Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya Yargıtay ve Danıştay'ın arasına 'gerilla' girdi

        Danıştay, “gerilla” ifadesinin “terörü ve teröristleri meşrulaştırma niteliğinde anlaşılabileceğine” vurgu yaptı.

        Ceza vermeyebilir

        Yüksek yargının bu iki farklı içtihatı ilginç bir duruma yolaçabilecek. TV’ye çıkıp PKK’lılara “gerilla” diyen bir vatandaş için ceza davası açılsa bile mahkeme “suç ve suçluyu övmekten” Yargıtay’ın örnek kararları ışığında ceza vermeyebilecek. Ancak RTÜK, aynı yayını “milli güvenliğe aykırı yayın” olarak değerlendirip, programı yapan TV kanalına ceza verebilecek. Danıştay da temyizde bu cezayı onaylayabilecek.

        Dava nasıl açıldı

        CNN Türk’te 15 Mayıs 2009’da yayınlanan “Mardin katliamı ve aşiret kültürünün” değerlendirildiği Cüneyt Özdemir’in sunduğu “5N-1K” programına edebiyatçı Yılmaz Odabaşı konuk oldu. Odabaşı, PKK’nın hazırladığı kliplerde dağa çıkan gençlerin yaşamının özendirici, romantik görüntülerle yansıtıldığını belirterek, gerçeğin farklı olduğunu söyledi. Odabaşı, “O klipte gerilla kızlar, gerilla erkekler giysileriyle, kol kola halay çekiyorlar ateşlerinin başında” diye konuştu.

        RTÜK’ten uyarı

        Şikayet üzerine RTÜK, Odabaşı’nın “gerilla” nitelemesini, “milli güvenliğe aykırı yayın” olarak değerlendirip, CNN Türk’e uyarı cezası kesti. CNN Türk, “cezanın iptali” için idare mahkemesine dava açtı.

        İdare mahkemesi programın bütünlüğünü dikkate alınması gerektiğini sadece “gerilla” sözcüğünün tek başına değerlendirilemeyeceğini vurgulayarak, cezayı iptal etti.

        Danıştay kararı

        RTÜK kararı Danıştay’da temyiz etti. Danıştay, üç yıl sonra davayı karara bağladı ve RTÜK’ün itirazı haklı bularak kanala verilen cezayı onadı. 26 Mart tarihli kararda, “Gerilla terimi, ‘meşru bir amaç için savaşan isyancı’ anlamında kullanılmaktadır. PKK mensupları için de bu terimin kullanılması, terörü ve teröristleri meşrulaştırma niteliğinde anlaşılabilecek ve kanunun öngördüğü milli güvenliğe aykırı sonuçlar doğurabilecekti” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ