Kovid-19 pandemi döneminde evlerde daha fazla vakit geçirme zorunluluğu kadına yönelik şiddeti artırdı. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü'nde ''İstanbul Sözleşmesi uygulansın'' çağrısında bulundu.
Yazılı açıklamada yapan KAGİDER, pandemi döneminde kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekti. Açıklamada TÜSİAD, TÜRKONFED ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) işbirliğiyle, hazırlanan “COVID-19 salgınının kadın çalışanlar açısından etkileri” çalışmasında kadın çalışanların yüzde 89’unun artan ev içi şiddeti öncelikli sorunları arasında belirttiği hatırlatıldı. Hükümete ve güvenlik güçlerine İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanması ve işlevli bir Alo Şiddet Hattı’nın uygulamaya girmesi için çağrıda bulunuldu.
'KADINA ŞİDDET VE KADIN CİNAYETLERİ DEVAM EDİYOR'
Açıklamada şöyle denildi:
''25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’nde Türkiye’de hâlâ değişmeyen bir tablo var. Tüm çabalara rağmen üzülerek şahit olduğumuz, kadınlara yönelik şiddet eylemleri ve kadın cinayetleri devam etmektedir. Şiddete maruz kalmadan yaşamak en temel insan haklarındandır. Bunun ihlali ise ağır suçtur.
COVID-19 pandemi döneminde evlerde daha fazla vakit geçirme zorunluluğu kadına yönelik şiddeti artırmıştır. TÜSİAD, TURKONFED ve UN Women işbirliğiyle, 339 şirketin katılımı ile hazırlanan “COVID-19 salgınının kadın çalışanlar açısından etkileri” başlıklı çalışmada soruları yanıtlayan kadın çalışanların yüzde 89’u artan ev içi şiddeti öncelikli sorunları arasında belirtmiştir.
Bu şiddetin önlenmesinde kamu yönetiminin mevcut hukuksal araçları en etkin şekilde kullanması hayati bir öneme sahiptir. Kadına karşı hem özel alandaki hem de kamusal alandaki şiddete son verilmesi amacıyla düzenlenen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkındaki kanun halen mevcut olan en güçlü hukuksal araçlardır.
İstanbul Sözleşmesi, biyolojik veya hukuki, ailevi bağ olup olmadığına bakılmaksızın ev içi şiddetin ve kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesine ve bunlarla mücadeleye ilişkin standartlar öngören ve Avrupa ülkelerini hukuki olarak bağlayan ilk belgedir. Anayasa m.90/5 uyarınca ülkemizde kanun hükmündedir. Anayasa’nın 11.maddesi uyarınca, İstanbul Sözleşmesi hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır.
Hükümete ve güvenlik güçlerine İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanması ve işlevli bir Alo Şiddet Hattı’nın uygulamaya girmesi için çağrıda bulunuyoruz.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, KAGİDER Türkiye’ye yakışmayan bu tabloyu değiştirmek ve kadına karşı şiddeti ortadan kaldırmak için mücadelesini paydaşlarıyla birlikte kararlılıkla sürdürecektir.''
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.