Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Kudüs'te gergin bekleyiş!

        ABD bugün, 120'den fazla ülkenin kınama kararına rağmen İsrail Elçiliği'ni egemenliği tartışmalı Kudüs'e taşıyor. ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017'de, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı. ABD yönetimi büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e 14 Mayıs'ta taşıma kararı almıştı. Karar, bölgesel ve uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda büyük tepkiyle karşılanmıştı.

        KIZI VE DAMADI AÇACAK

        ABD Başkanı'nın kızı Ivanka Trump ile damadı ve danışmanı Jared Kushner'in de aralarında bulunduğu ABD heyeti açılış törenine katılmak üzere dün İsrail'e ulaştı. Büyükelçiliğin taşınacağı caddeye İsrail ve ABD bayraklarının yanı sıra "Siyon dostu Trump" ve "Trump İsrail'i büyük yaptı" yazılı billboardlar asıldı. ABD Başkanı Trump'ın ise törene telekonferans yoluyla katılması bekleniyor.

        REKLAM

        TRUMP: İSRAİL İÇİN BÜYÜK GÜN

        ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Kudüs Büyükelçiliğinin açılışının yapılmasına saatler kala Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İsrail için büyük gün" dedi.

        ABD'nin Tel Aviv'deki İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına karşı Gazze'de düzenlenen gösterilerde 18 Filistinli hayatını kaybederken, ABD Başkanı Donald Trump Twitter'dan açıklama yaptı. Büyükelçilik açılışının Doğu saatine göre 09.00'da (TSİ 16.00) yapılacağını ifade eden Trump, açılışın canlı yayınlanacağını belirterek bugünü "İsrail'in büyük günü" olarak tanımladı.

        EYLEM ENDİŞESİ

        Bugünkü tören öncesi şehirdeki hava oldukça gergin. Filistinlilerin yarın işgal altındaki Doğu Kudüs ve ablukanın sürdüğü Gazze'nin yanı sıra Filistin'in diğer şehirlerinde büyük gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

        BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

        Müslümanlar kadar Hıristiyan ve Yahudilerin en kutsal mekânlarına ev sahipliği yapan Kudüs'ün batısı 1948'de İsrail tarafından ele geçirildi. Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Doğu Kudüs ise 1967'den beri İsrail işgalinde bulunuyor. Bu nedenle Doğu Kudüs, Filistin davasının kalbi niteliğinde. İsrail ise 1980'de aldığı tek taraflı bir kararla doğusuyla batısıyla Kudüs'ü "İsrail'in birleşik başkenti" ilan etti. Buna karşılık BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 1980'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı kabul etti. ABD Kongresi bu kararı 1990'lı yıllarda tanıdı ancak Donald Trump'a kadar hiçbir başkan Tel Aviv'deki büyükelçiliği taşımaya yanaşmadı.

        REKLAM

        TRUMP:KUDÜS İSRAİL'İN BAŞKENTİDİR

        ABD Başkanı Donald Trump, 7 Aralık'ta duyurduğu tüm dünyanın tepkisini çeken açıklamasında, "İsrail Filistin barışı için çalışmaya devam edeceğiz.Ortadoğu barışı için elimden geleni yapacağım. İsrail Filistin çatışmasına çözüm bulunacak. İsrail'in başkenti olartak tanıyacaktı. Bu yasa kongreden büyük çoğunlukla çıkmıştı. ABD'nin büyük elçiliğini Kudüs'e taşıma kararından bertaraf ettiler. Kudüs'ün bu şekilde tanınması gecikti. Bazıları cesaretleri yok dediler. Şimdi İsrail ile Filistin arasında barış anlaşması çalışmaları var. Atılan bu adımı ABD'nin çıkarına olarak görüyorum. İsrail bağımsız ve egemen bir devlettir. Bu şehir başbakan ve cumhurbaşkanının evinin olduğu yerdir. Kudüs İsrail'in başkentidir. bundan fazlası da değildir, azı da değildir. Bu bu kadardır. Bu Kudüs büyükelçilik yasası ile de uyumludur." demişti.

        KONSOLOSLUK ELÇİLİK OLDU

        Eski kente hâkim konumdaki bir tepede bulunan yeni ABD büyükelçiliği, düne kadar konsolosluk binasıydı. Yaşlı Rus göçmenler için bakımevine dönüştürülen Diplomat Oteli yakınlarındaki binanın çevresindeki arsalar güvenlik gerekçesiyle boş tutuluyor. İşlerinin açılacağını ümit eden bölge esnafı taşınmadan memnun. Başkan Trump, Twitter'da, "Bu hafta Amerikan Büyükelçiliği Kudüs'e taşınacak. Herkesi tebrik ederim" mesajını paylaştı.

        200 BİN YAHUDİ YERLEŞİMCİ YAŞIYOR

        Doğu Kudüs'teki nüfus yapısını Yahudiler lehine değiştirmeye çalışan İsrail yönetimi, uluslararası hukuka aykırı olarak burada 10 Yahudi yerleşim birimi inşa etti. Yahudi olmayanların ikamet etmesinin yasak olduğu bu yasa dışı yerleşim birimlerinde 200 binin üzerinde kişi yaşıyor. BMGK, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde 23 Aralık 2016 tarihinde aldığı bir kararla, İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep etmişti. Ancak BMGK'nın bu kararı da İsrail’e geri adım attıramadı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İTİDALLİ DAVRANMAYA DAVET ETTİ

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararını eleştirerek bugün Filistin topraklarında yaşanması muhtemel olaylar konusunda İsrail yönetimini sorumlu ve itidalli davranmaya davet etti.

        Dün gece konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Erdoğan, "ABD, Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyarak uluslararası hukukun en temel ilkelerini, uluslararası toplumun iradesini, tarihi ve sosyal gerçekleri hiçe sayan tutumunu sürdürmeyi tercih ettiğini göstermiştir" dedi.

        ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyarak "gerçekten barışı istediğini defalarca kanıtlayan Filistin tarafını cezalandırdığını, BM kararlarını sistematik şekilde ihlal eden İsrail Hükümetini ise ödüllendirdiğini" belirten Erdoğan, Filistin sorununa adil bir çözümün ancak egemen ve bağımsız bir Filistin Devleti’nin 1967 sınırları dahilinde, başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde kurulmasıyla mümkün olacağını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Yarın (14 Mayıs 2018) Filistin topraklarında yaşanması

        muhtemel olaylar konusunda İsrail yönetimini sorumlu ve itidalli davranmaya davet ediyoruz. Bu kritik günde, can kayıplarının önlenmesi için gerekli hassasiyet azami düzeyde gösterilmelidir".

        İSRAİL DOĞU KUDÜS'ÜN YAHUDİLEŞTİRİLMESİNE HIZ VERECEK

        İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Yahudileştirilmesi için 560 milyon dolarlık fon ayırdığı bildirildi.

        Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail kabinesi Doğu Kudüs'ün daha fazla "İsrailli" yapılması için 560 milyon dolarlık yardım fonunu onayladı.

        Kabinenin onayından geçen ve 5 yıllık bir süreyi kapsayan fonun Doğu Kudüs'teki Filistinlilere ait okullarda İsrail müfredatına geçilmesinin teşvik edilmesi ve Doğu Kudüs'teki "sosyal hizmetlere" harcanması planlanıyor. Plana göre ayrıca, İsrail'in Doğu Kudüs'teki bazı bölgelerde yeniden inşa faaliyetlerinde bulunması amaçlanıyor.

        Filistinli yetkililer, Doğu Kudüs'teki okulların İsrail müfredatına geçilmesini amaçlayan plana tepki göstererek, bu projeyle Filistinli çocukların kimliklerinin değiştirilmesinin amaçlandığını belirtti.

        Doğu Kudüs'teki okullardaki Filistinli öğrenciler şu anda Filistin müfredatına göre eğitim alıyor. İsrail yönetimi ise Filistinli öğrencilerin İsrail müfredatına göre eğitim almadığı için iş bulmakta zorlandığını ileri sürüyor.

        Filistinliler, İsrail'in sosyal hizmetler adı altında işgal altındaki Doğu Kudüs'ü Yahudileştirmeye çalıştığını dile getiriyor. İsrail Doğayı Koruma İdaresi, Doğu Kudüs'te "Eski Şehir" bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’nın doğu surlarına bitişik tarihi Bab er-Rahmet Müslüman Mezarlığı'nın bir kısmında "Yahudi Milli Parkı" inşa etmeye başlamış, karar Filistinliler tarafından protesto edilmişti.

        CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: KUDÜS YALNIZ DEĞİLDİR!

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasına ilişkin, "Filistin yalnız değildir. Kudüs yalnız değildir. İşgal bitecek, hak ve adalet mutlaka kazanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

        Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Filistin yalnız değildir. Kudüs yalnız değildir. İşgal bitecek, hak ve adalet mutlaka kazanacaktır. İsrail'in işgal altındaki Filistin'de şehit ettiği her bir Filistinli, İsrail’in utanç duvarına eklenen yeni bir cinayet, yeni bir lekedir. (Şehit edilen Filistinliler) Dünyanın bu sistematik yok etme barbarlığı karşısındaki sessizliği bir utanç tablosudur" ifadelerini kullandı.

        Aynı ifadelerin İngilizcesini de paylaşan Kalın, tivitinde "#Nakba70" etiketini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ