Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Erdoğan SETA tarafından düzenlenen konferansta konuştu

        Başbakan Erdoğan Washington'da Suriye'de yaşanan katliamlara dikkati çekerek çağrıda bulundu.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SETA tarafından Mayflower Otel'de düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, "Adalet, sadece maddi refahın adil dağılımıyla sınırlı değildir, ön yargılara dayalı ırkçı ayrımcılık da bir adaletsizlik ve haksızlık türüdür. Irkçılık insanlığın onurunun ayaklar altına alınmasıdır. İnsanın hakkı olan en temel şeyden eşit ve adil muameleden mahrum edilmesidir" diye konuştu.

        Türkiye ile İsrail ilişkileri

        Erdoğan, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yürütülen süreçle ilgili, "Bu, yeni başlayan bir süreçtir. Henüz daha yolun başındayız. Daha ortasına gelmedik. Bizim burada 3 önemli başlığımız var; bunun birincisi özürdü. Bu halloldu. İkincisi tazminattı. Bu, henüz görüşülüyor. Üçüncüsü ise Filistin'e uygulanan ablukanın kalkması olayıdır. Bunlar olmadan bu adım atılmaz" dedi.

        Erdoğan, "Filistin ittifakı bütün Filistinli tarafları, grupları kuçaklamalıdır. Hamas dahil Filistinli bütün grupların bulanmadığı masadan barış çıkmaz. Milli uzlaşı sağlandıktan sonra Filistin'de seçimlere gidilmesi demokrasiyi güçlendirecektir" diye konuştu.

        Başbakan Erdoğan, "Biz, (Filistin meselesi bir din, etnisite yahut toprak meselesi değildir) diyoruz. Filistin meselesine adil ve kalıcı çözüm bulmadan Ortadoğu'da sadece sözden ibaret bir barış bulursunuz. Filistin topraklarındaki işgalin sona ermesi adaletin bir gereğidir. Bu adalet ilkesini hayata geçirmeden barıştan, uzlaşıdan, refahtan bahsetmek mümkün değildir. Bunun için Filistin'de işgal ve ablukanın derhal sona ermesi ve 1967 sınırları üzerinde iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerekmektedir. Biz de Türkiye olarak bunu destekliyoruz" dedi.

        Yeni bir adalet düzenine ihtiyaç var

        Dünyanın acilen yeni bir adalet düzenine ihtiyacı olduğunu belirten Erdoğan, "Son dönemde Myanmar'da yapılan zulümleri, katledilen insanları, o çocukları acaba katledenler, hangi inancın, dinin mensuplarıdır? Peki, bunlara karşı insanlığın verdiği bir refleks var mıdır, nasıl böyle bir şey yapıyorsunuz diye soruyorlar mı? Hayır" diye konuştu.

        Erdoğan, Suriye'deki iç savaşla ilgili de "Bazıları bu işe çok farklı nedenlerle yaklaşıyor. Bazıları diyor ki 'neyime lazım.' Birkaç ülke ise bu işte hassasiyetini ortaya koyuyor. Suriye'de bu katliama 'dur' diyemeyen bir küresel sistem, adil ve insancıl olduğunu iddia edemez" ifadelerini kullandı.

        Başbakan Erdoğan, "Birleşmiş Milletler, adalet üreten bir sisteme sahip olmadıkça insanlığın barış ve huzuruna katkı sunamaz. Birleşmiş Milletler'in bir itibarı ve ciddiyeti olacaksa mutlaka yeniden yapılandırılması ve dünyanın sorunlarına çözüm üreten bir kurum haline getirilmesi gerekir" dedi.

        "Esad sarin gazı kullanıyor"

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esad rejimine ilişkin, "Şu ana kadar 283 füze attılar, bu NATO kayıtlarında mevcut. Ayrıca sarin denilen bir kimyasal silahı da kullanıyorlar. Ölü sayısı 100 bine doğru gidiyor" dedi.

        Başbakan Erdoğan, SETA tarafından Washington'da Mayflower Otel'de düzenlenen konferansta '21. Yüzyılda Küresel Düzen ve Adalet' başlıklı sunumun ardından kendisine sorulan soruları cevapladı. Suriye'de Esad rejiminin hakim olmadığını belirten Erdoğan, "Hakimiyet aslında muhalif güçlerdedir. Rejimin hakimiyeti şuradan geliyor, elinde kullanmış olduğu füzeleri var. Tabii ki uçaklarla bombardıman yapıyor, tanklarla toplarla da halkının üzerine gidiyor. Artık 100 bine doğru ölüm sayısı gidiyor. Ama kara hakimiyetindeki muhaliflerin durumu farklı. Şu ana kadar 283 füze attılar bu NATO kayıtlarında mevcuttur. Ayrıca sarin denilen bir kimyasal silahı da kullanıyorlar. Bütün bunların yanında bunlara rağmen fedayı can eden bir Suriye halkı var. Biz tabii Suriye'de rejimin karşısındayız. Suriye halkının yanındayız. Onlarla bu mücadeleyi sürdüyoruz ve bu mücadelede sağolsun destek veren ülkeler var. Bu destek bundan sonraki süreçte daha artarak sürecektir" diye konuştu.

        300 bine yakın mülteciye yardım ettiklerini hatırlatan Erdoğan, "Şu ana kadar bizim Türkiye olarak 300 bine yakın mülteciye verdiğimiz hizmet insani noktada gıdaydı, ilaçtı, kalma ve barınma yerleriydi, hastane hizmetleriydi. Bütün hastanelerimizden yararlılar tabii en geniş manada istifade ediyorlar. Öncelikle hamdolsun tek de değiliz. Sağolsun bazı ülkeler bu konuda bize desteklerini veriyorlar. Tabii arzumuz çok daha geniş kapsamlı olarak çok daha fazla sayıda ülkenin bu iş içerisinde yer almasıdır" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ