Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kistik fibrozis hastalığı belirtileri nelerdir? Twitch yayıncısı Melih Kalkan’ın hastalığı Kistik fibrozis tedavisi var mı, nasıl geçer?
        1

        Kistik fibrozis hastalığı Türkiye'de yaklaşık olarak 3 - 4 bin bebekten birinde görülmektedir. Kalıtsal bir hastalık olan kistik fibrozis belirtileri ve tedavisine ilişkin sorgulamalar Twitch yayıncısı Melih Kalkan'ın vefatı sonrasında gündeme geldi. İşte konuyla ilgili merak edilenler...

        2

        KİSTİK FİBROZİS NEDİR?

        Kistik fibrozis gen mutasyonundan kaynaklanan kalıtsal bir hastalıktır. Hastalık çekinik genlerle aktarıldığından ötürü hasta olmayan fakat hastalık genlerini taşıyan kadın ve erkeğin çocuklarında %25 ihtimalle ortaya çıkar. Hastalık halinde bir takım mineraller hücre dışına taşınamaz, dolayısıyla su da hücre dışına bırakılamaz.

        Bu nedenle üretilen mukus gibi salgılar aşırı kalınlaşır ve akciğer ile pankreasta tıkaçlar oluşturur. Akciğerde biriken yoğun mukus, dışarıdan gelen mikroplar için de iyi bir yaşam ortamı oluşturur ve bu nedenle sık sık akciğer enfeksiyonları gelişir.

        3

        KİSTİK FİBROZİS TEDAVİSİ VAR MI?

        Kistik fibrozun bilinen bir tedavisi yoktur, ancak yeni tedaviler hastaların daha uzun ve daha rahat bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. Kistik fibroz hastalığına sahip olan kişilerin tedavisi, hastalığın seyri ve şiddetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

        4

        KİSTİK FİBROZİS'İN BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Kistik fibrozis, genellikle yenidoğan bebeklere yapılan rutin taramalarda teşhis edilebilir. Ancak bazı durumlarda (hastalığın hafif seyrinde) ilerleyen dönemlerde anlaşılabilir.

        Tuzlu deri

        Aşırı balgamlı, inatçı öksürük

        Sık geçirilen akciğer enfeksiyonları

        Büyüme gelişme geriliği

        Yağlı, kötü kokulu dışkı

        Aşırı yoğun tükürük

        Kısırlık

        Diyabet hastalığı

        Haberi Hazırlayan: Tutku Bulut

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ