Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Uluslararası Para Fonu (IMF) uzmanları 2022 yılında asgari geçim indiriminin kaldırılmasının ve çalışan ebeveynlere kreş desteği verilmesinin işgücüne katılım ve istihdama etkisini araştırdı. “Vergi reformu, sübvansiyonlar ve işgücü arzı: Türkiye’den alınacak dersler” başlıklı çalışma raporunda, son yıllarda kaydedilen ilerlemelere rağmen Türkiye’deki düşük işgücüne katılım oranının makroekonomik açıdan kritik öneme sahip olduğu ve uluslararası alanda dikkat çektiği belirtildi. Türkiye’de yüzde 53 olan işgücüne katılım oranının benzer ekonomilere oranla oldukça düşük olduğu kaydedildi.

SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com

Çalışanların ücretlerinin vergilendirilmesinin işgücü arzıyla doğrudan bağlantılı olduğu savunulan raporda, Türkiye’nin gelir vergisi sisteminin bazı özelliklerinin, yakın zamana kadar çalışanların işgücüne katılımındaki dezavantajları daha da kötüleştirdiği belirtildi.

Raporda çalışanların üzerindeki vergi yükü ile çocuk bakım harcamalarının azaltılmasının Türkiye’deki işgücü arzına etkileri analiz edildi. Hatırlanacağı gibi asgari geçim indirimi (AGİ) 2022 yılında kaldırılarak tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakıldı. AGİ ise bekâr çalışanlar için asgari ücretin yarısına kadar olan kazançların, çocuklu çalışanlar için ise yüzde 85’ine kadar olan kazançların vergi dışı bırakılması anlamına geliyordu. Raporda, çalışanların vergisinde indirim anlamına gelen bu reformun işgücüne katılım oranına etkisi ekonomik modellerle tahmin edildi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ