Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı açıklaması, cumhurbaşkanlığı seçimleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hayal kırıklığı yaşadı

        Bahar BAKIR/KÜTAHYA - ANKARA

        Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, çok fazla spekülasyon olduğunu belirterek “Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili siyaset planımın olmadığını da söylemek isterim” dedi.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk seçimiile ilgilimesajlarverdi. Kütahya Valiliği ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül özetle şunları söyledi:

        SAKİN OLUN:Herhangi bir belirsizliksöz konusu değildir. Herhangibir siyasi risk ülkenin üzerine yüklenmesin.Herkes sakin olsun.

        BAŞKA SÜREÇ: Adaylar çıkacaktır. Başbakan ve benimle ilgili konular söz konusu olduğunda, bir araya gelip bunları konuşacağımızı zaten söyledik. Gördüğünüz gibi istişareler, temayül konuşmaları yapılıyor. Biz de bir araya geldiğimizde bunları konuşup neticelendireceğiz. Adaylar netleşince de başka bir süreç yaşanacak.

        SPEKÜLASYONLAR: Devletin bütün kademelerinde milletimize hizmet ettim. Büyük şerefle bu görevleri yerine getirdim. Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili siyaset planımın olmadığını da söylemek isterim. Çok spekülasyonlar söyleniyor.

        MEVCUT ŞARTLAR: (Rusya’daki Putin-Medvedev formülü) Bunun demokrasiyle yakışan bir uygulama olduğu kanaatinde değilim. Hali hazırda bugünkü şartlar içinde bir planım yok.(Köşk’e adaylığınızı koymazsanız, siyaseti bırakacak mısınz?) Mevcut şartlar ve koşullarda böyle bir planım yok.

        BAĞIMSIZ DEĞİLİM: (Aday olacakmısınız?) Bugün Cumhurbaşkanı olduğum için bazı konuları konuşmak beni sınırlıyor. Ama şu bir gerçek ki ben bağımsız bir şekilde siyasete girmiş ve Cumhurbaşkanı olmuş biri değilim. Dolayısıyla arkadaşlarımızla konuşacağımızı ve birlikte karara varacağımızı söyledim. Bunlar açık, şeffaf konular.

        'BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI'

        Gül’e Kütahya’da eşlik eden Köşk kaynaklarına göre, Cumhurbaşkanı özellikle, “Eşbaşkanlık, Putin-Medvedev formülü, terleyen Cumhurbaşkanı, yetkilerini tam kullanan Cumhurbaşkanı” söylemlerinden dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Gül’ün çevresindekilere “Ben bu kadar hassas davranırken, özen gösterirken, bu tür yanlış yöne çekilecek açıklamalar doğru değil” dediği öğrenildi.

        İLK KEZ...

        Kaynaklar, Gül’ün bu şartlar altında Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa, kendisinin Başbakan olmayacağı kararında olduğunu, mevcut şartlar değişirse, bu konuyu yeniden düşüneceğini söyledi. Gül’ün bu düşüncesini ilk kez kamuoyu ile paylaştığını, bunun öncesinde Başbakan Erdoğan’la görüşmediğini vurgulayan kaynaklar Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan arasında yapılacak görüşmede, eğer Başbakan Erdoğan, “Ben Köşk adayıyım” derse, Gül’ün Erdoğan’ın karşısına aday olarak çıkmayacağını kaydetti.

        GÜL NE DEMEK İSTEDİ?

        Cumhurbaşkanı Gül’ün “Siyaset planım yok” açıklamasına farklı yorumlar geldi:

        ‘DOĞRUDAN MESAJ’

        Prof. Yalçın Karatepe-AÜ SBF Dekanı: Başbakan’a doğrudan birmesaj var. Sayın Gül ile ilgili bazı spekülasyonlar var; bazı milletvekillerinin onunla hareket ettiği, yeni makamlar, bazı pozisyonlar beklediği gibi. Cumhurbaşkanı bu çıkışıyla Başbakan’a ‘Merak etmeyin. Sizin bilginiz dışında girişimlerim yok. Kararınıza uyarım, beni de göz ardı etmeyin’ mesajını verdi bana göre.

        ‘GÜL’E YER YOK’

        Haluk Koç-CHP Genel Başk.Y.: Erdoğan Cumhurbaşkanı olmak değil devlet başkanı olmak istiyor. Hükümetin başı olarak da yetkilerini devam ettirmek istiyor. Sayın Gül’e bu senaryo içinde yer kalmadığı görülüyor. Gül daha dün ‘Cumhurbaşkanlığı kimsenin cebinde değil’ dedi. Cepten çıktı her halde.

        ‘BİR DÖNEM DAHA’

        Sezgin Tanrıkulu-CHP GenelBaşk.Y.: Sayın Gül, ‘Ben tarafsız Cumhurbaşkanlığı yapıyorum’ kinayesiyle, bir dönem daha Köşk’e aday olmak istediğinin mesajını veriyor bence. Sözleriyle, Cumhurbaşkanlığı makamının, siyaset yapma makamı olmadığını, temsil makamı olduğunu vurgulamak istiyor.

        ‘BEKLENTİSİ VAR’

        Tuğrul Türkeş-MHP Genel Başk.Y.: Gül’ün sözleri tartışmalara son vermek için değil, AK Parti’yi sıkıştırmak için söylenmiş sözler. Daha önce ‘Ben basından duymam’ demişti. Aslında bu söz bir temenni sözüdür. Kaygı ifadesidir. Demek ki Erdoğan’dan bir şey duyma beklentisi var.

        ‘SİYASİ BİR OYUN’

        Yusuf Halaçoğlu-MHP GrupBaşkv.: Planı yoksa o zaman konuşmaması lazım. Konuşuyorsa bir takım niyetleri var demektir. Başbakan, Cumhurbaşkanı sürekli kendi isimlerini gündemde tutuyorlar. Sanki Cumhurbaşkanlığı ceplerindeymiş gibi bir strateji yürütüyorlar. Bunun siyasi oyundan başka bir şey olmadığını düşünüyorum.

        ‘BELKİ BEKLİYOR’

        Burhan Kuzu-TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı-AK Parti: Meydanları özlüyorum deyip partiye gelmez ise... Belki de Sayın Başbakanımızdan böyle bir teklif bekliyor. Bilemiyorum tabii. Cumhurbaşkanlığı’na çıkma niyeti Tayyip Bey’in kesinleştiyse o zaman konuşacak bir şey de kalmaz. Gül,masaya oturalım pazarlık yapalım demez. Takdiri Başbakan’a bırakır. Bendeki Gül algısı bu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ