Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalbe ne iyi gelir? Kalp dostu besinler. Kalp sağlına iyi gelen besinler nelerdir?
        1

        Kronik hastalıklar içerisinde yer alan kalp ve damar hastalıkları, dünyanın pek çok yerinde en çok karşılaşılan ölüm nedenleri arasında bulunuyor. Çocuk yaşlarda bile görülebilen kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne geçilebilmesi için hareketsizlikten, yanlış beslenme, sigara ve alkolden uzak durulması gerekiyor. Kalp sağlığının tedavisinde sağlıklı beslenmenin yeri ayrıyken, kalbe ilaç gibi gelen besinlerin tüketilmesinde fayda var.

        2

        Doç. Dr. Yiğit Çanga, Habertürk editörü Demet Demirkır’la yaptığı röportajda, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin hayati önem taşıdığına dikkat çekerken, “Risk faktörlerini ortadan kaldırmak, vücudun pompası görevini gören kalbimiz için hayati öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme ise bu sürecin ilk ve en önemli adımıdır.” dedi.

        3

        "AKDENİZ TİPİ BESLENME"

        Doç. Dr. Çanga, “Kalp-damar hastalığı riskini düşürmek için önerdiğimiz beslenme biçiminin adı Akdeniz tipi beslenmedir. Bu beslenme biçiminin temel prensibi; doymuş (hayvansal) yağların yerini doymamış yağların (bitkisel) almasıdır. Özellikle kan kolesterol düzeyimizin sağlıklı bir profilde olması için doymuş yağların yerini; çoklu doymamış yağlar, tekli doymamış yağlar ve tam tahıl kaynaklı karbonhidratlar almalıdır. Bu şekilde LDL yani kötü huylu kolesterol düşerken, HDL yani iyi huylu kolesterol yükselir” diye konuştu.

        4

        TUZ TÜKETİMİ ÖNEMLİ!

        Gereğinden fazla tüketilen ve dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir besin maddesinin tuz olduğunu belirten Doç. Dr. Çanga, “Fazla tuz tüketimi, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarına neden olabilmektedir. Günlük toplam tuz tüketimi 5 gramın altında olmalıdır. Yapılan çalışmalarda, tuz alımının günde 2,5 gram ile kısıtlanması kalp-damar hastalıklarını yüzde 20 oranında azalttığı gösterilmiştir.” dedi.

        5

        KALP DOSTU GIDALAR NELER?

        SARIMSAK VE SİYAH SARIMSAK

        Sarımsak, allisin etken maddesi sayesinde kolesterol ve tansiyon düşürücü etkilerinin yanı sıra anti-oksidan, anti-allerjik ve iltihap kurutucu etkiler gösterir. Siyah sarımsak, taze çiğ sarımsağın yüksek ısı ve nem ortamında en az 1 ay dinlendirilmesi sonucu elde edilir. Çiğ sarımsaktan daha hafif bir tada, daha yumuşak ve yapışkan bir kıvama sahiptir. Üstelik siyah sarımsağın içerisindeki allisin etken maddesi 3 ila 6 kat daha yoğundur. Dolayısıyla faydalı etkileri daha fazla ve sindirimi ise daha kolaydır.

        6

        DOMATES

        Domatese rengini veren likopen enzimi kalp sağlığı için birebirdir. Yapılan çalışmalara göre, domatesi pişirerek tüketmenin daha sağlıklı ve faydalı olduğunu söylüyor.

        7

        ISPANAK

        Ispanak potasyum ve posa açısından özellikle zengin bir besin olduğu için kan basıncını düzenleyici etkisi vardır. Kolesterolü düşürür ve kalp kasının düzenli çalışmasını sağlar.

        8

        ÇİĞ KURUYEMİŞ

        Özellikle fındık, ceviz, badem, kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahip. İyi kolesterolü artırarak kanda pıhtılaşmayı azaltıyor ve trigliserid seviyesinin düşmesinde yardımcı oluyor. Her gün 2-3 ceviz, 8-10 çiğ badem ve fındık tüketmek kalp sağlığı için oldukça önemli.

        9

        ZEYTİNYAĞI

        Kötü kolesterolü düşüren zeytinyağı kalp damar hastalıklarına karşı koruyor ve kötü kolesterolü düşürüyor.

        10

        CEVİZ

        İnsanlık tarihinin en eski yağlı tohumlarından olan cevizin kolesterol ve tansiyon üzerindeki olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Endotel dediğimiz damar hücrelerini iyileştirir, iltihabı azaltır. Günlük 30-60 gram ceviz tüketimi kalp-damar sağlığının yanı sıra beyin fonksiyonlarına da olumlu etki etmektedir.

        11

        YEŞİL ÇAY

        Çayın içerisinde bulunan polifenolik bileşikler, kalp krizinin önlenmesini ve pıhtı oluşumunu engelliyor. Günde 1 -2 fincan yeşil çay tüketimi kalp sağlığı için oldukça faydalı.

        12

        KIRMZI ORMAN MEYVELERİ

        Böğürtlen, ahududu, turna yemişi, yaban mersini, çilek gibi orman meyveleri, düşük kalorileri, yüksek lif içerikleri, selenyum ve polifenol gibi güçlü antioksidan maddeleri içermeleri nedeniyle birçok kronik hastalık riskini ortadan kaldırmaktadır.

        13

        AVOKADO

        Faydalı doymamış yağ asitleri, lif, vitamin, mineral içeriğiyle haftada 1 adet düzenli olarak tüketilmesi, kalp damar hastalığı riskini yüzde 21 oranında azaltmaktadır.

        14

        KAKAO

        Kakao flavonoidleri, antioksidan etkilerinin yanı sıra kan basıncı düşürücü etkisi ve kalp hastalıklarından korunma sağlaması nedeniyle mutlaka faydalanılması gereken gıdalardandır. En az yüzde 80 oranında kakao içeren bitter çikolataların tüketilmesi, kalp sağlığı üzerinde koruyucu etkiye sahiptir.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ