Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İzmir Foça'da düşen eğitim uçağının enkazı denizden çıkarıldı
        1

        Çalışmalar İstanbul'dan dün sabah gelen Deniz Kuvvetleri Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı'na bağlı 'TCG Alemdar' kurtarma gemisi ve dalgıçlar tarafından yürütüldü.

        2

        İzmir'deki 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan eğitim uçuşu için havalanan KT-1 tipi uçak, 9 Nisan'da saat 10.40'ta Foça açıklarındaki İngiliz Burnu Orak Adası önlerinde denize düştü.

        3

        Uçağın düştüğünü gören balıkçıların ihbarı üzerine bölgeye Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 1 helikopter, polis, sahil güvenlik, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

        4

        Uçaktaki fırlatma sistemi sayesinde paraşütle atlayıp, denize düşen pilotlar Albay Ahmet Kendir ve Yarbay Hakan Eryılmaz, kurtarılarak sahile çıkarıldı. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde tedaviye alınan pilotların sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

        5

        Milli Savunma Bakanlığı ise ilk verilere göre eğitim uçağının motor arızası nedeniyle kaza kırıma uğradığını açıkladı.

        6

        Düşen uçağı denizden çıkarmak için dün çalışmalara başlandı. İstanbul'dan gelen Deniz Kuvvetleri Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı'na bağlı 'TCG Alemdar' kurtarma gemisi ve dalgıçlarla yapılan çalışmalar gece saatlerine kadar sürdü.

        7

        Gece yarısı çalışmalara ara verildi. Gece boyunca 2 Sahil Güvenlik botu bölgeden ayrılmayarak güvenliği sağladı.

        8

        Karadan Foça Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri, denizden ise Sahil Güvenlik ekiplerinin kontrolü sağladığı bölgede, su altındaki enkaz çalışmalarına bugün günün ilk ışıklarıyla birlikte kaldığı yerden tekrar başlandı.

        9

        ENKAZI ÇIKARILDI

        Uçağın enkazını bulabilmek için bölgeye gelen Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı TCG Alemdar adlı arama-kurtarma gemisi, uçak enkazını kaldırdı.

        10

        BALIKÇILAR O ANLARI ANLATTI

        İzmir'in Foça ilçesinde 9 Nisan'da denize düşen eğitim uçağındaki iki pilotun kurtarılmasına yardım eden balıkçılar, yaşadıklarını anlattı.

        11

        Balıkçılardan Latif Beytorun, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayın her gün balık tuttukları noktada bulundukları sırada gerçekleştiğini söyledi.

        12

        Olay anında önce bir ses duyduklarını belirten Beytorun, bir pilotun uçaktan paraşütle atladığını gördüklerini, daha sonra kendilerine doğru gelen uçağın suya düştüğüne şahit olduklarını dile getirdi.

        13

        Düşen uçağa yaklaştıklarını ve içinde bulunan diğer pilotu çıkardıklarını kaydeden Beytorun, "Onu alıp tekneye bıraktık. 158'i aradık. O arada diğer komutan sudaydı. Onu aldığımızda sahil güvenlik ekipleri de geldi. Onlarla birlikte komutanımızı kıyıya bıraktık." diye konuştu.

        14

        Uçaktan pilotu çıkarırken zorlandıklarını dile getiren Beytorun, "Çünkü o sırada uçak batmaya başlamıştı. Komutanımız 4-5 yerden bağlıydı, nasıl yapacağımızı anlamadık. O, birkaç şey söyledi, öyle çıkardık. Patlama olur diye de korktuk ama çok şükür bir olumsuzluk olmadı. Biraz şoktalardı ama kısa sürede kendilerine geldiler." ifadelerini kullandı.

        15

        Beytorun, böyle bir olaya şahit olduğu için üzüntülü, pilotların kurtarılmasına vesile olduğu için ise gururlu olduğunu belirtti.