Yeniden yargılanmanın formülü
TBB Başkanı Feyzioğlu, Ergenekon sanıkları ile görüştü
Ergenekon ve Balyoz davalarında yeniden yargılama tartışmaları sürerken Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu görüşmelerini sürdürdü.
Geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumartesi günü Başbakan Erdoğan ile görüşen Feyzioğlu, bugün Silivri'de Ergenekon sanıkları İlker Başbuğ, Bilgin Balanlı, Doğu Perinçek Tuncay Özkan ile görüştü.
Silivri Cezaevi'nin çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Feyzioğlu, yeniden yargılamanın formülünü üç maddede özetledi. Feyzioğlu, şunları söyledi:
En yetkili ağızlar yargının içinde bir paralel devlet oluşumu var demişse ve TSK'ya kumpas kuruldu diye en yetkili ağızlardan cümleler sarf edilmişse bizim bunu görmezden gelmemiz mümkün değildir. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına karar verilirken görülmemiş bir yanlışlık yapıldı. Bu mahkemelerin ellerindeki davaları bitirene kadar çalışmalarına karar verildi. Bugün ciddi hukuk trajedisi yaşanmaktadır. Yargının kendi onurunu temizleyeceği bir formül öneriyoruz:
- Özel yetkili mahkemeler tamamen kapatılacak.
- Özel yetkili mahkemelerde görülmüş ve Yargıtay'da görülmekte olan davaların bir kanun hükmüyle bozulmalı, yeniden yargılanma bu şekilde sağlanmalı.
- TBMM'de antidemokratik olduğu sabit görülmüş özel yetkili mahkemlerin kaldırılmasına karar verildiği Temmuz 2012 tarihinden sonra kesinleşmiş olan davalarda da yeniden yargılamanın yolu açılmalı.
TSK'YA KUMPAS KURULDU DENMİŞSE BUNU DUYMAZDAN GELEMEYİZ
En yetkili ağızlar yargının içinde bir paralel yapılanma var demişse ve TSK’ya kumpas kuruldu diye en yetkili ağızlarda cümleler sarf edilmişse bizim bunu duymazdan, görmezden gelmemiz mümkün değildir.
ÖZEL GÖREVLİ MAHKEMELERİN KALDIRILMASINA KARAR VERİLİRKEN BÜYÜK BİR YANLIŞLIK YAPILDI
Elimizde cayır cayır yanan sorun şudur. Temmuz 2012’de özel görevli mahkemelerin kaldırılmasına karar verilirken aynı anda bir büyük yanlışlık yapıldı ve bu mahkemelerin ellerindeki işleri bitirinceye kadar çalışmalarına karar verildi. Fevkalade yanlış oldu. Bahsettiğimiz değişiklik geçici 2. Madde değişikliğidir. Bu yüzden bugün Türkiye’de ciddi bir hukuk trajedisi yaşanmaktadır.
GEÇİCİ 2. MADDE OLMASAYDI FİKRİNDEN YOLA ÇIKIYORUZ
Biz geçici 2. Madde olmasaydı fikrinden yola çıkarak bir yasama çözümü ve yargının yine kendi onurunu temizleyeceği bir formül sunuyoruz.
Geçici 2. maddenin kaldırılması suretiyle özel görevli mahkemeler tamamen kapatılacaktır.
Şu an özel görevli mahkemelerce verilmiş ve Yargıtay’da görülmekte olan henüz kesinleşmemiş karaların bozulması ve yeniden yargılanması sağlanacaktır.
KANADOĞLU'NUN İYİ NİYETİNDEN ŞÜPHEM YOK
Yine Temmuz 2012’den sonra verilmiş ve kesinleşmiş olan davalarda bu hükümleri anti demokratik olan mahkemeler vermiş olduğu için yeniden yargılamanın yolu açılmaktadır. Bugün gazetelerde başka bir çözümden bahsedildi. Sayın Sabih Kanadoğlu’nun iyi niyetinden şüphem yok.
'BİZİ CELLADIMIZIN İNSAFINA MI TERK ETMEK İSTİYORLAR' DİYORLAR
Sayın Başbuğ, Balanlı, Perinçek ve Özkan’la görüştüm. 'Bizi celladımızın insafına mı terk etmek istiyorlar' diye cevapladılar. Biz dünyayı gerçekleri gören gözlüklerle bakmaktan başka çaremiz yoktur.
ÇİFT BAŞLI YARGIYI SONLANDIRMAMIZ GEREK
Türkiye’de çift başlı yargıyı sonlandırmadığımız ve mahkemelere bu davaya yeniden bakacaksın diye yasama emri getirmediğimiz takdirde çözüm olmayacaktır. Mahkumiyet kararları üzerine birer çivi daha çakılmış olacaktır.
AF GÖRÜLMÜYOR
Önümüzde bir af görülmemektedir. Suçsuz insanlar af değil adil yargılama ve beraat istemektedirler.
Af bir seçenek olmaktan çıktığında geriye bu işi yargı yoluyla temizlemekten başka çözüm kalmıyor.
BAŞBUĞ ŞUNU SÖYLÜYOR: BU HÜKÜMLERİN HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNU ZATEN BİLİYORUZ
Sayın Başbuğ ve konuştuğum diğer dostlar şunu söylüyor: ''Biz bu hükümlerin hukuka aykırı olduğunu zaten biliyoruz.'' 'Ama en yetkili ağızlardan TSK’ya kumpas kurulduğu itiraf edildiğine göre hükümlerin şekli meşruiyeti dahi kalmamıştır' diyorlar.
BAŞBAKAN DA 'YENİDEN YARGILAMA YAPILMALI' KANAATİNE GELMİŞTİR
Hükümetin Başbakanı, Başdanışmanı dahi tamam yeniden yargılama yapılmalı kanaatine gelmiştir.
Bugüne kadar bunu söylememiş olmalarını bugüne kadar biz hep birlikte eleştirmedik mi.
Bugün bunu söylüyorlarsa hadi gelin bunu hep beraber çözelim diyoruz.
TUTUKLUKTA AZAMİ SÜRE 2 YILLA SINIRLANIRSA YARGININ TAHLİYE KARARI VERMESİ MÜMKÜN OLACAK
Kanunla tutukluluğa son verme pek mümkün görünmüyor. Yargıyla tahliyeyi sağlamak gerekiyor.
Yasama organı tutuklulukta azami süreyi 2 yılla sınırlayan bir düzenleme yaptığı takdirde yargının tahliye karar vermesi mümkün olacaktır. Yeniden yargılama başladığında ise yeniden yargılamaya başlananlar hükümlü sıfatları kalkıp yeniden yargılanan kişilere dönüşecekleri için mahkemelerin tahliye kararı vermesi mümkün olacaktır.
EN ÖNEMLİ ÖNERİLERİMİZDEN BİRİ....
TBB’nin en önemli önerilerinden biri gerekçesiz tutuklama ve mahkumiyet kararları sebebiyle AİHM ve AYM tarafından verilen tazminat kararlarının bu keyfiliği yapan hakimlere karşı rücuen dönmesi gerekliliğidir.
Bu yapılırsa bütün hakimler insan haklarına saygı için birbirleriyle yarış içine gireceklerdir.
TAHLİYELER 20 SENEDEN ÖNCE
Tahliyeler ne zaman olacak diye içeride bana soruldu. Şunu söyleyebilirim 20 seneden 30 seneden önce…
YEMEĞİ DEĞİŞTİRELİM
Bugün düğmeye basılırsa Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun önüne gidecek. Hüküm burada bilinen bütün adil yargılama hakkı ihlal edilen bir hüküm. Hazırlanmış pişmiş bir yemek var. Biz yemeği değiştirelim diyoruz.
BU DAİRE'DE NE DEĞİŞTİ DE BOZMA KARARI BEKLEYECEKSİNİZ
Yani 310. Madde Yargıtay Başsavcısı'nın işleteceği bir madde. Şu ana kadar işletmedi. İşletse önce Dairesi'ne gidecek. Bu Daire, Balyoz'da onama kararı veren daire. Bu Daire'de ne değişti de bir bozma bekleyeceksiniz. Yargıtay Ceza Genel Kurulu ya derse ki bir çivi de ben çakıyorum. Biz en başından itibaren adil yargılanma istiyoruz. Bu genel olarak yargıya güvensizlik değil. Biz özel görevli mahkemelerden olan güvensizlik.
KANUNU 15 GÜNDE ÇIKARTIRLAR
Bu kanunu bir hafta on beş günde çıkartırlar. Ardından Yargıtay görev noktasında bir günde bozar genel mahkemeler de aynı gün kararını verir ve tahliye eder.
‘KİMSE BİZİMLE TAKASA KALKMASIN’ DEDİLER
Görüştüğüm kişiler bu yeni formülün işleyeceği düşüncesindeler. Peşine düşülmesi takip edilmesini düşünüyorlar. Evet yolsuzluk soruşturması sonuna kadar ama sakın birileri bizi yolsuzluk soruşturması yapılıyor diye takasa kalkmasın.
ADALET BAKANI İLE YOL HARİTASI ÜZERİNDE KONUŞTUK
Çalışma toplantımızı sayın Başbakan ve Adalet Bakanımızla 1,5 saat yaptık. Adalet Bakanımızla uçaktaydık. Yol haritası üzerinde konuştuk. Görüşmelerimiz çalışma toplantılarını dönüşecek.
Diğer siyasi partilerden randevular talep edildi. Meclis Başkanımızla Çarşamba günü görüşeceğiz. El birliği ile bu sorunu çözeriz diye düşünüyorum.