Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran'dan ABD'ye peş peşe uyarılar!

        Resmi televizyon kanalına konuşan Ali Ekber Salihi, ABD'nin nükleer anlaşmayı bozma yönündeki çabalarına sert bir çıkışla cevap verdi.

        Salihi, 2015'teki anlaşma öncesinden daha yüksek seviyede uranyum zenginleştirmeye teknik olarak hazır olduklarını belirtti.

        ABD Başkanı Donald Trump'ın "kendine gelmesini" ve anlaşmayı bozmamasını umduğunu söyledi.

        Geçtiğimiz günlerdeİran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD Başkanı Donald Trump'a 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan imzasını çekmesinin "ciddi sonuçları" olacağı uyarısı yaptı.

        Trump, Avrupalı müttefiklerinden 12 Mayıs'a kadar anlaşmadaki "korkunç hatalar" olarak nitelendirdiği kısımları değiştirmesini, aksi halde İran'a yönelik ekonomik yaptırımları yeniden yürürlüğe sokacağını söylemişti.

        REKLAM

        İRAN LİDERİ HAMANEY: ABD BÖLGEDE ÇATIŞMA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR

        İran Lideri AliHamaney, ABD'nin İran aleyhine ekonomik savaş yürüttüğünü söyledi.

        Başkent Tahran'da 1 Mayıs İşçi Günü münasebetiyle konuşanHamaney, ABD'yi İran'a karşı ekonomik savaş yürütmek ve bölge ülkelerini İran aleyhine tahrik etmekle suçladı.

        İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarıyla ön plana çıkan ABD Hazine Bakanlığını hedef alanHamaney, "Bugün bizim aleyhimize çalışan savaş karargâhı ABD'nin Hazine Bakanlığıdır. Düşmanlarımızın İran'la mücadele yollarından biri ekonomi, diğeri de anlayışı kıt bazı bölge ülkelerini aleyhimize tahrik etmeleridir." dedi.

        ABD'nin Müslümanları birbirleriyle savaştırmak istediğini öne sürenHamaney, Washington yönetiminin bölgede ihtilaf ve çatışma çıkarmak için İran'a karşı Suudi Arabistan'ı kışkırttığını söyledi.

        REKLAM

        İran'ın bölgedeki askeri varlığına yönelik ABD'nin eleştirilerine de değinenHamaney, İran'ın bu bölgede yer aldığını, ABD'nin buradan çekilmesi gerektiğini kaydetti.

        ABD Başkanı Donald Trump, İran'la imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden düzenlenmesi gerektiğini aksi takdirde ülkesinin anlaşmadan çekileceğini açıklamıştı.

        Trump'ın, İran ile 5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya) arasında imzalanan nükleer anlaşmayla ilgili son kararını 12 Mayıs'ta açıklaması bekleniyor. Son günlerde konuyla ilgili yoğun diplomasi trafiği gerçekleştiren Trump'ın nükleer anlaşmaya İran'ın füze faaliyetlerini durdurması ve bölgeden askeri varlığını çekmesiyle ilgili maddelerin eklenmesini istediği belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ