Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Hadsiz mektuba cevap: Barış Pınarı Harekatı

        ABD medyasında ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı iddia edilen bir mektup yayınlandı. 9 Ekim tarihli mektubun Beyaz Saray tarafından teyitedildiği ifade edilirken medyada yayınlanan mektubun diplomatik teamüllere uymayan bir üsluplakaleme alındığı gözlendi. Ve Türkiye kamuoyunda da yoğun tepkiyle karşılandı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SERT BİR DİLLE YANIT VERMİŞTİ

        Mektupta Trump’ın sıkça tweetlerinde de belirttiği üzere Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nı engellemeye yönelik ifadeler yer aldı. Mektupta özetle Trump’tan Erdoğan’a PKK’lı teröristlerle uzlaşma çağrısı ve Türkiye ekonomisine yönelik ambargo tehditlerine yer verilirken Türkiye’nin bu ciddiyetsiz ifadelerle dolu mektuba cevabı sahada aynı gün 9 Ekim tarihinde Barış Pınarı Hareketı’nı başlatması ve kararlılıkla sürdürmesi ile verdiği ortaya çıktı. Zira dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kimi çevrelerin teröristlerle uzlaşma çağrılarına da bir kez daha sert bir dille yanıt vermişti.

        Erdoğan son olarak şu açıklamayı yapmıştı: "Suriye'deki sorunun en kestirme yolu; hemen bu gece tüm teröristler silahlarını, malzemelerini bırakıp, tuzakları imha edip, güvenli bölgeden çıksınlar. Bu dediğimiz yapıldığında sadece teröristleri hedef alan Barış Pınarı Harekatımız sona ermiş olacaktır" dedi. PKK ile masaya oturma gibi akıl almaz telkinlerle ilgili de Erdoğan şöyle konuşmuştu:

        "Sahadaki gelişmeleri koordine etmek için ABD ile Rusya ile görüşüyoruz. Sayın Trump ile görüştüm. Onun öncesinde Macron ile görüştüm. Bu akşam da Sayın Putin ile görüşeceğim. ABD’nin 'Ateşkes ilan edin, biz de müzakere için ara buluculuk yapalım' teklifine karşı 'Biz terör örgütü ile masaya oturmayız' diye cevap verdim. 'ABD gibi bir ülkenin bir terör örgütü ile Türkiye Cumhuriyeti devleti gibi bir müttefikinizin arasına girmesini doğrusu ben savaş hukuku bakımından da siyaset bilimi bakımından da asla doğru bulmuyorum' dedim. Bunu da Sayın Trump’a söyledim."

        PİYASA CİDDİYE ALMADI

        Öte yandan piyasanın söz konusu mektupla ilgili hiç bir reaksiyon vermemesi de "yatırımcı da teamüllelere uygun olmayan dildeki mektubu ciddiye almadı, tınmadı" şeklinde yorumlandı. Nitekim dolar kuru 5.90'ın altına gerileyerek 5.88 TL seviyesinden işlem görürken gözler şimdi bugün gerçekleşmesi beklenen ABD Başkanı Yardımcısı Mike Pence ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmeye çevrildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ