Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Müziğin gizemli figürü orkestra şefinin görevi tam olarak nedir?
        1

        Bir orkestra şefi, oldukça prestijli bir işe sahiptir ancak yine de herkesin aklında aynı soru canlanır: bir orkestra şefi tam olarak ne yapar ve eğer olmasaydı orkestra kendi kendini yönetemez miydi?

        Orkestra şefleri; Bir orkestrayı veya koroyu ortak bir zaman içinde ve bir arada tutar. Ritimleri ve vurguları doğru ayarlayan kişidir.

        2

        En önemlisi bir orkestra şefi, besteci için bir haberci görevi görür. Müziği anlamak ve orkestradaki müzisyenlerin anlayabileceği şeffaf bir şekilde iletmek onların sorumluluğundadır.

        3

        Bu görevleri, perde önündeki işleridir ancak perde arkasında da büyük bir rol üstlenirler. Bugün zevkle dinlediğimiz senfonilerin esas geliştiricileri onlardır. Şefler, bir parçanın ruhunu ortaya çıkaran, onu zevkle dinlememizi sağlayan yönlendirmeler yapar. Bu, profesyonellik ve iyi bir müzik kulağı isteyen iş, parçaların olduğundan daha büyük hale gelmesini sağlıyor.

        4

        Sadece bu kadar da değil... orkestra şefleri ayrıca görsel bir tamamlayıcıdır. Şeflerin jestleri, mimikleri ve büyük hareketleri müzik ile dinleyici arasında bir bağın oluşmasını sağlar; gözükmeyen müziğin, bir kişide hayat bulması.

        5
        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ