Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Okyanusların yırtıcıları köpek balıklarına dair 8 ilginç bilgi
        1

        Köpek balıklarının kemikleri yoktur. Vücutları, kulak ve burun ucundaki kıkırdaktan oluşur. Köpek balıklarının kemikleri olmasa da fosilleşebilirler; çoğu yaşlandıkça, iskelet kıkırdaklarını güçlendirmek için kalsiyum tuzları biriktirirler.

        2

        Köpek balıklarının çoğu iyi bir görüşe sahiptir. Gözbebeklerinin arkasında tapetum denilen bir bir yapı vardır bu sayede gece bile çok iyi görürler.

        3

        Köpek balıklarının özel elektroreseptör organları vardır. Köpek balıklarının burnunun, gözlerinin ve ağzının yanında küçük siyah benekler bulunur. Bu noktalar, köpekbalığının okyanustaki elektromanyetik alanları ve sıcaklık değişimlerini algılamasına izin veren özel elektroreseptör organlarıdır.

        4

        Köpek balığı derisi zımpara kağıdına benzer bir his verir. Köpek balığı derisi tam olarak zımpara kağıdı gibi hissettirir çünkü plakoid pullar adı verilen küçük diş benzeri yapılardan oluşur. Bu pullar köpek balığı yüzerken çevredeki sudan kaynaklanan sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olur.

        5

        Tüm köpek balıklarının dişleri aynı değildir. Mako köpek balıklarının çok sivri dişleri varken, beyaz köpekbalıklarının üçgen, tırtıklı dişleri vardır. Her biri avlarının üzerinde benzersiz, anlatısal bir işaret bırakır.

        6

        Köpek balıkları çok uzun zamandır var. Bilim insanları, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan fosil ölçeklerine dayanarak, köpek balıklarının ilk olarak yaklaşık 455 milyon yıl önce okyanusta ortaya çıktığını varsayıyorlar.

        7

        Köpek balıkları transa geçebilir. Bir köpek balığını baş aşağı çevirdiğinizde, tonik hareketsizlik adı verilen transa benzer bir duruma geçerler. Bilim insanları suda onlar üzerinde çalışırken sık sık ters çevrilmiş halde görmemizin nedeni budur.

        8

        Farklı köpek balığı türleri farklı şekillerde ürerler. Köpek balıkları, üreme modlarında büyük bir çeşitlilik sergiler. Yumurtlayan (yumurtlayan) türler ve canlı (canlı doğuran) türler vardır. Yumurtlayan türler, yumurtalar bırakıldıktan sonra ebeveyn bakımı olmadan annenin vücudunun dışında gelişen ve yumurtadan çıkan yumurtalar bırakır.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ