Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İlker Başbuğ için umut ışığı olacak

        HİLAL ÖZTÜRK/GAZETE HABERTÜRK

        Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Mart 2013 tarihli “Sanıkla ilgili soruşturma başlamasını sağlayan hâkimin, hükmü de vermesi vicdanı rahatsız eder” kararının Başbuğ hükmünün bozulmasına neden olabileceği ileri sürüldü.

        Gemlik Hâkimi Levent Dağdeviren, Ergenekon davasında müebbet hapse mahkûm olan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki hükmün bozulabileceğini ileri sürdü. Davanın temyiz incelemesini de yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 18 Mart 2013 tarihli “suç konusu bir olayla ilgili suç duyurusunda bulunan bir mahkemenin, aynı olayla ilgili yargılama yaparak hüküm kurmasının kanuna aykırı olduğunu” belirten bozma kararını hatırlatan Dağdeviren, bu hükmün Başbuğ hakkında da örnek oluşturabileceğini kaydetti. Hâkim Dağdeviren adalet.org sitesinde paylaştığı görüşünde İstanbul 13. Ağır Ceza’nın Başbuğ hakkında mahkûmiyet kararı verdiğini hatırlatarak şöyle dedi: “İnternet Andıcı davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık savunmalarında ve belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında gereğinin takdir ve ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına karar vermişti. Bunun suç duyurusu olduğu açıktır.” Başbuğ’a yakın kaynaklar Habertürk’ten öğrendikleri kararın bozma gerekçelerinden biri olarak sunulacağını belirttiler. adalet.org’ta bazı hâkim ve savcılar da konuyla ilgili özetle şöyle yazdı:

        KEREM YILMAZ-SİLİVRİ SAVCISI: Yargıtay’ın kararını mevcut düzenlemeler ışığında isabetli bulmadığımı söyleyebilirim. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de, Saravia de Carvalho/Portekiz kararında, sadece tutuklama kararı verilmiş olmasının yargıcın nesnel tarafsızlığına halel getirmediğini ifade etmiştir. Sadece suç duyurusunda bulunulmuş olmasını tarafsızlığa aykırı görmek de isabetli değildir.

        TERCAN YUSUF MUDU-YARGITAY TETKİK HÂKİMİ: Karar kanun metni ile bire bir örtüşmese de suç duyurusunda bulunan bir hâkimin o davaya bakması bence de tarafsızlık ilkesi ile bağdaşmamakta.

        VEYSİ KARAMAN-OSMANİYE KADİRLİ HÂKİMİ: Bundan önce yüzlerce kez mahkeme suç duyurusunda bulunmuş aynı hâkimce de karar verilmiştir. Hiçbiri de bozma sebebi olmamıştır. Ben de Yargıtay’ın kararının isabetli olmadığını düşünüyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ