Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 14'üncü katta 3 kişi baş başa!

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, YSK’ya sunulacak milletvekili listesine son şeklini vermek için Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ile parti genelmerkezinin 14. katına kapandı.

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        Hiç kimsenin girmesine izin verilmeyen katta, listeye girecek isimler 4 bin 200 aday adayı arasından seçilecek. Kata yalnızca özel kartlarla bu üç isimgirebiliyor.

        BAYKAL VE SAV LİSTE BAŞI

        Listenin büyük oranda tamamlandığı öğrenildi. Aday listesinde temayül yoklaması ve anketlerde çıkan sonuçlara büyük oranda uyulduğu ifade edildi. Eski Genel Başkan Deniz Baykal Antalya’dan, eski Genel Sekreter Önder Sav ise Ankara 1. bölgeden liste başı oldu. CHP’li vekillerin üçte ikisinin listeye giremediği ya da seçilemeyecek yerde olduğu belirtiliyor. Bir dönemKılıçdaroğlu’nun en yakınında bulunan Hakkı Süha Okay’ın Ankara ikinci bölgeden, Kemal Anadol’un ve GüldalMumcu’nun İzmir’den listeye girdiği aktarıldı. Eski Genel Başkan Hikmet Çetin’in adı Ankara ya da İstanbul için geçiyor. SHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın ise son anda Rize’ye kaydırıldığı öğrenildi.

        VEKİLLERİN YÜZDE 65’İ GİDİCİ

        Edinilen bilgilere göre, yarın PM’nin onayına sunulacak listede 35milletvekili seçilebilir yerden aday gösterilecek. 14 vekil ön seçimde elenmiş, 7 isimde başvuru yapmamıştı. Bunlarla birlikte grubun üçte ikisinin yeni dönemde Meclis’e giremeyeceği belirtiliyor. ListedeMYK üyeleri dahil 50 PM üyesinin seçilebilir sıralarda yer bulduğu öğrenildi. Bu durum, 550 kişilik listenin 80 üyesi bulunan PM’de il il oylanması sırasında delinmeden geçmesinin garantisi olarak yorumlanıyor. CHP GenelMerkezi’ne bugünden itibaren, listelerin teslim edileceği pazartesi günü de dahil üç gün süreyle ziyaretçi alınmayacak.

        Kadın adaylara dokunmama eğilimi

        CHP yönetimi, ön seçim yapılan Denizli ve Manisa’da “kontenjan” için ayrılan sıraları kul lan ma ya - cak. Bu kararın alınmasında kadın aday la - rın başarısı yatıyor. Her iki ilde de kadın adaylar sandıktan ikinci çıkmıştı. Parti yönetimi, Denizli 2. sırada Melike Kay - ha n’ ın, Manisa 2. sırada ise Sakine Öz’ün yerlerinde kalmasına karar verdi.

        A takımı listenin ilk sırasında

        Mevcut milletvekillerinin büyük ölçüde tırpanlandığı listede, Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte partinin vitrinine çıkan birçok isim liste başı oldu. Son dönemde üst üste açıklanan projelerin koordinatörlüğünü üstlenen Sencer Ayata Ankara 1. bölgeden, CHP’nin dış politikasının dümenine geçen Osman Korutürk İstanbul’dan, eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu Adana’dan, Gürsel Tekin İstanbul 1. bölgeden Bihlun Tamaylıgil, Umut Oran, Erdoğan Toprak, Süheyl Batum yine İstanbul’dan, Volkan Canalioğlu Trabzon’dan, Faik Öztrak Tekirdağ’dan aday olacak. CHP’nin Kürt açılımının mimarlarından eski Diyarbakır Barosu Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise İstanbul’dan listenin ilk sırasında yer alıyor. Aday adaylığı döneminde sanatçıların akınına uğrayan CHP’de Sabahat Akkiraz listede kendisine yer bulurken, Parti Meclisi’nde yer alan din sosyoloğu Muhammet Çakmak ve eski müftü İhsan Özkes de yine seçilebilir yerden listede yer alan isimler arasında yer aldılar.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ