Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Kaç kişi sarı basın kartı alacak?

        CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi'nin yazılı soru önergesini cevaplandıran Arınç, Basın Kartı ve Sürekli Basın Kartları'nın, 23 Mart 2001'de yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre verildiğini hatırlattı.

        Yazılı soru önergesine konu olan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü'nün makam şoförünün, kurumdaki görevine lise mezunu olarak 1986 yılında başladığını, ilk Basın Kartı başvurusunu 1994'te yaptığını ve 1997 yılında da Basın Kartı aldığını ifade eden Arınç, söz konusu personelin Sürekli Basın Kartı verilmesi yolundaki başvurusunun, 19-20 Haziran 2012'de toplanan Basın Kartı Komisyonu'nda görüşüldüğünü ve takdir yetkisini kullanan komisyonun ilgiliye Sürekli Basın Kartı verilmesini uygun gördüğünü belirtti.

        13 Temmuz 2012 tarihinde toplanan Basın Kartı Komisyonu'nun ilgilinin dosyasını tekrar incelediğini ve ''kadrosu ile fiili görevi arasındaki fark göz önüne alınarak'' Sürekli Basın Kartı'nın iptal edilmesine karar verildiğini vurgulayan Arınç, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre, Basın Kartı Yönetmeliği kapsamında, Basın Kartı alması uygun görülenlerin sayısının 9 bin 423, Sürekli Basın Kartı düzenlemesine uygun görülenlerin sayısının ise 4 bin 491 olduğunu bildirdi.

        Arınç, kamu kurum ve kuruluşlarında hangi görevlilere Basın Kartı verileceğinin, Basın Kartı Yönetmeliği'nde sayıldığına dikkati çekerek, bu kapsamda adlarına Basın Kartı düzenlenmesi uygun görülenlerin sayısının da 416 olduğunu ifade etti.

        Basın Kartı veya Sürekli Basın Kartı taşıyanlara sağlanan kolaylıklara değinen Arınç, şunları kaydetti:

        ''Basın kartları hamilileri , devlet ve belediyelerin, özel idare ve köylerin veya bunlara bağlı kuruluşların, şehir içinde veya dışında işlettikleri tarifeli taşıtlardan, indirimli veya parasız olarak yararlanmak; kamuya ait müze, galeri, sergi stadyum ve hipodromlar ile benzeri yerlere ücretsiz girmek; kanunen gizli olmayan veya idarece gizli yapılmasına gerek görülmeyen toplantı yerine serbestçe girmek; resmi törenlere kolay görev yapmalarını sağlayabilecek bir konumda katılmak; kartları ibraz etmek şartıyla posta işletmelerinde bulunan telgraf, faks, telefon teleks ve benzeri araçlardan öncelikli olarak yararlanmak ve her türlü matbuatı indirimli ücretle göndermek; Emniyet Genel Müdürlüğü'nce düzenlenmiş Basın Trafik Kartı'nı ibraz etmek şartıyla devlet törenlerinde, milli veya milletlerarası müsabakalarda, basın toplantılarında, Türk ve yabancı devlet büyüklerinin resmi ziyaret, gezi ve incelemelerinde ve benzeri diğer durumlarda, trafik görevlilerinin vereceği işaret ve talimatlar doğrultusunda park etme, durma, duraklama ve geçiş üstünlüğü gibi kolaylıklardan yararlanmak hakkına sahiptirler.

        Ülkemizde olduğu gibi bazı ülkelerde de Basın Kartı taşıyanlara çeşitli kolaylıklar sağlanmaktadır. Örneğin İsveç'te gazetecilere verilen Basın Kartları, resmi daireler, bankalar da dahil, kimlik kartı olarak tanınmakta ve Basın Kartı ile işlem yapılabilmektedir. Ayrıca spor müsabakaları ücretsiz olarak izlenebilmekte ve müzeler ücretsiz olarak gezilmektedir. Ancak toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanma hakkı bulunmamaktadır.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ