Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hınçak Örgütü Paris merkezli çıktı

        Genelkurmay Başkanlığı Arşiv Belgeleriyle Ermeni Faaliyetleri 1914-1918 başlıklı 8 ciltlik yayın dizisinin 3 ve 4'üncü ciltleri de yayınladı. Kitaplarda bu yıllara ilişkin Ermeni terör örgütlerinin faaliyetleri, yargılamalara ilişkin orijinal mahkeme tutanakları bulunuyor. İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanan ve orjinal belgelerin yeraldığı dizinin 3. cildinde Hınçak örgütünün karar vericilerinin Paris merkezli faaliyet gösterdikleri ve oradan Paris merkezli emir aldıkları da belgelerle ortaya kondu. Ayrıca Hınçak örgütü mensuplarının Türklere dönek katliam ve suikastlere ilişkin ifade tutanakları da ilk kez günışığına çıktı.

        Genelkurmay Başkanlığı'nın Arşiv Belgeleriyle Ermeni Faaliyetleri 1914-1918 başlıklı 8 ciltlik yayın dizisinin 3 ve 4'üncü ciltleri Genelkurmay ATASE ve Denetleme Başkanlığı Yayınları'nca yayınlandı. Kapaklarında Ermeni terör örgütlerince 15 Temmuz 1915'te Diyarbakır Lice'de öldürülen Türkler ile yine 23 Temmuz 1915'te Diyarbakır'ın Hızırilyas Köyü'nde katledilen kadınlar ve çocukları gösteren fotoğrafların yer aldığı kitaplar Türkçe ve İngilizce yayınlanırken Osmanlıca orijinal belgelere yer verildi. ATASE ve Denetleme Daire Başkanı Korgeneral Eyüp Kaptan, kitaplara yazdığı sunuşta Dün, bugün ve gelecek çizgisinde, toplumların tarihten öğrenecekleri bilgi sonsuzdur dedi. Korgeneral Kaptan, tarihte bilginin doğruluğunun belgelerle kanıtlandığına dikkat çekerken, Tarihe mal olmuş olayların da bilimsel ölçütlerde değerlendirilmesi ancak belgelerle yapılabilir dedi. Tehcir uygulaması öncesinde örgütsel faaliyetlerin hangi düzeylere vardığını gösteren belgelerin düşündürücü olduğunu ifade eden Korgeneral Kaptan, Yasal olarak göründükleri halde, yasadışı eylemlere kalkışan Ermeni terör örgütlerinin nasıl bir kaos ortamı yaratmayı hedeflediklerinin belgelerde görüleceğini ifade etti. Korgeneral Kaptan, sunuşunda şöyle dedi: Hukukun üstünlüğü prensibi, devletlerin temel prensiplerindendir. Bu belgelerde açıkça görülecektir ki Devlet, her zaman ve her koşulda hukukun üstünlüğü prensibinden ödün vermediği için, hukuka aykırı hiçbir işlem yapmaktan da özenle sakınmış ve keyfiliğe hiçbir şekilde fırsat tanımamıştır.

        EMİRLER PARİS MERKEZLİ Kitaplardan 3'üncü ciltte Ekim 1914'te Talat Paşa ve Bakanlar Kurulu üyelerine yönelik suikast girişimi, bununla ilgili olarak yakalanan Hınçak örgütü üyelerinin ifadeleri, hazırlanan iddianame, suikast girişiminin dış bağlantısı, örgüt militanlarının kışkırtılması, yargılananlar hakkında verilen kararların dayandığı Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri yer alıyor. 3'üncü ciltte yer alan en ilginç bilgi ise Türklere yönelik katliamları ve suikastleri gerçekleştiren Hınçak örgütünün karar vericilerinin Paris merkezli faaliyet göstermeleri ve oradan emir almaları. Tüm örgüt üyeleri Hınçak'ın Paris merkezli olduğunu ve emirlerin oradan alındığını açıklıyorlar. Artin Cihan Gülyan 9 Şubat 1915 deki ifadesinde şu açıklamaları dikkat çekiyor : -En büyük merkeziniz neresidir? Paris -İstanbul merkezi nasıldır? İkinci derecedir. Bulgaristan, Romanya, Rusya, Amerika, ve İran'daki şubeler doğrudan doğruya Paris'e bağlıdır. Türkiye içindeki şubeler Türkiye merkezine bağlıdır. -Genel kongreyi hangi merkez teklif eder? Öncelikle, genel merkez, yani Paris teklif eder. Hınçak üyesi Arzruni Efendi'nin 10 Şubat 1915 tarihli ifade tutanaklarına şöyle yansıyor: -O halde gerek Türkiye ve gerekse diğer devletlerdeki merkez ve şubeler tamamen Paris'e bağlıdırlar, değil mi? Onun tarafından bir kongre toplanması teklif edilirse, kabul etmeye mecbursunuz değil mi? -Evet, doğal olarak bağlıyız, kongre teklifini önceden söylemiştim. Teklif ettiği zaman kabul etmek zorundasınız. Kilis Ermeni Hınçak Örgütü katibi Vahan Tomasyan'ın ifadesinde ise Kulüp defterinde adı geçen, Ermeni askerleri ve müfrezeler ne demektir sorusuna verdiği Ermeni askerinden biz parti üyelerini anlarız. Müfreze de partidir yanıtı dikkat çekiyor.

        Kitabın 4'üncü cildinde ise Ermeni emelleri, terör faaliyetlerine karışan Ermeni teröristlerin idam kararları ve Padişah Mehmet Reşat'ın buna ilişkin onay kararı, Hınçak örgütünün şubelerine isyan içeren bildirgesi, son Hınçak Örgütü'nün ana tüzüğü, Hınçak örgütünün gizli amaçlarının ifade edildiği bildirge ile bomba imha edip saklayanlar ile gizlice örgüt üyelerine verenler hakkındaki mahkeme kararları yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ