Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sadık Albayrak, Belkıs Kılıçkaya'ya konuştu

        Sadık Albayrak, 1977'den 1990'a kadar hayatı mahkeme kapılarında geçen ve hapis cezası da almış bir gazeteci yazar. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da dünürü olan Sadık Albayrak Doğru Açı'da Belkıs Kılıçkaya'nın konuğuydu. Albayrak, yazdığı yazılar hakkında defalarca dava açıldığını anlatırken ''Bazı insanlar Türkiye'de suçlu doğar. Hristiyanlıktaki vaftiz töreni gibi bizde de eskiden 141, 142, 163'ten beraat edersen temizlenirsin'' dedi.

        Albayrak, Türkiye'de hem 28 Şubat sürecinde hem de 12 Eylül'de doğrudan mağduriyet yaşayan binlerce insandan biri. Hakkında açılan bir davanın nedeni de Tayyip Erdoğan'la ilgili bir mahkumiyet kararıyla ilgili. Hayatı boyunca ünlü 163'üncü maddeden, laikliğe aykırı düşünmek ve yazmaktan yargılanan Sadık Albayrak, bu davaya laikliği savunduğu bir yazı nedeniyle konu olmuş.

        BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN MAHKUMİYETİ VE ALBAYRAK'IN YAZISI

        Başbakan Tayyip Erdoğan 28 Şubat sürecinde Siirt'te, Ziya Gökalp'e ait bir şiir okumuş ve 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Başbakan Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te okuduğu bu şiir nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinden "Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek" suçunu işlemekten mahkum edilmişti.

        İşte o dönemde, Başbakan Erdoğan'ın sonradan dünürü de olan gazeteci yazar Sadık Albayrak, mahkemenin gerekçeli kararının laikliğe aykırı olduğunu öne süren bir yazı yazdı.

        Mahkeme gerekçeli kararında, Kur'an'dan bir ayeti referans göstererek Erdoğan'ın okuduğu bu şiirle Kur'an'da sözü geçen kardeşlik ve dayanışmaya da aykırı davrandığını vurgulamış, Sadık Albayrak da, böyle bir mütalaanın laikliğe aykırı olduğunu öne süren bir yazı yazınca 28 Şubat sürecinde hakkında dava açılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ