Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hayvanlara çip takmak için son tarih ne zaman, çip takmak zorunlu mu, çip neden takılıyor?
        1

        Avrupa Birliği'nden uyarlanan yasaya göre; evcil haycanlara çip takma zorunluluğu getirildi. Bu anlamda bir ilki ifade eden karar, gelincikleri de kapsıyor.

        AB'de sıklıkla gelincikler ev hayvanı olarak besleniyor. Mevzuat buradan alındığı için Türkiye'de de evcil gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. Peki, çip takmak için son gün ne zaman? İşte, detaylar...

        2

        HAYVANLARA NEDEN ÇİP TAKILIYOR?

        Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaraları ile aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor.

        3

        Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildirilecek. Ev hayvanını teslim alması için vatandaşlara 72 saat süre veriliyor.

        4

        HAYVANLARA ÇİP TAKMAK ZORUNLU MU?

        Tarım ve Orman Bakanlığının "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi.

        5

        HAYVANLARA ÇİP TAKMAK İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?

        Tüm kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile veteriner hekimler tarafından yapılıyor. Hayvanların kayıt altına alınması ile olası olumsuz durumların önüne geçilmesi hedefleniyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun gereği para cezası uygulanacak.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ