Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 1 Mayıs olaylı başladı

        Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 1 Mayıs Tertip Komitesi üyelerinin İnönü Stadyumu önünde gözaltına alındığını bildirdi.

        DİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, KESK Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Göğçe, Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, ÖDP İstanbul İl Başkanı Alper Taş, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil ve bir grup sendikacının saat 07.30'da Beşiktaş'tan 1 Mayıs toplanma alanı İnönü Stadyumu önüne geldiklerinde, Çevik Kuvvet polisi tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

        Ankara'dan gelen otobüslerin de gişelerde polis tarafından durdurularak otobüslere gaz bombası atıldığı ifade edilen açıklamada, otobüslerle gelenlerin Ankara'ya geri gönderilmeye zorlandığı öne sürüldü.

        Açıklamada, Ayşe Arapgöz adlı bir kadının kolunun kırıldığı ve kafa travması nedeniyle Göztepe Devlet Hastanesine kaldırıldığı, bazı otobüslerin de Etiler Polis Okulu bahçesi ile Beşiktaş'ta bekletildiği belirtildi.

        İzin verilmediği halde 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen 82 kişi gözaltına alındı.

        Alınan bilgiye göre, İnönü Stadı çevresinde toplanarak Taksim'e yürümek isteyecek bir gruba, polis tarafından müdahale edildi.

        DİSK Genel Sekreteri Musa Çam ile Türkiye Komünist Partisi İstanbul İl Başkanı Hüseyin Karabulut'un da aralarında bulunduğu 48 kişi gözaltına alındı.

        Bu arada Kabataş İskelesi'nde de 22 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Beşiktaş Meydanı'nda toplanarak, İnönü Stadı'na da yürümek isteyen gruba polisin müdahalesi üzerine 12 kişi gözaltına alındı. ÇEVİK KUVVET MÜDAHALE ETTİ 1 Mayıs kutlamaları için Okmeydanı'ndan Taksime yürümek isteyen ve çoğunluğunu Haklar ve Özgürlük Cephesi(HÖC) üyelerinin oluşturduğu 500 kişilik gruba polis gaz sıkarak müdahale etti. Grup ise polise taş atarak karşılık verdi. Çok sayıda çevik kuvvetin grubu bastırması üzerinde eylemciler ara sokaklara kaçarak dağıldı. 2 FERİBOT İSKELEYE YANAŞTIRILMADI Güvenlik güçleri, 2 feribotu güvenlik nedeniyle Eskihisar iskelesi açıklarında bekletiyor. Güvenlik güçleri, Yalova'nın Topçular İskelesi'nden Kocaeli'nin Gebze ilçesi Eskihisar İskelesi arasında sefer yapan, içinde İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak isteyenlerin de bulunduğu ''Ord. Prof. Dr. Ata Nutku'' ile ''Karamürsel'' adlı feribotlara, Taksim'de yapılması planlanan 1 Mayıs gösterilerinin izinsiz olduğu gerekçesiyle Eskihisar İskelesi'ne yanaşmasına izin vermiyor. Feribotlar açıkta bekletilirken iskelede güvenlik güçleri önlem aldı. İskele araç giriş-çıkışına da kapatıldı. Bu arada, Kocaeli Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, İstanbul Taksim'de yapılması planlanan 1 Mayıs gösterilerinin izinsiz olduğunu, bu nedenle gösterilere katılmak isteyenlere izin vermeyeceklerini belirtti. BARIŞÇI EYLEM ABLUKA'YA ALINIYOR

        Çoğunluğunun HÖC üyelerinin oluşturduğu 500 kişilik bir grup Okmeydanı Fatma Girik Parkı önünde toplandı. Burada bir süre 1 Mayıs gününü kutlayan grup daha sonra Okmeydanı'nda Piyalepaşa Bulvarı istikametine yürümeye başladı. Bu güzergâhtan Taksim'e çıkmaya çalışan grubun önü Piyadepaşa Bulvarı girişinde çevik kuvvet tarından kesildi. Polis, göstericilere gaz sıkarak püskürtmeye çalıştı. Göstericiler ise polise taşlarla saldırdı. Daha sonra polisin takibi üzerine grup ara sokaklara kaçışarak dağıldı. Polisin bekleyişi sürüyor.

        Bu arada, Fatma Girik parkı civarında toplanan grup nedeniyle civardaki işyerleri kepenk indirmek zorunda kaldı.

        Bir emniyet helikopteri ise grubun bulunduğu civarda gözetim uçuşunu sürdürüyor.

        DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, barışçı bir eylem yaptıkları söyledi. Dolmabahçe'ye gelen Çelebi, burada yaptığı açıklamada, DİSK'in 1 Mayıs Anma etkinliği çağrısını anımsatarak, sabah saatlerinde Dolmabahçe'ye gelmek isteyen ve aralarında DİSK Genel Sekreteri Musa Çam'ın da bulunduğu yöneticilerin gözaltına alındığını hatırlattı. Dolmabahçe ve çevresinde her yerin ''sıkıyönetim gibi abluka altına alındığını'' savunan Çelebi, ''Sıkıyönetim süreçlerinde bile bu kadar baskı yoktu'' dedi. Çelebi, her noktada otobüslerin önünün kesildiğini, toplanmak isteyenlere biber gazı sıkıldığını belirterek, ''Barışçı bir eylem yapıyoruz. O bile abluka altına alınıyor'' dedi. Çelebi'nin açıklamasının ardından, aralarında Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy'un da bulunduğu bir grup, ''Yaşasın 1 Mayıs'' sloganları eşliğinde İnönü Stadı'nın önünden Taksim'e doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüşe, sendika ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra, stat önünde toplananlar da katıldı. Gruptakiler, emniyet güçlerinin güvenlik kordonu içinde Taksim'e yürüyor. BEŞİKTAŞ VE KARAKÖY'DE ARBEDE

        Beşiktaş ve Karaköy'de 3 ayrı gruba müdahale edildi.

        Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi üzerinde toplanan bir grup, İnönü Stadı'na gitmek üzere Dolmabahçe Caddesi'ne doğru slogan atarak yürüyüşe geçti. Gruba polis ekiplerince biber gazı da kullanılarak müdahale edildi. Gruptakiler ara sokaklara girerek kaçmaya çalışırken, polis ekiplerinde taş ve şişe attı. Gruptan bazı kişiler kovalamaca sonucu gözaltına alındı.

        Ortabahçe Caddesi üzerinde toplanan bir grup da slogan atarak Taksim'e çıkmak üzere Dolmabahçe'ye yürümek istedi.

        Polis, grubun yürüyüşüne izin vermezken, biber gazı sıkarak müdahalede bulundu ve çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı.

        Öte yandan, Karaköy Tophane'de toplanarak Taksim'e çıkmak isteyen kalabalık bir gruba da polis ekiplerince müdahale edildi. Ara sokaklara dağılan gruptan çok sayıda kişi gözaltına alındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ