, Büyükelçi Üzümcü'nün seçilebilmesi için Hollandalı meslektaşı ve diğer yetkililer nezdinde de temaslarda bulunduğunu anlattı ve son yapılan aday yoklaması seçimlerinde Üzümcü'nün 7 aday arasında en fazla desteği aldığını anımsattı.

        Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada nükleer ve kimyasal silahların tümüyle engellenmesini öngören bir anlayışı savunduğunu ve bunun yerleşmesini istediğini vurgulayan Davutoğlu, Üzümcü'nün seçilmesi halinde, Türkiye'nin önemli bir uluslararası kuruluşta daha söz sahibi olacağını kaydetti.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu akşam özel uçakla Türkiye'ye dönmek üzere Hollanda;dan ayrılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ