Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ BÜYÜKKARAKAYA - Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER) Başkan Yardımcısı Nevin Gacal, "Bin kadına ulaşmayı hedeflediğimiz ve 2 yıl önce başlattığımız "Bir Umut Bir Ufuk" projesiyle, bu güne kadar bin 68 kadına ulaştık." dedi.

        Gacal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOGEM-DER'in kadınlara yönelik kursları ve hizmetlerini anlattı.

        TOGEM-DER Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Gülbaran yönetiminde ihtiyaç sahibi birçok aileye ve kadına hizmet verdiklerini belirten Gacal, TOGEM-DER'in kurslarının Geleceğe Annemle Yürüyorum Projesi'yle başladığını ve Suriyeli kadınlara yönelik de "Bir Umut Bir Ufuk" projesiyle devam ettiğini söyledi.

        Geleceğe Annemle Yürüyorum Projesi'yle ilgili bilgi veren Gacal, şunları kaydetti:

        "Ev ekonomisine katkıda bulunmak, ev işlerinde tekstil atölyelerinde çalışmak isteyen ve çocuklarından dolayı bu imkanı yakalayamayan anneler için bu projeyi başlattık. 2008 yılında başlayan bu projede anneye 3 aylık eğitim veriyoruz. Amaç annenin çalışabilmesi ve ev ekonomisine katkı sağlayabilmesine destek verebilmek. Proje başladığından şimdiye kadar olan sürede 350 kadına ev işlerine yardımcı eleman, hasta ve çocuk bakıcılığı gibi 4 ay süren meslek edindirme kurslarında eğitim verdik. Kursa katılan annelerin çocukları da bu kurs süresince bizim açtığımız okul öncesi kursumuza devam edebiliyor. Kadınlarımız için kurstan çıktıktan sonra çok çabuk iş imkanı bulabilecek alanları seçtik. Genelde de kadınlarımız bu alanlarda daha rahat iş bulabiliyor."

        "Bir Umut Bir Ufuk" projesine de değinen Gacal, bu projede yola çıkış amaçlarının savaş nedeniyle Suriye'den göç eden sığınmacı kadınlara destek verebilmek ve onları meslek sahibi yapabilmek, istihdam alanı yaratmak ve entegrasyonlarına yardımcı olmak olduğunu vurguladı. Meslek Edindirme Kurslarında verilen dil ve meslek eğitimiyle Suriyeli kadınların toplumsal hayata uyum sağlaması, el becerileri kazanması ve dolayısıyla psikolojik desteği amaçladıklarını söyleyen Gacal, şöyle konuştu:

        "Bu projeyi başlattığımızdan itibaren Suriyeli hanımlarımızı evlerinde tek tek ziyaret ettik. Onlara projemizi anlattık. Ülkemize yeni geldikleri için biraz korkuları, kadınların da psikolojik travmaları vardı. Projemizi iyi anlatınca ilgi duydular. Dikiş, yiyecek içecek, kuaförlük, hasta kabul, kat hizmetleri, hazır giyim, grafik tasarımın bulunduğu 7 branşta kurslarımızı açtık. Bin kadına ulaşmayı hedeflediğimiz ve 2 yıl önce başlattığımız "Bir Umut Bir Ufuk" projesiyle, bu güne kadar bin 68 kadına ulaştık. Kurslara katılan kadınların üçte ikisi Suriyeli. Türk ve Suriyeli vatandaşların ücretsiz katılma hakkına sahip olan kurslarımızı bitirdikten sonra kursiyerlerimiz İl Milli Eğitim Müdürlüğü onaylı sertifikalarını alıyorlar. İŞ-KUR'a da kayıt yaptırarak oradan da alanlarına göre İŞ-KUR'un açtığı branşlarda iş bulma imkanına sahip oluyorlar. Kursları bitirdikten sonra iş kuran ve işe giren kayıtlı 120 kadın kursiyerimiz var. Bunun dışında ise kursu bitirmiş evlerinden çalışan hanımlarımız da var."

        Kurslarda Türk ve Suriyeli kadınların entegrasyonu sağlandığını ifade eden Gacal, "Türk ve Suriyeli kadınlarımız bu kurslara katılıyor. Örneğin yiyecek ve içecek kursumuzda kadınlarımız, hem Suriye Halep yemekleri hem de Türk -Osmanlı yemekleri yapılarak işleri beraber yürütüyorlar. Böylece kültürel alışveriş oluyor." diye konuştu.

        - "Biz Geleceğiz" projesi çocuk istismarını mercek altına alıyor

        Gacal, TOGEM-DER'in Biz Geleceğiz adlı projesine ilişkin de şu bilgileri verdi:

        "Çocuk ihmal ve istismarı ile ilgili bu projemizle alakalı bir sempozyum düzenledik. Biz Geleceğiz Projesi içinde yer alan ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesinde hizmete sunulan, hayırseverler desteğiyle yapılan, Çocuk İzlem Merkezi faaliyetlerine devam ediyor. Merkez, şiddete maruz kalan çocuklarımızın hem ifadelerinin alınması, tedavilerinin yapılması, sonuca ulaşılması gibi işlevi olan bir mekan. Biz Geleceğiz Projesinin 3. ayağı 10 bin kişiye çocuk ihmal ve istismarı konusunda bilinç uyandıracak farkındalık eğitimleri vermek. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa bir protokol yapılarak devam edeceğimiz bir proje. Hedefimiz 10 bin kişi, '5 bini çocuk, 5 bini' yetişkin dedik. Okul temelli bir proje olacak. Okullarda çocuklarımıza belli bir program yapılarak ve uzmanlar tarafından verilecek bir eğitim gerçekleşecek. Yetişkinler olarak, veliler, öğretmenler, okul çalışanları, muhtarlar ve o mahallenin kanaat önderlerinden oluşacak gruplara eğitim vereceğiz."

        - TOGEM-DER kursları kadınlara istihdam yaratıyor

        TOGEM-DER kurslarına katılan Suriyeli kursiyerlerden 47 yaşındaki 6 çocuk annesi Hatice Ammar, "Savaş nedeniyle Suriye Şam'dan ailemle Türkiye'ye göç ettim. İstanbul'da ailemle 3.5 yıldır yaşıyorum ve çok mutluyum. TOGEM-DER dikiş atölyesine katılarak eğitim aldım ve 1.5 yıldır merkezde bulunuyorum. Cemre Çarşısı etkinliğinde de yer alan kostümlerin dikilmesine katkı sağladım.Suriyeli tüm kadınlara da bu kurslara katılmasını öneriyorum. Kursta eğitim aldıktan sonra da iş bulabiliyoruz." dedi.

        Kursiyerden 52 yaşındaki 2 çocuk annesi Ayla İnce de, biçki ve dikiş kursuna katıldığını anlattı. İnce, şöyle konuştu:

        "Lise mezunuyum kendimi geliştirmek adına bu kurslara katıldım. Daha önce tekstil atölyelerinde çalıştım. Dikişe merakım vardı ve kendimi geliştirmek istedim. Kurslara katıldıktan sonra istihdam sağlanabiliyor. Hem para kazabiliyoruz hem de meslek ediniyoruz. Tüm kadınlara da tavsiye ederim, hem kendilerini geliştirsinler hem de aile bütçesine de katkıda bulunabiliyorlar. Cemre Çarşısı Festivali'nde de dikiş atölyesinde 2-3 ay süren hazırlıklarımız oldu. Orada sunulan kostümlerin dikilmesine de yardımcı olduk. Bu kursu aldıktan sonra da gelecekte kendime ait moda evi açmak istiyorum. En büyük hayalim."

        Arkadaşların tavsiyesiyle kursa katılan ortaokul mezunu 2 çocuk annesi 48 yaşındaki Hülya Öztunca da daha önce tekstille ilgilendiğini ve bu kurslara katılarak kendini geliştirmek istediğini anlattı. Öztunca, "Bu kursu bitirince ev ekonomisine de katkı sağlayabiliyoruz. Bu kursların kadınlara çok büyük faydası var. İleride kendi atölyemi açıp kadınlara istihdam sağlamak isterim. Kendimi yeteri kadar eğiteceğim ki ben de başkalarını eğitebileyim." ifadelerini kullandı.

        Kursta eğitmen Saadet Karatepe de, dikiş atölyelerinde provalı giyim aldıklarını ve kermeslere hazırlandıklarını söyledi. Yardım kermeslerine de katıldıklarını ve gelen gelirin de TOGEM-DER bünyesinde değerlendirildiğini ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını dile getiren Karatepe, "Kurslarımızdan eğitim alan kadınlarımız kursu bitirdikten sonra dikiş dikebiliyor ve daha sonra aile bütçesine katkıda bulunabiliyorlar. Kursu bitirdikten sonra da işe girme fırsatı doğuyor. Hiç dikiş bilmese de kurslarımıza katılabilir. Festivaller ve kermeslerdeki kostümler bu atölyelerimizde hazırlanıyor." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler