Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hep aynı şarkıyı dinlemek: Neden aynı şarkıyı defalarca dinliyoruz?
        1

        MÜZİKLE DUYGUSAL BAĞ KURUYORUZ

        Michigan Üniversitesi tarafından yapılan çalışma Frederick Conrad ile yürütüldü. Çalışmanın sonucuna göre insanlar bazı şarkılarla duygusal bağ kuruyor ve aynı parçayı sürekli dinlemekten hoşlanıyor.

        2

        Kişilerin yüzde 86’sı her gün en az 1 kez, yüzde 43’ü ise 3 ila 4 kere aynı şarkıyı dinlemeyi sevdiklerini ifade etti. Yüzde 60’ı ise şarkıları üst üste dinlediklerini belirtti.

        3

        HÜZÜNLÜ ŞARKI OLSA BİLE HATIRALAR CANLANIYOR

        Çalışmayı yürüten Frederick Conrad, insanların bazı şarkılarla kişisel deneyimler yaşadıkları için güçlü bağlar oluşturduklarını vurguladı.

        Conrad’a göre sevilen şarkının hatıralarla ilişkilendiriliyor.

        4

        Uzun bir aradan sonra tekrar dinlenen şarkılar mutlu veya hüzünlü hatıraların tekrar ortaya çıkmasını sağlıyor. Araştırmaya göre insanlar hüzünlü anılarını hatırlasa bile sevdiği için aynı şarkıyı dinlemekten haz alıyor.

        5

        Uzun süredir dinlemediğimiz bir şarkıyı yeniden dinlediğimiz zaman ise beynimiz bilinmeyen yeni bilgilerle uğraşmadığı için rahatlıyor ve endorfin salgılıyor. Bu alışkanlığımızı bilen müzik sektörü de durumu değerlendiriyor ve her yıl en çok dinlenen şarkıları birbirine benzetiyor.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ