Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dış Yazar Instagram kaç yılında kuruldu? Instagram’ı kim, ne zaman kurdu?

        Sosyal medya kullanıcılarının her gün defalarca girdiği ve gününün büyük bir bölümünü harcadığı Instagram ne zaman kuruldu? İşte Instagram’ın hikâyesi…

        POPÜLER UYGULAMA INSTAGRAM’IN TARİHİ

        Sosyal medya kullanıcılarının çok yakından tanıdığı Instagram kaç yılında kuruldu? Instagram, ilk olarak 5 Ekim 2010’da IOS için çıkarılan ücretsiz bir fotoğraf paylaşım ve düzenleme uygulaması olarak sunulur. Kısa sürede iyi bir büyüme kazanan uygulama, içinde bulundurduğu 11 fotoğraf filtresi ve fotoğrafları güzelleştirmesiyle kullanıcıların gönlünü kazanır.

        REKLAM

        Burada paylaştıkları görsellerin Tumblr, Facebook, Twitter ve Flickr gibi diğer sosyal medya hesaplarında paylaşılması da kullanıcıların dikkatini çeker. Daha önce internet üzerinde buna benzer bir uygulamanın olmamasıyla da uygulama çok kısa sürede popüler olur. Geniş kitlelerin ulaşımıyla Instagram’ın kullanıcı oranı 1 milyon barajına ulaşır.

        “EN İYİ MOBİL UYGULAMA KATEGORİSİ” ÖDÜLÜ

        Takvimler Ocak 2011’i gösterdiğinde Instagram uygulamasına Tech Crunch tarafından “En İyi Mobil Uygulama” kategorisinde ödül verilir. Aynı tarihlerde Instagram’ın “hashtag” özelliğini duyurması da ortalığı kasıp kavurur. Artık kullanıcılar, yalnızca arkadaşlarıyla değil, aynı etiketi kullanıp paylaşım yapan diğer kullanıcılarla da etkileşim kurabilir ve bu büyük bir heyecan yaratır.

        2011 yılı, bu anlamda Instagram için oldukça verimli bir yıl olur. Yıl bitmeden Instagram, yaptığı resmî açıklamayla 15 milyon üyeye ulaştığını duyurur. Ayrıca 400 milyon fotoğraf paylaşımı da açıklanan bir diğer veri olarak dikkat çeker.

        REKLAM

        INSTAGRAM’I KİM KURDU?

        Peki Instagram’ı kim kurdu? Instagram uygulaması, 6 Ekim 2010’da Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulur. 2010’da bu kişiler tarafından piyasaya sürülen uygulama, yıl 2012 olduğunda çok yüksek bir ivme kazanır. Bilhassa Baracak Obama gibi ünlü kişilerin de Instagram üzerinde hesap açması uygulamanın daha popüler olmasını sağlar. Ocak 2012’de uygulama Android cihazlar için duyurulur. Sonraki süreçte uygulama Facebook’a satılır.

        FACEBOOK’A SATILDIKTAN SONRAKİ DÖNEM

        Popüler sosyal medya uygulaması Instagram, sonraki yıl olan 2013’te sponsorluk döneminin ana merkezlerinden biri olur. Küçük işletme ve butiklerin yanı sıra kurumsal markaların medya içine girmesi ve “Sponsorlu İçerik” kavramının ortaya çıkması bu yıla denk gelir. Kullanıcılar, artık haber akışlarında ilgi alanlarına özel sponsorlu içerikler görmeye başlamıştır.

        REKLAM

        2014 yılında yapılan bir güncellemeyle uygulamada filtre kullanım oranı kullanıcı tercihlerine bırakılır. Bu da kullanıcıların kendini daha özgür hissetmesini ve uygulamanın daha fazla kullanıcıya erişmesini sağlar. Uygulamanın 2014’te sahip olduğu kullanıcı sayısı artık 400 milyondur.

        BOOMERANG ve LAYOUT DÖNEMİ

        Her yıl kullanıcıları daha fazla heyecanlandıran güncellemelere imza atan uygulama, takvimler 2015’i gösterdiğinde yeni ve coşku bir yenilik duyurur. “Layout” bunlardan biri olur. Birkaç fotoğrafın tek karede verilmesini ve paylaşılmasını sağlayan bu özellik, kullanıcıların sosyal medyada beğendikleri tüm fotoğrafı aynı anda ve tek seferde paylaşmasını sağlar. Bu kolaj yöntemi, kullanıcıların farklı bir kullanım deneyimi yaşamasını sağlamış ve bunu “Boomerang” özelliği takip etmiştir. Boomerang özelliği, kullanıcılar arasında hızla yayılır ve çok büyük bir patlama sağlar.

        LOGO NASIL DEĞİŞTİ?

        2015 yılı sonrası, Instagram uygulamasının logosunun değişimiyle birlikte çok dikkat çeken bir dönemdir. Eski ikondan esinlenilerek oluşturulan yeni logo, kullanıcıların çok yönlü bir kamerayı algılaması hedeflenerek tasarlanır. İkonda bulunan gökkuşağı ise en dikkat çekici değişimlerden biri olur. Gradyan şeklinde Instagram’ın ayrılmaz bir parçası olan logonun yanı sıra ilerleyen dönemlerde kullanıcı arayüzü ve yazı tipinde de değişimlere gidilir.

        REKLAM

        CANLI YAYIN ÖZELLİĞİNİN SUNULMASI

        Kasım 2016 itibarıyla Instagram’da canlı yayın özellikleri sunulur. Bu, kullanıcıların takipçileriyle daha iyi bir etkileşime geçmesini sağlar. Canlı yayın süresi 1 saat olarak belirlenir. Bir kullanıcı, yaptığı canlı yayın sonlandıktan sonra bunu hikâyeler bölümünde paylaşabilir. Ayrıca yaptığı canlı yayını profiline de kaydedebilir.

        Ağustos 2017’de uygulama ikili canlı yayın özelliğini tanıtır. Bu, aynı anda iki kullanıcının birlikte canlı yayın yapmasını sağlar. Kasım 2017’de bir kullanıcının canlı yayın yapan diğer kullanıcıdan canlı yayın isteği almasını sağlayan bir buton tanımlanır. Aralık 2018’de ise bu özelliğe yeni bir özellik dâhil edilir. Artık kullanıcılar, takip ettikleri kişiler canlı yayındayken onlara soru sorabilmeye başlamıştır.

        REKLAM

        REELS ÖZELLİĞİNİN GELMESİ

        Kasım 2019, Brezilya’da yeni bir özellik olan “Reels” özelliğinin eklendiği bir tarih olur. Artık kullanıcılar, Reels özelliğini kullanarak 15- 30 saniye arası videolar çekmeye başlamıştır. Bu özelliğin çok fazla sevilmesinin bir diğer nedeni, Instagram filtreleriyle ve düzenleme araçlarıyla entegre çalışmasıdır. Ağustos 2020 itibarıyla bu özellik 50 ülkede aktif hâle getirilir ve artık Reels, ana sayfa bölümündedir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Rıza Gereniz
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ