İnşaat malzemeleri sanayi üretiminin, temmuzda inşaat sektöründeki olumlu gelişmelerden ve hızlı toparlanma döneminden pozitif etkilenmesi bekleniyor.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan Temmuz 2020 Sektör Raporu'na göre, yılın ilk çeyreğinde yüzde 8,1 büyüyen inşaat malzemeleri sanayi üretimi, Kovid-19 salgınıyla ortaya çıkan koşullar nedeniyle nisanda yüzde 24,1, mayısta yüzde 26,8 düştü.
Mayıstaki sert düşüşte; üretimin ve iç pazarın yanı sıra ihracat pazarlarının kapanması etkili oldu.
Mayısta 22 alt sektörün tamamında üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre azaldı. İlk 5 aydaki üretim ise 2019'un aynı dönemine göre yüzde 5,3 geriledi. Ocak-mayıs döneminde "birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri", "seramik kaplama malzemeleri", "düz cam ve yalıtım camları", "armatür, musluk, vana ve valfler", "çimento" ile "inşaat boya ve vernikleri" olmak üzere 6 sektörde artış yaşandı.
Söz konusu dönemde 16 alt sektörde ise üretim düşerken, en yüksek azalış "çimento ve betondan eşyalar", "tuğla ve kiremit", "plastik inşaat malzemeleri", "metalden kapı ve pencereler" ile "ahşap inşaat malzemeleri" alanlarında oldu.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TOPARLANMA TALEP ARTIŞI İLE SÜRÜYOR
İnşaat sektörüne ait haziran ayı verileri, sektörün hızlı bir geri dönüş yaptığını gösterdi. İnşaat sektöründe toparlanma ise temmuzda talep artışıyla devam etti. Temmuzda iktisadi faaliyetler ile sosyal hayata planlı ve kontrollü geri dönüş büyük ölçüde tamamlandı. İnşaat sektörü de bu geri dönüşten olumlu etkilendi ve son veriler itibarıyla hızlı bir toparlanma dönemine girdi.
İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan faktörler azaldı. Talep yetersizliği temmuzda gerilemeye devam etti. Finansman sorunları ise sınırlı ölçüde artış gösterdi. Diğer faktörlerin olumsuz etkileri de en aza indi. Dolayısıyla sektörde hem mevcut iş seviyesi hem de yeni alınan siparişler önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler ışığında inşaat malzemeleri sanayi üretiminde hızlı toparlanma beklentisi oluştu.
MEVCUT İNŞAAT İŞLERİ SEVİYESİ TEMMUZDA 21.5 PUAN YÜKSELDİ
TÜİK verilerine göre, temmuzda inşaat sektöründe mevcut işler seviyesi 21,5 puan daha yükseldi. İnşaat işleri mevcut seviyesi haziranda 25,6 puanlık iyileşmenin ardından temmuzda da önemli bir artış gösterdi.
Böylece sektör, salgın dönemi öncesi mevcut devam eden işlerine büyük ölçüde geri döndü. Ayrıca, yeni başlayan işler de oldu. Nitekim temmuz ayı mevcut işler seviyesi salgın öncesi mevcut işler seviyesini de önemli ölçüde aştı.
İnşaat sektöründe alınan yeni iş siparişleri de temmuzda 14,8 puan arttı. Sektörde mevcut işlere geri dönüş kadar yeni iş siparişlerinin alınmasının da çok olumlu etkisi oldu.
Yeni iş siparişleri sektördeki güven artışı ile örtüştü. Yeni iş siparişlerinin gelecek aylarda yeni inşaat başlangıçlarını da desteklediği görüldü. Haziran ve temmuzda alınan yeni iş siparişleri ile Kovid-19 dönemi öncesindeki iş siparişleri seviyesi de önemli ölçüde aşıldı.
Salgın nedeniyle markalı konutlarda stok erime hızı en düşük seviyelere indikten sonra haziranda yüzde 11,96 olarak gerçekleşti.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.