Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov açıkladı "Karadeniz tahıl anlaşması 120 gün uzatılacak"

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 120 gün daha uzatıldığını açıkladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır." dedi.

        4 aylık dönemde 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıdanın ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu anlaşmanın dünyanın gıda temini ve güvenliği için ne denli önemli ve faydalı olduğu açıkça görülmüştür." ifadelerini kullandı.

        Erdoğan ayrıca, "Anlaşmanın uzatılması iradesini ortaya koyan Birleşmiş Milletler’e, Genel Sekreter Sayın Guterres’e, Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’e ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun." açıklamasında bulundu.

        "İSTANBUL UMUDUN MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDİYOR"

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul umudun merkezi olmaya devam ediyor. Bugün varılan mutabakatla küresel gıda tedariki için büyük önem taşıyan İstanbul Tahıl Anlaşması 120 gün daha uzatıldı." dedi.

        Çavuioğlu, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliğinde yürüttüğümüz barış çabalarımıza yılmadan devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

        ZELENSKIY: TÜRKİYE VE BM KİLİT ROL OYNADI

        Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Tahıl anlaşması 120 gün daha uzatılacak. BM Genel Sekreteri Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan küresel gıda krizinin önüne geçmek için alınan bu karada kilit rol oynadı. Partnerlerimizden resmi açıklama bekliyoruz" dedi.

        GUTERRES: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin sürdürülmesine ilişkin uzlaşmayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

        Guterres, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tahıl, gıda maddeleri ve gübrenin Ukrayna'dan güvenli şekilde ihracına olanak sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi'ni sürdürmeye yönelik tüm tarafların vardığı uzlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum." ifadesini kullandı.

        Antonio Guterres, varılan uzlaşının, çok taraflı çözümler bulunmasında sağduyulu diplomasinin önemini gösterdiğini belirtti.

        Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanmıştı.

        "ANLAŞMAYA İSTANBUL'DA VARILDI"

        Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, "Karadeniz tahıl anlaşması 120 gün daha uzatılacak" açıklamasında bulunmuştu.

        Kubrakov, sosyal medya hesabından Karadeniz tahıl anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

        Kubrakov açıklamasında, "Karadeniz tahıl anlaşması 120 gün daha uzatılacak. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile birlikte gıda kriziyle mücadelede önemli bir adıma daha imza attı" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Kubrakov, anlaşmaya İstanbul'da varıldığını dile getirdi.

        *Haberin görseli Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ