Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bu nasıl düzenleme

        TBMM'de üzerinde çalışılan bir düzenlemeye göre, birden çok evlilik yapanlar, sadece imam nikâhı kıydıranlar, cinsel tacizde bulunanların davaları 5 yıl ertelenebilecek

        TBMM Adalet Komisyonu gündeminde bulunan ceza yasalarına uyum teklifinden, gönül ilişkileri ve imam nikâhlarıyla gündeme gelen AKP'lileri rahatlatacak ayrıntılar çıktı.

        Ceza hukuku sistemine getirilmek istenen kamu davasının ertelenmesi modeline göre, Birden çok evlilik yapan ve resmi nikâh olmadan sadece imam nikâhı kıydıranlar hakkındaki kamu davaları 5 yıl ertelenebilecek.

        Hâkim izni olmadan genital muayene yaptıranlar, cinsel tacizde bulunanlar, reşit olmayanla cinsel ilişkiye girenler ve çocuk kaçıranlar da bu kapsamda değerlendirilebilecek.

        Hükümetin daha önce gündeme getirdiği yaklaşık 500 maddelik tasarı CHP'liler tarafından engellenince, tasarıda yer alan, Kamu davasının ertelenmesi, hükmün ertelenmesi ve uzlaştırma modelleri AKP milletvekillerince yeni bir teklif halinde sunuldu.

        Hükümetin de destek verdiği yasa teklifinde, üst sınırı 2 yıl hapis cezası olan suçlarla ilgili olarak savcılara, Kamu davasını 5 yıl erteleme yetkisi tanınıyor.

        'Onarıcı adalet'

        Adalet Bakanlığı Kanunlar Müdürü Niyazi Güney'in kapsamla ilgili olarak komisyona sunduğu listede 87 suç türü yer aldı.

        Güney, Bunlar 1974'ten beri hukukumuza ithal etmeye çalıştığımız düzenlemeler. Artık bütün dünyada cezalandırıcı adaletin yanında onarıcı adalet de var dedi.

        Bakanlığın listesinde, Birden çok evlilik, aralarında resmi nikâh olmaksızın evlenmenin dinsel törenini yaptırmak (imam nikâhı), hileli evlenme, çocuk düşürtme, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, çevrenin kasten kirletilmesi, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama, görevi sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma, halkı askerlikten soğutma gibi suç türleri olması dikkati çekti.

        AKP'liler suçları bilmiyorlarmış

        Teklifi, 7'si TBMM Adalet Komisyonu üyesi 12 AKP'li verdi. İmzası bulunan komisyon üyesi AKP'lilerden bazıları da şunları söyledi:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ