Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Okula başlama yaşı, MEB, Ömer Dinçer

        Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, MEB Tevfik İleri Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin teklifle birlikte okula başlama yaşında yapılacak düzenlemeye ilişkin sorusu üzerine, ''72 ay, bu noktadaki uygulamamızda alt limit olarak uygulanıyordu. Bundan sonra üst limit olarak uygulanacak. Dolayısıyla 72 ay çocuklarımızın okula başlamaları için üst limit olacak'' diye konuştu.

        Alt limitin 60 ay olacağını ifade eden Dinçer, bu konudaki ayrıntılı çalışmaların teklifin kanunlaşmasının ardından yapılacağını bildirdi.

        Başka bir gazetecinin uygulamanın ardından ilkokul müfredatına ilişkin sorusu üzerine Dinçer, ''Müfredat yeni başlayan, erken başlayan çocuklar için değişecek. ilköğretim birinci kademede, ilkokulda, erken başlayan çocuklar için o dört yılın programını değiştireceğiz, oraya yeni bir müfredat yapacağız'' dedi.

        Bakan Dinçer, yeni uygulama ile ''öğretmen ve dersliklerin yetersiz olacağı'' yönündeki yorumlara katılmadığını da kaydetti.

        DİN DERSİ VE KÜRTÇE

        'İkinci kademede din dersi zorunluluğu devam edecek mi?' şeklindeki soru üzerine Dinçer, "Bugün okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi gerçek anlamda bir din dersi değil, AB uygulamalarına baktığımızda. Hele hele Türkiye'deki mevcut din dersinin zorunlu olmaktan çıkartılması ile ilgili AİHM'e bir müracaat vardı. AİHM'in verdiği kararlara bakarsanız, esas sorunun zorunlu din dersi ya da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi verilmesi olmadığını, esas sorunun bunun çoklu, objektif ve eleştirel düzeyde verilip verilmediği meselesi olduğunu görürsünüz." şeklinde konuştu.

        Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin verilmesi gerektiğine inandığını kaydeden Dinçer, şöyle devam etti: "Bu bizim kastettiğimiz anlamda bir din dersi değil. Eğer gerçek anlamda bir din dersinden bahsediyorsanız çocukların her birine kendi dinlerini öğretebileceği, kendi inançlarını öğretebileceği bir bilginin verildiği ders anlaşılmalı. Müslüman çocuklar İslam dinini, Hristiyanlar Hristiyanlığı, Museviler Museviliği öğrenebildikleri bir din dersi konulursa, onun isteğe bağlı olarak verilmesi kanaatindeyim. Öbürünün daha çok genel din kültürü ve dini kavramların verildiği, ahlaki değerlerin öğretildiği, toplumsal sorumlulukların aşılandığı bir değerler eğitim mantığı üzerinde kurgulanabileceğini düşünüyorum."

        Bir gazetecinin, 'Bu böyle olacak mı?' şeklindeki sözleri üzerine Dinçer, "Ben sadece düşüncemi söylüyorum. Böyle olacağına dair konuyu Talim Terbiye Kurulu verecek. Onlar çalışırlar, sonra sizinle paylaşırız." açıklamasını yaptı. Dinçer, bir soru üzerine Aleviliğin de bu dersler içinde olabileceğini varsaydığını söyledi.

        Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması durumunda bu derslere kimlerin gireceğinin sorulması üzerine Dinçer, "Siz merak etmeyin, verecek birileri bulunur. Türkiye'de öğretmen olmanın şartları bellidir. Biz o şartlarda öğretmen buluruz." cevabını verdi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ