Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Baykal: Milli takım gibiyiz

        Seçim bildirgesini açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Lideri Baykal, Oyakbank’ın yabancılara satışı ve Türk bankacılık sistemindeki yabancı payının artması ile ilgili olarak, "Her türlü fırsatı değerlendireceğiz, anlayışı içinde bankaların tümünün yabancı sermaye aktarılması doğru bir yaklaşım değildir” değerlendirmesini yaptı.

        CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP iktidarında ABD ile bir husumet içinde olmayacaklarını IMF ile çalışmaların devam edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP’nin Türkiye’yi ciddi bir sıkıntıya soktuğunu ifade eden Baykal, siyasi parti liderlerine televizyonda bir araya gelerek tartışma çağrısında bulundu.

        Açıkladığı programı ancak çok iyi bir kadronun yaşama geçirebileceğini belirten Baykal “Hedefimiz millidir. Takımımız gayet niteliklidir. Kendimizi Türkiye’nin milli takımı gibi düşünüyoruz. Sıradan lig takımı gibi düşünmüyoruz. Önümüzdeki maçı da milli maç olarak düşünüyoruz. Allah bizi mahcup etmesin. Pusula önümüzde gemimizi yola çıkarıyoruz. Vira bismillah, yolumuz açık olsun” dedi. Baykal Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerine bildirgede yer verilmediği, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin AB politikasında bir değişiklik olup olmayacağı şeklindeki bir soruya karşılık bildirgede konunun yer aldığını, AB’nin Türkiye’nin hedefi olduğunu söyledi.

        AB’nin Türkiye’nin 40 yıldır hedefi olduğunu belirten Baykal, “Bunları silip atmak söz konusu olamaz” diye konuştu. Baykal “TBMM’de beklemekte olan ek protokolü imzalayıp Meclisin onayından geçirecek misiniz" şeklindeki bir soru üzerine şöyle konuştu:

        “Bu protokolü imzalayanlar buna teşebbüs etmediler. Bu imza söz konusu olduğu zaman uyarılarımızı yapmıştık. Türkiye’nin AB üyelik sürecinin Kıbrıs sorununa bağlanması haline getirilmesinin uygun olmadığını çok daha önceden söylemiştik. Türkiye eğer AB içinde tam üye olarak yer alacaksa normal ilişkiler kurması kaçınılmazdır. Ama Türkiye’nin AB perspektifinin karartıldığı bir dönemde AB üyesi ülkeler ile ilişkilerin normalleştirilmesi bir ön şart olarak ortaya atmak adil bir yaklaşım değildir”

        AKP’NİN ACZİ

        Baykal CHP’nin iktidara gelmesi durumunda Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik tutumlarının ne olacağının sorulması üzerine de şöyle yanıt verdi: “Artık anlaşılmıştır ki Cumhurbaşkanı ancak uzlaşma ile seçilir. Böyle olması da yanlış değildir. Biz uzlaşmaya açık olduk. Eğer parlamento Cumhurbaşkanı seçemediyse bunun sorumlusu 360 milletvekiliyle parlamentoya girip Cumhurbaşkanı seçemeyenlerdir. Kendi başarısızlıklarının ötesinde Türkiye’yi de ciddi sıkıntıya sokmuşlardır.”

        AKP’yi dayatıcı bir yaklaşıma sahip olmakla suçlayan Baykal, bu yaklaşımın sonucunun "acziyet" olduğunu belirtti. Baykal 367’nin üzerinde iktidara gelmeleri durumunda bile cumhurbaşkanlığı uzlaşı ile seçeceklerini söyledi.

        IMF İLE İLİŞKİLER

        Baykal IMF ile ilişkilerin hangi düzeyde olacak” şeklindeki soru üzerine de “Türkiye’nin önümüzdeki dönemde izleyeceği politikanın mutlak bir çatışma anlayışı içinde değerlendirilmesi doğru değildir. Buna gerek ve ihtiyaç yoktur. Türkiye dünyada yaşayan tek devlet değil. 200 tane devlet var. Bu devletlerin her birisin mali politikaları var” dedi. Baykal Türkiye’nin sözüne güvenilir bir ülke olduğunu ifade ederek bu anlayışa yönelik bir değişikliğin söz konusu olmadığın söyledi. IMF ile yaptığı anlaşmanın 2008’nin başlarında biteceğini anımsatan Baykal, “CHP iktidarında hem dünya ülkeleri ile hem uluslararası kuruluşlarla ne yaptığımızı herkes ile paylaşarak şeffaf, açık, yön veren bir yaklaşım içinde ekonomi politikamızı götüreceğiz” diye konuştu.

        CHP lideri Baykal Oyakbank’ın yabancılara satışı ve Türk bankacılık sistemindeki yabancı payının artması ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Her türlü fırsatı değerlendireceğiz anlayışı içinde bankaların tümünün yabancı sermaye aktarılması doğru bir yaklaşım değildir”

        GÜNEYDOĞUYA DEVLET YATIRIMI

        Güneydoğu Anadolu Bölgesini sorunlarının çözümü ile ilgili bir soru üzerine Baykal bölgede kamu ve devlet yatırımlarının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek bunun gerekçeleri yerine getireceklerini söyledi. Baykal “Oradaki insanların Türkiye’deki sistemin parçası haline dönüşümlerini sağlayacak iyi yetişme şansını onlara verme durumda olduğumuzu biliyoruz. Çok özel bir duyarlılıkla bölgenin sorunlarına eğileceği” şeklinde konuştu.

        LİDERLERE ÇAĞRI

        Baykal Fransa’da, Amerika’da siyasi parti liderlerinin televizyonlarda bir araya geldiklerini anımsatarak “biz niye yapamıyoruz. Televizyonlarımız ileri düzeyde ve çok değerli yorumcularımız var. Pekala bir araya gelebiliriz. Arkadan konuşmanın bir anlamı yok yüz yüze konuşmamız lazım” dedi.

        BAŞBAKAN HİÇBİR ŞEY BİLMİYOR

        Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan’ın seçimlere bağımsız adaylarla giren DTP’nin Bulgaristan’daki Haklar ve Özgürlükler Partisi gibi bir parti haline gelmeleri durumunda ittifak yapılabileceği şeklindeki açıklamaları üzerine Baykal şu değerlendirmeyi yaptı: “Sayın Başbakan başka konularda olduğu gibi bu konuda da 24 saat içinde bir biriyle tutarsız açıklamalar yaptı. Bahsettiğiniz açıklama sipariş üzerine yapılmış bir açıklama. Bulgaristan’daki Haklar ve Özgürlükler Partisi ile DTP arasında hiçbir paralellik yok. Biz Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı bu iki oluşum arasında bir paralellik içine de girerse o hiçbir şey bilmiyor demektir. Türkiye Kuzey Irak değildir, Haklar ve Özgürlükler Partisi de ide PKK değildir.”

        ABD İLE HUSUMET OLMAYACAK

        Baykal’a Kuzey Irak’ta ABD’nin PKK’ya destek verdiği iddiaları hatırlatılarak “ABD ile bir ittifak sürdürülecek mi” sorusunu Baykal şöyle yanıtladı: “Dünyayı yeniden inşa etmek gibi bir misyonumu ve imkanız yok. ABD önemli bir ülkedir. Türkiye’nin ABD ile husumet, çatışma izinde olması Türkiye’nin ve o bölgelerinde yararına olmaz. Gereksiz düşmanlıktan fayda bekleyen bir anlaşımız olamaz.”

        TERÖRE KARŞI ARTIK YETER TAVRİ GÖSTERİLSİN

        Baykal MGK toplantısında Meclise tavsiye kararı şeklinde bir sonuç çıkmasa bile CHP’nin Meclise gitme taraftarı olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan'ın son günlerde yaptığı açıklamaların, terörü etki altına alması yerine azdırdığını savunan Baykal “Türkiye artık yeter tavrını göstermelidir” dedi. Bir gazetecinin “Türbanlılardan oy isteyecek misiniz sorusu üzerine Baykal ”72 milyondan oy istiyoruz” dedi. Baykal basın toplantısında da yüzde 6.5 orandaki faiz dışı fazla oranına son verileceğini ve Türkiye’nin dış borçlarını ödememe gibi bir tavır içine girmeyeceğini sözlerine ekledi.

        ANKA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ