Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Balyoz'un sivil memuresi!

        AHT MUHABİRİ ŞEFİK DİNÇ'İN HABERİ

        21 aydır süren Balyoz davasında toplam 325 sanık çeşitli cezalara çarptırılırken, ceza alan sanıklar arasında tutuksuz sanıklarından sivil memur Güllü Salkaya (50) da bulunuyor. Balyoz darbe planı soruşturması kapsamında Nisan 2010 ve Ağustos 2011 yılında gözaltına alınan ve savcılık sorgusunun ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Salkaya, 3. Balyoz iddianamesinde sanık olarak yer almıştı. Davanın sivil sanığı olan Güllü Salkaya'nın adının deliller arasında bulunan bir belgede Oraj Hava Harekat planı kapsamında Sıkıyönetim Taktik Harekât Merkezi Genel İdari Personeli olarak görevlendirilecekler arasında geçtiği belirtiliyordu. İddianamede, soruşturma kapsamında ele geçirilen 13 ayrı dijital belgenin incelendiği ve en son 19.02.2003 tarihinde Güllü Salkaya'nın 'gsalkaya' kullanıcı adıyla kullandığı bilgisayarda kaydedildiği ve Oraj Hava Harekat Planı'nın sekreterya faaliyetlerinde bulunduğu iddia edilmişti.

        Karar duruşmasında tutuklandı

        Balyoz davasında HAVELSAN eski Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman ile birlikte yargılanan iki sivil sanıktan olan Güllü Salkaya ifadelerinde, Oraj Hava Harekat Planı kapsamında kendisine sekreter olarak görev verildiğinin iddia edildiğini ancak böyle bir görev almadığını, bilgisayarında hazırlandığı iddia edilen belgeleri de hiç görmediğini savunmuştu. Karar duruşmasında makheme salonunda bulunan Salkaya, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hükümle birlikte tutuklanmasına karar verilen Salkaya cezaevine konuldu.

        Beraat beklerken 16 yıl

        Salkaya'nın eşi Ali Salkaya, eşinin Hava Harp Okulu'nda öğrenci işlerinde sivil memur olduğunu darbe ve darbe planı konusunda hiçbir bilgisini olmadığını belirterek, "Eşim beraat etmeyi beklerken ona da generallere verilen cezayı verdiler." dedi. 2003 yılında eşinin kullandığı bilgisayarın orada çalışan tüm personelin kullanımına açık olduğunu ve şifresinin olmadığını ifade eden Ali Salkaya, "Eşim öğrenci işlerinde görevliydi. Hiç birşeyden haberi yok. Tutuksuz yargılanmasına rağmen duruşmaların çoğuna katıldı. Son karar duruşmasına giderken beraat edeceğini söyleyerek gitti. Ama generallere verilen cezayı eşime de verdiler. Hiç bir indirim bilye uygulanmadı. Duruşma salonunda tutuklayıp Hasdal Askeri Cezaevi'ne konuldu. Eşimi henüz göremedim. Şoktayız" diye konuştu.

        "İçime sindiremiyorum"

        Aynı davada ceza alan emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz'un oğlu ve avukatı Mehmet Selim Yalçın, ''Güllü Salkaya'nın aldığı bu cezadan dolayı hukukçu olmaktan utanıyorum. Askerlerin aldığı cezayı davanın siyasi olması nedeniyle anlıyorum ama Hava Harp Okulu'nda öğrenci işlerinde görevli yazıcı olan kadına verilen bu cezayı içime sindiremiyorum. Mahkeme heyetinin her sanık için dosyayı incelediğine inanmıyorum. Yasada idam cezası olsaydı sanıklara idam cezası da verirlerdi" dedi.

        Diğer sivil sanık HAVELSAN eski Genel Müdürü Ağayarman ise 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ