Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Küresel piyasalarda Apple dalgası! - Teknoloji Haberleri
        .png
        .png

        Çin ekonomisindeki zayıflık ve buna bağlı olarak iPhone satışlarının beklenenin altında kalması Apple’ın planlarını altüst etti. Güçlü doların özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki pazarlarda iPhone satışlarına olumsuz yansıdığına vurgu yapan Apple, ilk çeyrek ciro beklentisini aşağı yönlü revize etti, şirket 20 yıldır ilk kez satış tahminlerini düşürdü.

        Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre Black Friday, Cyber Monday ve yılbaşı alışverişlerini kapsayan tatil sezonunda gelir tahminini yüzde 5.6 ile yüzde 9.6 arasında düşürdü.

        Apple’ın iPhone XS, iPhone XS Max ve iPhone XR modellerinin çıkardığı Ekim-Aralık dönemin kapsayan çeyrek, daha önceki yıllarda tatil sezonunun etkisiyle satışlarının zirve yaptığı çeyrek olarak kayıtlara geçiyordu.

        REKLAM

        Mali yılının ilk çeyreği olan sözkonusu dönem için ciro beklentisini 89-93 milyar dolar aralığından 84 milyar dolara indiren şirketin küresel piyasalara da satış dalgası olarak yansıyan bu açıklamasının ardından Apple hisseleri ABD borsalarında açılışıyla birlikte yüzde 9’dan fazla değer kaybetti.

        GÜNLÜK KYIP YÜZDE 10'U BULDU

        2019 yılının ikinci işlem gününde açılışla beraber 5 dakika içinde hisse fiyatı 159 dolar seviyesinden 143 dolara kadar inen Apple’ın piyasa değeri de 70 milyar dolar birden eriyerek, 749 milyar dolardan 679 milyar dolar seviyesine kadargeriledi. Apple hisseleri günü yüzde 10'luk değer kaybı ile 142 dolardan kapatırken, şirketin piyasa değeri de 676 milyar dolara indi. Apple'ın piyasa değerindeki günlük kayıp, 75 milyar doları buldu.

        Apple CEO'su Tim Cook yatırımcılara gönderdiği mektupta, “Gelişmekte olan kilit pazarlarda bazı zorluklar bekliyorduk, ancak özellikle de Çin'deki ekonomik yavaşlamanın büyüklüğünü öngöremedik” dedi.

        Gelirde aşağı yönlü revizyona neden olarak Çin'deki zayıflamayı gösteren Cook’un mektubunda, “Bu revizyonda, beklentilerden düşük olan iPhone satışlarının yanı sıra, diğer ülkelerde yeni iPhone modellerine talebin düşündüğümüz kadar güçlü olmaması da rol oynadı” denildi.

        APPLE’I VURAN 7 SORUN

        Yatırımcılara gönderilen açıklamada, Apple bu çeyrekte karşı karşıya kaldığı sorunlarI şu 7 maddeyle özetlendi:

        1- iPhone’ların satışa sunulduğu zamanlama nedeniyle yaşanan zorluklar 2- Güçlü ABD doları

        3- Arz kısıtlamaları

        4- Özellikle Çin ve diğer gelişmekte olan pazarlarda görülen ekonomik zayıflık

        5- Üst iPhone modellerine geçişin zayıflaması

        6- Operatörlerin iPhone fiyatlamasıyla ilgili daha az destek sunması

        7- Apple'ın başlattığı iPhone pillerini 29 dolarla değiştirdiği program

        REKLAM

        TL’Yİ DE ETKİLEDİ

        Apple’ın yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratan bu açıklamalarının ardından önce Asya piyasaları nasibini aldı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ilk işlemlerde yükseldikten sonra yüzde 0.4 geriledi. Japonya piyasaları tatil dolayısıyla kapalı olmasına karşın Nikkei endeksinin vadeli işlemleri yüzde 1.9 geriledi. ABD borsalarında da NASDAQ vadeli işlemleri yüzde 2.2 ve S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri de yüzde 1.3 düştü.

        Apple’ın fitilini ateşlediği piyasalardaki bu küresel hareket, Türk Lirası’nın da aralarında bulunduğu özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine de yansıdı. Gelen açıklamalarla, küresel ekonominin yavaşladığı endişelerinin artması, dolar kurunu hareketlendirdi. Dolar, hacimsiz piyasada dün gece yarısından sonra 5.88 TL’yi gördü. Bugün ise kur, güne 5.50 TL seviyesinden başladı.

        REKLAM

        DÜĞMEYE JAPONYA’DAN BASILDI

        TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de yayınladığı notta, Apple’ın aşağı revizyonu ve Japonya’dan işlem yapanların emirleri sonrası, likidite boşluğunun da etkisiyle döviz piyasasında sert hareketler yaşandığına dikkat çekti. Ökte değerlendirmesinde, “Riskli olarak kabul edilen gelişmekte olan ülke para birimleri, Japon Yeni kaynaklı sert kayıp yaşadılar. Japon Yeni’nin tüm riskli varlıklara karşı değer kazandığı hareketin sonucunda Türk Lirası da olumsuz etkilendi” dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ