Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç "Mümin eline silah alıp kardeşine doğrultamaz"

        Ahmet YUKUŞ /AHT

        Diyarbakır Müftülüğü'nün Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürk Stadı'nda düzenlediği programa on binlerce vatandaş katıldı. 18 bin koltuğun bulunduğu tribünlerin yanı sıra saha ve çevresindeki alanda yer kalmadı.

        Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı gecede barış güvercinleri uçuruldu. İmamlardan oluşturulan koro ise 5 dilde ilahiler seslendirdi. Görmez: "Mümin kişi kardeşine silah doğrultamaz. Hırkamızı yere koyalım. İçerisini bugüne kadar ülkede kırılan bütün onurları, kalpleri koyalım ve hep birlikte ucundan tutup Kabe'nin o şerefli köşesine yerleştirelim" dedi.

        Diyarbakır Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen 'Peygamberimiz ve İnsan Onuru' temalı Kutlu doğum etkinliğine; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile AK Parti ve BDP'li milletvekilleri katıldı. AK Parti milletvekilleri Oya Eronat ve Mine Lök Beyaz'ın türban takması dikkat çekti. 18 bin kişilik stadyuma vatandaşlar sığmayınca, yetkililer izdihamı önlemek için kalabalığı stadyum içine aldı. Yerde oturan vatandaşlar sık sık tekbir getirip dua etti. Kutlu doğum etkinliğine gelen vatandaşlara gül suyu ikram edildi.

        İMAMLAR KORUSU

        Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasının ardından 'barış güvercinleri' uçuruldu. Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, İl Müftüsü Nimettullah Erdoğmuş ile birlikte halkı selamladı. Görmez, bir dönem eğitim aldığı medrese hocaları ile yakından ilgilendi. Diyarbakır'da sesi güzel cami imamlarından oluşturulan ilahi korusu; Türkçe, Kürtçe, Arapça, Zazaca ve Farsça ilahi seslendirdi.

        KÜRTÇE KONUŞTU

        Protokol üyeleri ve vatandaşlara kırmızı gül veren Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, konuşması sırasında Kürtçe olarak "Ey bacılarım ve erkek kardeşlerim. Geceniz hayırlı olsun. Allah gecenizi hayırlı eylesin" dedi. Görmez'in bu sözleri büyük alkış aldı. Hz. Muhammed'in Veda Hutbesi'ndeki 'üstünlük ve eşitlik' vurgusuna değinen Görmez, "Hiçbir insan kendi hayatını, onurunu ayaklar altına alıp bir idolojiye feda edemez. Bir insanın onurunu kırmak bütün insanlığını onurunu kırmak gibidir. Çöplerden yiyecek toplayıp yiyen çocuğun onuru bizim onurumuzdur. Yetimler, kimsesizler, çaresiz çocuklar, sokak çocuklarının onuru hepimizin onurudur. Mendil satarak, dilenerek hayatını kazanan kadının onuru hepimizin onurudur. Şiddete, tacize, töre cinayetlerine, fuhuşa zorlanan ve zorla evlendirilen genç kızların onuru hepimizin onurudur" dedi.

        "HİÇBİR MÜMİN KARDEŞİNE SİLAH DOĞRULTAMAZ"

        Görmez, "Toplumların günahı olur. Tıpkı bugün küresel günahların ortaya çıktığı gibi. Eğer karnını doyurmadığı için bir insan harsızlık yapmışsa sadece kendisi değil toplum da suçludur. Bir baba maddi sıkıntı nedeniyle ailesini katlediyorsa bütün toplum suçludur. Hacer-ül Esved'e eli değdiği için o taşa elini süren hiçbir mümin, eline silah olarak mümin kardeşine doğrultamaz. Diyarbakırlı kardeşlerime bizi dinleyen herkese sesleniyorum. Bu haftada hepimiz hırkamızı yere koyalım. İçerisini bugüne kadar ülkede kırılan bütün onurları, kalpleri koyalım ve hep birlikte Hakkari, Ankara, Edirne'de, herbirimiz bugüne kadar zedelenen insan onurunu koyalım, ucundan tutalım ve Kabe'nin o şerefli köşesine yerleştirelim diyorum. Bu topraklarda onuru zedelenen ve kırılan hiçbir insan kalmasın. Hiçbir çocuk, genç kadın erkek kalmasın" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ