Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Usturadan jilet aparatı yaptı

        Düzce'nin Akçakoca İlçesinde, 20 yıldır berberlik yapan 40 yaşındaki Mustafa Okutan usturadan jilet çıkarmasına yarayan aparat icat ederek çevre ve insan sağlığına önem verilmesi gerektiğini belirtti.

        Akçakoca'da 20 yıldır berberlik yapan Mustafa Okutan , usturadan jilet çıkarırken yaşanan zorlukları ortadan kaldırmak için "Jilet Çek" adını verdikleri aparat icat etti. Usturadan jilet çıkarmanın zahmetli bir iş olduğunu belirten Mustafa Okutan, "Jileti makasla ya da tezgahın kenarına bastırarak çıkartıyorduk. Bu işlemi yaparken elimizi kestiğimiz de oluyordu. Kullanılmış jiletlere elle temas edildiğinde kanla bulaşan hastalıklara yakalanma riski de var. Bir gün arkadaşımla birlikte buna çözüm bulmak için bir alet geliştirmek istedik ve KOSGEB'den aldığımız girişimcilik kredisi ile tasarladığımız aletin üretimini yaptık. Kocaeli'nde üretimi yapılan aletin patentini de aldık. 200 bin adet "Jilet Çek" yaptırdık. Aynı zamanda çelik olan jilet çöpe atılıyordu. Bu sayede aletin içerisine birikerek geri dönüşümü de sağlanacak. Düşününki Türkiye'de 200 bin Berber var ve her bir berber 500 gram jilet atığını biriktirse ve bu sayede 200 ton jilet atığı demektir. Bu sayede geri dönüşüm ve insan sağlığı ve jiletlerin yüzünden bulaşan tehlikeli hastalıklardan da korunmak mümkün olabiliyor''diye konuştu.

        Okutan, tamamen Türk Malı ve Türk tesislerinde üretilen Jilet Çek makinasının ileride yurt dışına da ihraç edeceklerini belirtti.

        Jilet çek makinasını alıp kullanan berber esnafları, "Jileti usturadan çıkarma esnasında elimizi kesiyor ve bazen jilet fırlayarak çeşitli zararlara yol açabiliyordu. Jilet Çek makinası sayesinde bu sağlıksız ortamdan kurtulduk. Müşterilerimizde çok memnun bizlerde''diye konuştular.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ