Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İbn-i Sina’dan 9 hastalığa 9 reçete: Bu hastalıkları anında bitiriyor! Cinsel isteksizliğe bile çözüm var
        1

        "Tıbbın Babası" olarak bilinen, modern tıbba yüzyıllar öncesinden öncülük etmeyi başarıp çalışmalarıyla insanlık tarihine çok büyük katkılar sunan İbn-i Sina eserinde hastalıkları giderecek şifa niteliğinde reçetesini yazmış. İnsanlığa modern tıp biliminin temellerini oluşturacak birçok çalışma, buluş, tedavi yöntemi bırakan İbn-i Sina, eserlerinde adeta şifa deposu olan besin kaynaklarının nelere iyi geldiğini ve nasıl hazırlandığını anlatmıştır. Baş ağrısı, cilt hastalıkları ve astım gibi birçok hastalığın çözümü olacak şifa niteliğinde 9 farklı reçetenin hazırlanışını ise haberimizde bir araya getirdik. İşte 9 hastalığa 9 farklı reçetenin hazırlanışı

        *Doktorunuza danışmadan uygulamayınız...

        *Prof. Dr. Ayşegül Demirhan ERDEMİR'in "TÜRK TIP TARİHİNDE ÜNLÜ TÜRK HEKİMİ İBNİ SİNA’NIN TIBBI TEDAVİLER ÜZERİNDE YORUMLAMALARI" adlı çalışmasından yararlanılmıştır!

        2

        ÇOCUKLARIN SİNDİRİM ZAYIFLIĞI İÇİN REÇETE

        Sarımsağın, çocukların sindirim zayıflığında kullanıldığını belirtmektedir. Bunun için ayva suyu ile birlikte karıştırılmış sarımsak dişi ağız yolu ile çocuklara verilir.

        Eğer süt ile fazla beslenmeden dolayı kusma olursa 4 adet ezilmiş sarımsak dişi ağız yolu ile kullanılır.

        Aynı zamanda aşırı derecede soğukta ve karlı havada seyahat eden insanı sarımsakla tedavi etmek uygundur, çünkü drog ısı verir.

        Ayrıca soğan ve sarımsak, ağır bulanık su içmiş kimseye antidot olarak verilir.

        3

        GÖZ HASTALIKLARI İÇİN REÇETE

        İbni Sina göz nezlesi için kaynatılmış haşhaş suyundan göze damlatmaktadır.

        Göz ağrılarında; bir miktar ayı yağı ile yumurta sarısı karıştırılmakta ve pomat şeklinde göze sürülmektedir.

        İbn-i Sînâ göz kapağı içindeki doluluk ve arpacık için gül yağı, anzorot ve hiltit kullanılmasını önerir. Bu 3 malzemeyi karıştırıp gözünüze pansuman yapabilirsiniz.

        Aynı zamanda göz iltihaplanmaları ve şişlikler için ise gül suyunu tavsiye ediyor. Göz kapağındaki şişler, iltihaplar ve yaralar için de gül suyunu kullanmayı tavsiye eder. Merhem, pansuman ya da göz banyosu şeklinde çeşitlendirilebilir.

        Bunlara ek olarak bebeklerde göz bakımı için de doğumdan ve banyolardan sonra göze bir damla zeytinyağı damlatılmasını tavsiye eder.

        Konjonktivitte ise diken üzümünün sütle karıştırıldıktan sonra göz kapağına sürülmesini, fesleğenin suyunu, papatyanın öz suyuyla birlikte karıştırarak gözlerin yıkanmasını önerir.

        Gece körlüğü için ise karaciğer yenilmesini önerir ki günümüzde tedavisi A vitamini verilerek yapılır. Karaciğer ise A vitamini açısından çok zengin bir gıda olarak bilinir.

        4

        CİLT SARILIĞI İÇİN REÇETE

        Cildimizin nasıl göründüğü sağlığımız hakkında ipuçları verir. Sadece renk değişikliği olarak hafife alınmamalı ve cilt renginin sağlığımızın ilerleyişinin sinyallerini veren bir gösterge olduğu unutulmamalıdır. Sağlıklı ve güzel bir görünüm için cildinizin ışıl ışıl parlaması için hekimlerin hekimi İbn-i Sina besinlerden faydalanabileceğini söylüyor. Soluk cilt rengini yok eden ve cildin rengini koruyan, cilde kan veren doğal ilaçları da şöyle özetler.

        Kan yapan ve çoğaltarak rengi güzelleştiren gıdalar: Nohut, rafadan yumurta, et suyu, reyhan ile reyhandan elde edilen içecek ve incir.

        Kanı temizleyen gıdalar: "itrifîl-i sagîr" (yaprak) ve "helilec murebbai" (meyve bazlı jelatin).

        Kanı bedene ve cilde yayarak cildin rengini güzelleştiren gıdalar: Haltit, fülfül, karanfil.

        5

        BÖBREK TAŞI İÇİN REÇETE

        Böbrek sancısına neden olan böbrek taşı en ağır rahatsızlıklardandır. Bu acıya dayanmak ise pek kolay değildir. İbn-i Sina'nın dayanılmaz bir acı olan böbrek taşı ağrısına çözümü ise şu şekilde;

        Kabuksuz karpuz çekirdeği, ufalanmış üzüm çekirdeği, kereviz tüketimi.

        İkinci yöntem ise, gül çekirdeği, diken çekirdeği, hatmi tohumu ve molehiya tohumu birer dirhem ağırlığında öğütülerek karıştırılır. Bu taze karışım mayhoş bir içecek ile içilir. Ağır yemekler ve süt ürünlerinden uzak tutularak acı badem yağı ve siyah nohut tüketilmesini de tavsiye etmiştir.

        6

        ASTIM İÇİN REÇETE

        Astım ve nefes darlığı çeken kişilerin yaşam kalitesi çok fazla düşmektedir. Günlük hayatlarında oldukça zorluk çeken nefes darlığı veya astımı olanlar için de muhteşem bir reçetesi bulunuyor İbn-i Sina’nın. Yolda yürürken göğsünü tutan ve nefes almakta zorluk çekenler için reçetesi ise şu şekilde:

        "Pişirilmiş kuru zufa otu yedirin, ada soğanı sıyrığı, geven, sarı incir, kabuksuz badem ve bal ile birlikte yedirerek içirin. Ceviz yağı ile birlikte nohut suyu, dereotu da yedirin ve sıcak su içirin"

        İbni Sinâ ağır besinlerin sindirim bozukluğu yapacağını söylüyor.

        Özellikle de sağlıklı olmayan besinin alınmasından sonra, midedeki besinin bozulması kadar rahatsız verici hiçbir şey yoktur. Böylece, ağır besin maddeleri yendikten sonra meydana gelen hazımsızlık, romatizma, böbreklerde ağrı, nefes darlığı, astım, gut, karaciğer sertleşmesi, dalağın sertleşmesi ve sevda (kara safra) ve balgamın oluşturduğu hastalıklara sürükler. Hafif besin maddesi almadan kaynaklanan hazımsızlık, şiddetli hummalar ve ciddi sıcak iltihaplar meydana getirir.

        7

        AĞIZ KOKUSU İÇİN REÇETE

        Ağız kokusu oldukça can sıkıcı bir durumdur. Sadece kötü kokular rahatsızlık vermekle kalmaz aynı zamanda birçok hastalığın belirtisi ve nedeni de olabilir. Bu yüzden ağız kokusu deyip geçmeyin ve sakın hafife almayın! Vücudumuzdaki neredeyse tüm sorunlarla ilgili bitki ve gıdalarla çözümler sunan İbn-i Sina, ağız kokusuna da bir çözüm sunmuş. İşte ağız kokusu için İbn-i Sina’nın verdiği reçete şu şekilde:

        Ağız kokusunun çözümü mutfaktan geçiyor:

        - 105 gram kabuğu soyulmuş limon

        - 3,5 gram kuru zencefil

        - 3,5 gram havlıcan

        - 3,5 gram karanfil

        - 3,5 gram hindistan cevizi

        - 3,5 gram sivri biber

        - 3,5 gram kakule

        - 3,5 gram tarçın

        - Bir miktar bal

        - 700 gram misk.

        Tüm malzemeleri macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu karışım ağız kokusunu yok etmekle kalmayacak aynı zamanda sindirim sisteminizi de rahatlatacaktır.

        Diş hastalıklarında ise İbni Sina bu ünlü kitabında: "Akırharka ve kına eşit olarak diş ağrısında dişe sürülür." demektedir.

        8

        BAŞ AĞRISI İÇİN REÇETE

        Baş ağrısı yaşayan kişilerin gündelik yaşamı kabusa dönüşebilir. Özellikle bir türlü geçmeyen ve kronikleşen baş ağrıları sosyal yaşantıyı zehir eder. Bir müddet sonra alınan ilaçlar da etkisini göstermemeye başlar ve ağrılar günden güne artabilir. Günümüzde en sık görülen hastalıkların başında gelen baş ağrısı için en etkili çözümün hacamat olduğunu söyleyen İbn-i Sina vücuttaki pis kanın atılarak şiddetli ağrıdan kurtulmanın mümkün olduğunu savunur.

        İkinci bir çözüm ise yumurta sarısı, sirke ve hindiba yemek. Bu besinler baş ağrısını yok edecek şifa özellikleri taşıyor.

        9

        UÇUK VE MANTAR İÇİN REÇETE

        Uçuk çıkan bölgeye sarı terminalia tohum özü ve meyan kökü yaprağı ezilerek sürülür. Hastalıklı bölgeye sirke ve yağ da sürülür.

        10

        CİNSEL İSTEKSİZLİK İÇİN REÇETE

        İnsan hayatını yakından etkileyen hastalıklara ek olarak cinsel problemler de sanıldığından çok daha büyük bir önem taşır. Cinsel yaşamın kalitesi sağlıklı bir ilişki için oldukça önemlidir. Cinsel problemlerin hafife alınmaması ve isteksizleri gidermek için tedavi uygulanması bu noktada çok önemli. Bir bireyin sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olması için tüketilen besinler büyük bir önem taşıyor.

        İbn-i Sina’nın cinsel isteksizlik için de çözümü bulunuyor. Kendisine bu şikayetlerle gelenlere uyguladığı reçete şöyleydi: Zencefil, şekerli süt ve yağlı acı yayık içirilir, balık yedirilir, kuş eti, doğal tavuk eti yedirilir ve hastanın beli yasemin yağı ve yoğurt ile hasta ovulmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ